GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Japan više nije posljednja oaza jeftinog novca

Japan više nije posljednja oaza jeftinog novca
KAMATNE STOPE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.07.2023 / 08:41
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Niža inflacija, solidan gospodarski rast u drugom tromjesečju i ne tako loši profiti američkih korporacija poslali su Wall Street još gore, a u Tokiju je iznenadila domaća središnja banka koja sprema zaokret u monetarnoj politici.

Banka Japana doista je ostavila kamatne stope nepromijenjene u petak (kratkoročna kamata ostaje na -0,1 posto), ali je naznačila da uz rastuću inflaciju (temeljna inflacija iznosila je 3,3 posto na godišnjoj razini u lipnju i bila je za 15. mjesec zaredom iznad cilja od dva posto) postupno napušta dugogodišnju politiku ultralabave monetarne politike, a time i tendenciju održavanja gotovo nultog prinosa domaće desetogodišnje obveznice.

Japanci se tako pridružuju svim drugim većim središnjim bankama koje od proljeća prošle godine dižu kamate (beskompromisno kao već četiri desetljeća). Japanski jen odgovorio je s porastom od 1 posto (u odnosu na dolar), dok je Nikkei 225 nakratko izgubio 2,6 posto prije nego što se ponovno oporavio.

U međuvremenu, američka i europska središnja banka nisu učinile ništa neočekivano. I jedni i drugi podigli su kamate za četvrt postotnog boda, Fed na razinu između 5,25 i 5,50 posto, a ECB na 3,50-3,75 posto, ako uzmemo u obzir kamatnu stopu na depozite, dok je stopa za granični kredit sada 4,50 posto. Riječ je o najvišim razinama kamata u posljednja dva desetljeća, a važna je poruka za financijska tržišta da i SAD i Europa sada predviđaju kraj zaoštravanja monetarne politike, a vjerojatno će već iduća godina biti preokret i snižavanje kamatnih stopa. Guverner Fed-a Jerome Powell signalizirao je da bismo mogli vidjeti još jedno povećanje na sljedećem sastanku (19.-20. rujna), ali ovo će zapravo biti posljednje. Ulagači su se više razveselili Powlovim optimističnim izgledima o gospodarskom rastu, jer (suprotno onome što je tvrdio početkom godine) sada kaže da je recesija malo vjerojatna.

U SAD-u je BDP u drugom tromjesečju porastao za 2,4 posto (iznad očekivanja) na godišnjoj razini, u Francuskoj (u odnosu na prvo tromjesečje) za 0,5 posto, u Španjolskoj za 0,4, dok je Njemačka stagnirala. Sve se više čini da Njemačka, kao i početkom stoljeća, ponovno postaje pacijent Europe. Međunarodni monetarni fond jedini od zemalja G7 predviđa recesiju ove godine, očekuje se pad BDP-a od 0,3 posto, prije nekoliko dana objavljeni ekonomski indeks Ifo (koji mjeri optimizam njemačkih direktora) pao je za treći mjesec zaredom, dok se raspoloženje pogoršalo u svim sektorima.

Posljednji podaci za industrijsku proizvodnju također su bili nepovoljni, jer je proizvodnja u svibnju realno manja za 0,2 posto u odnosu na prethodni mjesec prema desezoniranim podacima. Njemačka, dakle, ima puno posla, no čini se da se sada previše bavi trivijalnim temama, poput uvođenja popodnevnog odmora...

Tagovi: kamatne stope, kamate, Japan, Fed, inflacija
PROČITAJ I OVO
Sve oči uprte u rezultate Nvidije
TRŽIŠNI OPTIMIZAM
Sve oči uprte u rezultate Nvidije
KOLUMNA - Iako su se očekivanja o Fedovom smanjenju kamata značajno promijenila od početka godine (ove godine neće biti šest ili sedam smanjenja kamata, nego najviše dva), burzovni indeksi nižu nove rekorde.
Je li organizacijski dizajn važan i za vaše poduzeće?
KLJUČNA KOMPONENTA USPJEHA
Je li organizacijski dizajn važan i za vaše poduzeće?
KOLUMNA - Organizacijski dizajn nije samo za velike međunarodne korporacije.
Potiče li pozitivna i snažna organizacijska kultura vaš uspjeh?
KAKO DO USPJEHA?
Potiče li pozitivna i snažna organizacijska kultura vaš uspjeh?
Organizacijska kultura je nematerijalna imovina poduzeća i igra značajnu ulogu u uspjehu poduzeća, posebno za mala poduzeća gdje je doprinos svakog pojedinca ključan.
Meme dionice ponovo izazivaju pomutnju na tržištu
POMUTNJA
Meme dionice ponovo izazivaju pomutnju na tržištu
KOLUMNA - Keith Patrick Gill, zvani Roaring Kitty, ponovno se pojavio na društvenim mrežama, a s njim su dionice koje su prije tri godine luđački porasle (i zatim se srušile) bez pravog temelja, dobile novi poticaj. Prije svega GameStop i AMC Entertainment.
Inflacijska očekivanja najviša u šest mjeseci. Što će učiniti Fed?
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Inflacijska očekivanja najviša u šest mjeseci. Što će učiniti Fed?
KOLUMNA - Najbolja strategija za investitore koji ne žele svaki dan promatrati burzu (a kamoli trgovati) jest redovito ulagati u fondove na mjesečnoj bazi i nadati se da će upravitelji biti uspješni kao što su bili s Medallion fondom, gdje nikome nije smetala visoka provizija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE