GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nervoza investitora na početku godine

Nervoza investitora na početku godine
PRETJERANA OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.01.2024 / 07:50
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Na financijskim se tržištima ponovno pojavila nervoza, također i zato što se očekivanja brzog smanjenja kamatnih stopa čine previše optimističnima, a na očekivanja inflacije sve više utječu poremećaji u opskrbnom lancu zbog događaja u crvenom

Polovica siječnja je prošla, a ovogodišnji padovi nekih dionica već su vrlo značajni. Ponegdje je riječ o specifičnim problemima, negdje o zahlađenju nakon prošlogodišnjeg divljeg rasta. Dionice Boeinga ove su godine izgubile 20 posto zbog agonije aviona 737 Max, koja je izazvala mnoge zabrinutosti oko sigurnosnih standarda kompanije, uključujući jučer osam posto. Wells Fargo smanjio je ocjenu dionice na "neutralno" nakon što je prethodno preporučio veću izloženost papiru. Dionice kompanija koje rudare bitcoine snažno su na tržištu. Marathon Digital - prošle je godine tečaj katapultirao 700 posto više - u kratkom roku srušio se s 31 na 17 dolara, odnosno za 45 posto. Ovo bi polako mogla biti dobra ulazna točka za one s jakim živcima.more.

U prva dva tjedna ove godine vodeći su burzovni indeksi tek blago zanjihali prema dolje, no očito je da je nakon dva euforična mjeseca (u studenom i prosincu za tako kratko razdoblje dobici bili gotovo rekordni) zamah pobjegao van, što je i razumljivo. Investitori su uzeli u obzir sve najbolje scenarije, no pitanje je hoće li se oni doista i dogoditi.

Međunarodni monetarni fond upozorava da su očekivanja tržišnih sudionika o brzom smanjenju kamatnih stopa preuranjena jer središnje banke još nisu pobijedile u borbi protiv inflacije. Međutim, MMF smatra da je američko gospodarstvo već apsorbiralo 75 posto utjecaja Fedovih viših kamatnih stopa. One su u godinu i pol dana od nule došle do 5,50 posto, što, suprotno svim očekivanjima, nije izazvalo recesiju.

Globalno gospodarstvo također sve više koče napadi Hutija na trgovačke brodove u Crvenom moru. Brodovi su prisiljeni ploviti oko Afrike, što utječe na opskrbne lance, iako se ne vjeruje da bi se epidemijska kriza mogla ponoviti. No: cijena prijevoza kontejnera, mjerena FBX indeksom (Freightos Baltic Index), u tjednu do 9. siječnja skočila je za čak 93 posto. Ili, ako vam je draže: cijena prijevoza kontejnera iz Šangaja u Europu dosegla je 7000 dolara, nakon što je u studenom iznosila manje od 2000 dolara.

Srećom, unatoč svemu, FBX indeks je tek na četvrtini vrijednosti u usporedbi s vrhuncem ostvarenim 2022. Sve u svemu, ne sluti na dobro budućim inflatornim kretanjima. Kao rezultat toga, središnje će banke biti oprezne prije započinjanja ciklusa popuštanja monetarne politike. Na to je jučer upozorio dužnosnik Feda Christopher Waller.

Tagovi: TRŽIŠTE KAPITALA, BURZA, DIONICE, APPLE, INFLACIJA
PROČITAJ I OVO
Može li se nastaviti ovako snažan rast na dioničkim tržištima?
TREZVENO
Može li se nastaviti ovako snažan rast na dioničkim tržištima?
KOLUMNA - Burze se ne zaustavljaju na postizanju novih rekorda. Svježi novac nastavlja pritjecati na Wall Street, a gotovo 60 posto Amerikanaca koji posjeduju barem jednu dionicu, najviše od početka 1980-ih. Jesu li dobri povrati dugoročno održivi?
Nvidia oduševila, Goldman Sachs je nazvao najvažnijom svjetskom dionicom
VAL OPTIMIZMA
Nvidia oduševila, Goldman Sachs je nazvao najvažnijom svjetskom dionicom
KOLUMNA - Nvidia, nositelj procvata umjetne inteligencije, fantastičnim poslovnim rezultatima pokrenula je val oduševljenja na burzama, a tržišna vrijednost joj je čak premašila dva bilijuna dolara.
Soros i Buffett okrenuli leđa Appleu
VELIKI IGRAČI
Soros i Buffett okrenuli leđa Appleu
KOLUMNA - U proteklom tjednu na Wall Streetu nije bilo svježih rekorda, a najviše zabrinjavaju podaci o inflaciji, što uzrokuje i sve veće prinose državnih obveznica. Je li velika korekcija prema dolje na horizontu?
Inflacija raste, ali izgledi ostaju pozitivni
UZBURKANI DUHOVI
Inflacija raste, ali izgledi ostaju pozitivni
KOLUMNA - U Sjedinjenim Državama, inflacija, mjerena glavnim indeksom potrošačkih cijena (CPI), porasla je 0,3 posto na mjesečnoj razini u siječnju, dok je temeljna inflacija ili temeljni CPI (isključujući hranu i energiju) porasla za 0,4 posto. to je bilo iznad očekivanog.
Investitori već odavno nisu bili ovoliko izloženi tehnološkom sektoru
SIGNALI
Investitori već odavno nisu bili ovoliko izloženi tehnološkom sektoru
KOLUMNA - Očekivanja da će inflacija u SAD-u prvi put od ožujka 2021. pasti ispod tri posto (na godišnjoj razini) nisu se ostvarila, što je ohladilo zapadne burze, koje su - posebno se to odnosi na New York - prije toga snažno ojačale i postavile rekorde.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE