GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Najgori tjedan za Nasdaq u posljednja četiri mjeseca

Najgori tjedan za Nasdaq u posljednja četiri mjeseca
LOŠ START
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.01.2024 / 09:30
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Kao da je netko ugasio svjetlo. Upravo tako se prvih dana ove godine činilo na burzi u New Yorku. Nakon što su prošle godine dionice "sedmorke veličanstvenih" silovito ojačale, odjednom su skrenule prema dolje i najviše opteretile indekse, posebice Apple.

Očito je nakon prošlogodišnjeg iznimnog rasta došlo vrijeme za barem malu korekciju prema dolje. Dionice Applea pale su 4 posto prvog dana trgovanja u 2024. (i gotovo 7 posto u tjednu na 181 dolar) nakon što su im analitičari Barclaysa smanjili ocjenu i također snizili ciljnu cijenu. Doduše, bio je to samo jedan dolar od 160 dolara, ali je ipak imao određeni psihološki učinak. Razlog crnovidosti? Prodaja iPhonea 15 navodno je lošija od očekivanog, posebno u Kini, a isto se očekuje i za iPhone 16.

U četvrtak je i investicijska banka Piper Sandler snizila rejting dionicama Applea. Skinuti su s popisa preporuka za kupnju, a ciljana vrijednost spuštena je s 220 na 205 dolara. Konačno, New York Times je izvijestio da američko Ministarstvo pravosuđa priprema antimonopolsku tužbu protiv Applea, koja bi mogla biti podignuta ove godine. Ostatak dionica, uvršten u plemenitu selekciju veličanstvene sedmorke, posljednjih je tjedan dana u gubitku, no u usporedbi s Appleom barem je u petak ponovno dobio na zamahu, Nvidijin rast iznosio je više od dva posto.

Prvi tjedan 2024. tako je donio kraj iznimno dugom pozitivnom nizu na Wall Streetu. Naime, S&P 500 indeks je do 29. prosinca napredovao devet puta zaredom na tjednoj razini, ali je ovaj put izgubio jedan i pol posto. Tehnološki Nasdaq prošao je gore, pao je 3,25 posto u četiri dana, što je njegov najgori tjedni rezultat od rujna. U Europi je gubitak bio prilično umjeren, indeks Stoxx 600 (koji je u utorak ujutro dosegao najvišu razinu od siječnja 2022.) pao je za 0,4 posto

Obje brojke bile su veće od prognoziranih, a sve zajedno moglo bi oduzeti volju američkoj središnjoj banci da uskoro krene s ublažavanjem monetarne politike. "Današnje izvješće učvršćuje uvjerenje da je Fed pred sobom težak posao ako želi vratiti inflaciju na ciljanih 2 posto. Rast broja radnih mjesta i više od 4 posto rasta plaća, u kombinaciji s Fedovim mišljenjem da će kamatne stope morati ostati visoka dugo vremena, sugeriraju da će Fed početi snižavati kamatne stope tek u drugoj polovici godine", napisao je Vanguard.

Kao što smo navikli, tržište američkih obveznica ovog se tjedna kretalo u skladu s tržištem dionica. Cijene obveznica pale su, a zahtijevani prinosi su posljedično porasli. Kod američke desetogodišnje obveznice prinos do dospijeća opet je iznad četiri posto. Nešto se smanjila vjerojatnost da će Fed započeti ciklus smanjenja kamata već u ožujku. Fed će se prvi put ove godine sastati krajem siječnja (30.-31. siječnja), nakon čega slijedi sastanak sredinom ožujka.

Iako postoji opći konsenzus da će se zahtijevani prinosi na obveznice ove godine smanjiti, postoje i oni koji stvari vide sasvim drugačije. Američki analitičar Jim Bianco prognozirao je da bi prinos na 10-godišnju američku obveznicu (kao i u listopadu) ponovno mogao premašiti pet posto i popeti se na 5,5 posto, što je najviše od svibnja 2001. Uvjeren je da će američko gospodarstvo ostati snažno i da mu ni kamata od sedam posto ne bi baš škodila.

Tagovi: tržište kapitala, Apple, Federalne rezerve, inflacija, NATO, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija, dolar
PROČITAJ I OVO
Budućnost kohezijske politike Europske unije: Što nas čeka nakon 2027. godine?
SOLIDARNOST
Budućnost kohezijske politike Europske unije: Što nas čeka nakon 2027. godine?
ANALIZA - Kohezijska politika najbolje utjelovljuje načelo solidarnosti među državama članicama EU-a.
Ublažavanje monetarne politike na vidiku
KAMATNE STOPE
Ublažavanje monetarne politike na vidiku
KOLUMNA - Analiza monetarne politike pokazuje da bi imalo smisla da europska i britanska središnja banka razmotre snižavanje kamatnih stopa prije središnje banke SAD-a.
Proljetna neizvjesnost na svjetskim tržištima
KAKO DALJE?
Proljetna neizvjesnost na svjetskim tržištima
KOLUMNA - Na razvijenim burzama zavladala je neizvjesnost nakon ohrabrujućeg prvog tromjesečja u travnju.
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
TEHNOLOŠKI SEKTOR U FOKUSU
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
KOLUMNA - Dan nakon razočaranja Mete, unatoč iznimnoj dobiti, Microsoft i Alphabet samo su uvjerili ulagače da su velika očekivanja vezana uz umjetnu inteligenciju opravdana. NASDAQ indeks zabilježio je najveći tjedni rast ove godine.
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOREKCIJA
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOLUMNA - U ožujku su se pojavili prvi znakovi da inflacija u SAD-u ne pada tako brzo kao prije te da je čak ojačala u travnju, što je dovelo do ovogodišnje travanjske korekcije financijskih tržišta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE