GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista

Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
NOVI REKORDI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.03.2024 / 09:19
Autor: Siniša Malus
KOLUMNA - Wall Street je ovaj tjedan oprezniji, za nove je rekorde ponestalo snage. Na robnom tržištu ističe se izniman rast kakaovca.

Njujorški dionički indeks S&P 500 u 100 dana trgovanja nije doživio pomak veći od dva posto od svoje rekordne vrijednosti, što je dobar pokazatelj kako na Wall Streetu već nekoliko mjeseci vlada bikovsko raspoloženje. Postoje dva svijeta. SAD i njihova visoka tehnologija s perjanicom Nvidijom. Samo je nekoliko dionica euforično. S druge strane, imamo Kinu, dijelove Europe i tržišta u razvoju koji su iznenađujuće podcijenjeni i privlačni za neka dugoročna ulaganja. Mogu li Nvidia ili Magnificent Seven udjeli ići još više? Naravno da može, taj se trend može nastaviti još nekoliko kvartala, ali teško je očekivati da će prinosi u sljedećih deset godina biti tako dobri kao što su bili u zadnjih deset godina.

Mnogi analitičari revidiraju prema gore svoje ciljane vrijednosti za S&P za kraj godine.

"Nismo toliko iznenađeni otpornošću američkog gospodarstva koliko time kako su medvjedi (izraz za ulagače koji očekuju padove) kapitulirali", napisao je Oppenheimer, gdje je ciljana vrijednost S&P 500 indeksa za kraj godine podignuta je na 5500 bodova.

To je nešto manje od šest posto iznad zaključne vrijednosti u utorak. Vjetar u leđa dionicama bi trebala dati američka središnja banka koja će, kako se čini, uspjeti u mekom prizemljenju gospodarstva, jedino bi inflacija mogla zanovijetati. Ulagači stoga s nestrpljenjem očekuju u petak objavu indeksa cijena osobnih izdataka za potrošnju (PCE), koji je najvažnija mjera inflacije Federalnih rezervi.

Do novih rekorda burzovne indekse mogli bi pogurati i dobri poslovni rezultati. Ove godine očekuje se rast dobiti američkih korporacija u prosjeku više od 10 posto, a dogodine čak više od 13 posto. Jasno je tko će igrati glavnu ulogu. JPMorgan je primijetio da svi putevi u umjetnoj inteligenciji vode do dobavljača moćnih čipova kao što je Nvidia. Ova bi trebala biti (iako je tečaj ove godine porastao za dodatnih 92 posto). još uvijek prilično podcijenjena u usporedbi s ostatkom UI dionica. Intel ne stoji dobro u ovoj borbi. Dionice su u utorak nakratko uzdrmane viješću objavljenom u Financial Timesu da kineske vlasti planiraju zaustaviti isporuku Intelovih čipova u vladinim poslužiteljima i računalima. Dionice Intela ove su godine pale 12 posto.

Kakao se ističe na robnom tržištu. Prvi put u povijesti cijena mu je probila granicu od 10.000 dolara po toni. U zapadnoj Africi, koja čini 70% globalne proizvodnje kakaovca, vremenske prilike ove su godine bile nepovoljne, a najveći igrači na tržištu, Obala Bjelokosti i Gana, pogođeni su kombinacijom obilnih kiša i suše. Ove godine kakao je poskupio gotovo 140 posto. Već neko vrijeme primjetan je manjak ponude, koji je sada najveći u posljednjih najmanje 60 godina. Kakao je prošle godine od svih sirovina dobio najviše, dobrih 70 posto, najviše u posljednjih 15 godina. Veći proizvođači čokolade štite se od nestabilnih cijena "zaštitom" kako skuplje osnovne sirovine ne bi bile prebačene na potrošače, no rast cijena kakaovca je naravno loša vijest za ljubitelje čokolade, posebice one koji vole crnu čokoladu. , koji sadrži puno kakaa. No, najgore tek dolazi, deficit će se u punoj mjeri osjetiti krajem godine ili početkom iduće.

Tagovi: wall street, nvidia, jpmorgan, kakao
PROČITAJ I OVO
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOREKCIJA
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOLUMNA - U ožujku su se pojavili prvi znakovi da inflacija u SAD-u ne pada tako brzo kao prije te da je čak ojačala u travnju, što je dovelo do ovogodišnje travanjske korekcije financijskih tržišta.
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE