GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Koja će središnja banka prva sniziti kamatne stope?

Koja će središnja banka prva sniziti kamatne stope?
KAMATNE STOPE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.11.2023 / 08:24
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Posljednjih tjedana investitori, analitičari i upravitelju imovinom. postavljaju si jedno temeljno pitanje.

Pitanje je koja će središnja banka prva sniziti kamate, ECB ili Fed? Tko će dobiti u budućnosti, euro ili dolar? U scenariju u kojem bi se ekonomska situacija u Europi pogoršavala brže nego u SAD-u i to dovelo do usporavanja inflacije zbog veće nezaposlenosti, euro bi ponovno počeo gubiti vrijednost u odnosu na dolar. U takvom scenariju, gdje inflacija u Europi padne na, ili čak ispod, ciljne razine od dva posto, Europska središnja banka (ECB) će vjerojatno smanjiti kamatne stope ranije od američke središnje banke (Fed) kako bi potaknula gospodarstvo. To bi dodatno oslabilo euro u odnosu na dolar.

Ali rast kamata je u ovom ciklusu iza nas. Vjerojatno i u Europi i u SAD-u. U listopadu je ECB donio odluku koja je označila odstupanje od dosadašnje monetarne politike. Nakon duljeg razdoblja temeljne kamatne stope ostale su nepromijenjene, odnosno na višegodišnjim najvišim razinama. Usporavanje ukazuje na oprezniji pristup kreatora politike ECB-a, koji već vide povećane rizike u gospodarstvu usred umjerenog rasta cijena. Pauza u povećanju kamata uslijedila je nakon dugog niza od 10 uzastopnih povećanja kamata koje je započelo u srpnju 2022. i podiglo osnovnu stopu refinanciranja na najvišu 22-godišnju razinu od 4,5 posto, a stopu na depozite na 4 posto. Time je 6-mjesečni Euribor podignut iznad granice od četiri posto, a kod mnogih privatnih banaka, nauštrb prethodnih primjerenih strategija, opravdano je porasla profitabilnost.

Trenutačni oprez ECB-a odražava zabrinutost zbog sve većih pritisaka na cijene i mogućnosti recesije. Unatoč visokim kamatama, ECB se drži svoje obveze da vrati inflaciju na ciljanu razinu od dva posto u srednjem roku. Središnja banka naznačila je svoju namjeru zadržati kamatne stope na ovim visokim razinama sve dok se ne postigne ciljana inflacija. Ova odluka odražava ravnotežu između kontrole inflacije i sprječavanja pretjeranog usporavanja gospodarstva. Ukratko, dok smanjenje kamata u Europi očekujemo već u nadolazećoj prvoj polovici godine, one će se nakon nekoliko sniženja najvjerojatnije neko vrijeme stabilizirati na razini od oko tri posto

Inflacija također jenjava u SAD-u. Nedavno objavljeni podaci o inflaciji u SAD-u za listopad pokazali su ohrabrujuće rezultate, što je imalo pozitivan utjecaj na tržišta i ulagače. Ključni nalaz je da u ovom mjesecu nije došlo do rasta inflacije, što je suprotno prognozi rasta od 0,1 posto. Osim toga, temeljna inflacija, koja isključuje učinke energenata i hrane, također je bila 0,1 posto niža od očekivane.

Ova malo niža inflacija od očekivane imala je značajan utjecaj na financijska tržišta, koja ovaj rezultat čitaju kao da se trend popuštanja inflacije preko bare znatno ubrzao. Burze su odmah reagirale dobicima. Cijene obveznica također su porasle, pri čemu se prinos na američke 10-godišnje trezorske obveznice kretao oko 4,5 posto, dok su njemačke obveznice imale prinos nešto iznad 2,6 posto. Trenutačno tržišta očekuju da će se kamatne stope u SAD-u smanjiti već krajem prvog tromjesečja 2024. Ta se očekivanja odražavaju i na trenutačni tečaj EURUSD od 1,09, ali oni nisu uklesani u kamen i moguće je da ECB bi mogla sniziti kamate prije Feda, gdje bismo u tom slučaju ponovno mogli svjedočiti zaokretu tečaja u korist dolara.

Tagovi: kamatne stope, Federalne rezerve, inflacija, tržište kapitala, Bank of America, Vanguard
PROČITAJ I OVO
Ove godine rekordan otkup dionica na Wall Streetu
OTKUP
Ove godine rekordan otkup dionica na Wall Streetu
KOLUMNA - Nakon travanjske nervoze, financijska tržišta ponovno su u znaku umjerenog optimizma. Tržište rada ohladilo se u SAD-u, s rastom plaća ispod 4% po prvi put u gotovo tri godine, povećavajući mogućnost da će Fed uskoro započeti ciklus smanjenja stopa.
Budućnost kohezijske politike Europske unije: Što nas čeka nakon 2027. godine?
SOLIDARNOST
Budućnost kohezijske politike Europske unije: Što nas čeka nakon 2027. godine?
ANALIZA - Kohezijska politika najbolje utjelovljuje načelo solidarnosti među državama članicama EU-a.
Ublažavanje monetarne politike na vidiku
KAMATNE STOPE
Ublažavanje monetarne politike na vidiku
KOLUMNA - Analiza monetarne politike pokazuje da bi imalo smisla da europska i britanska središnja banka razmotre snižavanje kamatnih stopa prije središnje banke SAD-a.
Proljetna neizvjesnost na svjetskim tržištima
KAKO DALJE?
Proljetna neizvjesnost na svjetskim tržištima
KOLUMNA - Na razvijenim burzama zavladala je neizvjesnost nakon ohrabrujućeg prvog tromjesečja u travnju.
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
TEHNOLOŠKI SEKTOR U FOKUSU
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
KOLUMNA - Dan nakon razočaranja Mete, unatoč iznimnoj dobiti, Microsoft i Alphabet samo su uvjerili ulagače da su velika očekivanja vezana uz umjetnu inteligenciju opravdana. NASDAQ indeks zabilježio je najveći tjedni rast ove godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE