GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nervoza investitora na početku godine

Nervoza investitora na početku godine
PRETJERANA OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.01.2024 / 07:50
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Na financijskim se tržištima ponovno pojavila nervoza, također i zato što se očekivanja brzog smanjenja kamatnih stopa čine previše optimističnima, a na očekivanja inflacije sve više utječu poremećaji u opskrbnom lancu zbog događaja u crvenom

Polovica siječnja je prošla, a ovogodišnji padovi nekih dionica već su vrlo značajni. Ponegdje je riječ o specifičnim problemima, negdje o zahlađenju nakon prošlogodišnjeg divljeg rasta. Dionice Boeinga ove su godine izgubile 20 posto zbog agonije aviona 737 Max, koja je izazvala mnoge zabrinutosti oko sigurnosnih standarda kompanije, uključujući jučer osam posto. Wells Fargo smanjio je ocjenu dionice na "neutralno" nakon što je prethodno preporučio veću izloženost papiru. Dionice kompanija koje rudare bitcoine snažno su na tržištu. Marathon Digital - prošle je godine tečaj katapultirao 700 posto više - u kratkom roku srušio se s 31 na 17 dolara, odnosno za 45 posto. Ovo bi polako mogla biti dobra ulazna točka za one s jakim živcima.more.

U prva dva tjedna ove godine vodeći su burzovni indeksi tek blago zanjihali prema dolje, no očito je da je nakon dva euforična mjeseca (u studenom i prosincu za tako kratko razdoblje dobici bili gotovo rekordni) zamah pobjegao van, što je i razumljivo. Investitori su uzeli u obzir sve najbolje scenarije, no pitanje je hoće li se oni doista i dogoditi.

Međunarodni monetarni fond upozorava da su očekivanja tržišnih sudionika o brzom smanjenju kamatnih stopa preuranjena jer središnje banke još nisu pobijedile u borbi protiv inflacije. Međutim, MMF smatra da je američko gospodarstvo već apsorbiralo 75 posto utjecaja Fedovih viših kamatnih stopa. One su u godinu i pol dana od nule došle do 5,50 posto, što, suprotno svim očekivanjima, nije izazvalo recesiju.

Globalno gospodarstvo također sve više koče napadi Hutija na trgovačke brodove u Crvenom moru. Brodovi su prisiljeni ploviti oko Afrike, što utječe na opskrbne lance, iako se ne vjeruje da bi se epidemijska kriza mogla ponoviti. No: cijena prijevoza kontejnera, mjerena FBX indeksom (Freightos Baltic Index), u tjednu do 9. siječnja skočila je za čak 93 posto. Ili, ako vam je draže: cijena prijevoza kontejnera iz Šangaja u Europu dosegla je 7000 dolara, nakon što je u studenom iznosila manje od 2000 dolara.

Srećom, unatoč svemu, FBX indeks je tek na četvrtini vrijednosti u usporedbi s vrhuncem ostvarenim 2022. Sve u svemu, ne sluti na dobro budućim inflatornim kretanjima. Kao rezultat toga, središnje će banke biti oprezne prije započinjanja ciklusa popuštanja monetarne politike. Na to je jučer upozorio dužnosnik Feda Christopher Waller.

Tagovi: TRŽIŠTE KAPITALA, BURZA, DIONICE, APPLE, INFLACIJA
PROČITAJ I OVO
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOREKCIJA
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOLUMNA - U ožujku su se pojavili prvi znakovi da inflacija u SAD-u ne pada tako brzo kao prije te da je čak ojačala u travnju, što je dovelo do ovogodišnje travanjske korekcije financijskih tržišta.
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE