GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nvidia nezaustavljivo raste, Tesla u silaznoj putanji

Nvidia nezaustavljivo raste, Tesla u silaznoj putanji
TRŽIŠNI SIGNALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.02.2024 / 08:38
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Njujorški S&P 500, možda i najvažniji burzovni indeks na svijetu, prvi je put premašio 5000 bodova.

Važna prekretnica ima lošu stranu: samo nekoliko dionica i dalje je odgovorno za njegov rast. Nakon nekoliko neizvjesnih tjedana bitcoin se ponovno probudio.

Predviđanja da će S&P 500 ove godine prijeći 5000 bodova obistinila su se iznenađujuće brzo, čak i prije sredine veljače. Već prošle godine S&P 500 je rastom od 24% nadoknadio pad iz 2022., a rast se nastavlja i ove godine (do sada +5,3%). Obrasci ostaju slični, pri čemu dobar dio (za gotovo 60 posto) rasta S&P-a dolazi od dionica najvećih tehnoloških kompanija, poput Mete, Applea, Nvidije i Amazona. Dionice Nvidije skočile su 50 posto od 1. siječnja jer kompanija ima velike planove ne samo u umjetnoj inteligenciji, već iu sektoru računalstva u oblaku. No, kretanje se može brzo okrenuti, statistika također upozorava da postoji poprilična vjerojatnost korekcije naniže u predsjedničkoj godini, upravo sredinom veljače. Dioničari Tesle već su to iskusili ove godine: dionice su ove godine pale za 22 posto, što ih čini trećom najlošijom dionicom u S&P-u po ovom mjerilu.

Još jedan znakovit znak selektivnog rasta na Wall Streetu: 10-dnevni prosjek broja dionica koje su dostigle rekordne razine na obje najveće njujorške burze, NYSE i Nasdaq, pao je na najnižu razinu od srpnja. U isto vrijeme, samo 62 posto dionica velike kapitalizacije bilo je iznad svog 50-dnevnog pomičnog prosjeka nakon zatvaranja tržišta u četvrtak, što je pad od 87 posto u prosincu. Gdje su razlozi zašto ne pratimo ukupni rast? To je prije svega zbog stava američke središnje banke da se ne žuri s novim ciklusom smanjenja kamatnih stopa jer je gospodarstvo i dalje snažno, a inflacija vidljivo jenjava. Prema posljednjoj reviziji, inflacija u SAD-u u prosincu je iznosila samo 0,2% na mjesečnoj razini, a ne 0,3%. Podaci za siječanj bit će objavljeni u utorak.

Mnoge bi tvrtke lakše disale s nižim kamatama, no trenutno nema naznaka da će Fed već u ožujku sniziti kamatu. Štoviše, vrlo se lako može dogoditi da će djelovati tek u drugoj polovici godine, a do tada će kamate ostati u rasponu između 5,25 i 5,50 posto, što je, ako znamo što se dogodilo nakon financijske krize 2008., vrlo visoka. Sektor nekretnina je ove godine u minusu od 4,4 posto, jer cijene poslovnih nekretnina klize prema dolje, što opterećuje i mnoge (doduše manje) banke.

KBW indeks regionalnih američkih banaka ove je godine pao za više od desetine, ali se u petak malo oporavio. New York Community Bancorp, koji je izvijestio o iznenađujuće visokom gubitku u posljednjem kvartalu prošle godine, pod lupom je, kao što smo ranije izvijestili. U petak je cijena dionice pala za 17 posto, jer su čelnici tvrtke najavili da već kupuju dionice banke, koje su usprkos rastu od petka i ove godine u minusu od 53 posto.

Tagovi: Nvidia, Microsoft, Tesla, Nasdaq, New York Community Bancorp, dionice
PROČITAJ I OVO
Ove godine rekordan otkup dionica na Wall Streetu
OTKUP
Ove godine rekordan otkup dionica na Wall Streetu
KOLUMNA - Nakon travanjske nervoze, financijska tržišta ponovno su u znaku umjerenog optimizma. Tržište rada ohladilo se u SAD-u, s rastom plaća ispod 4% po prvi put u gotovo tri godine, povećavajući mogućnost da će Fed uskoro započeti ciklus smanjenja stopa.
Budućnost kohezijske politike Europske unije: Što nas čeka nakon 2027. godine?
SOLIDARNOST
Budućnost kohezijske politike Europske unije: Što nas čeka nakon 2027. godine?
ANALIZA - Kohezijska politika najbolje utjelovljuje načelo solidarnosti među državama članicama EU-a.
Ublažavanje monetarne politike na vidiku
KAMATNE STOPE
Ublažavanje monetarne politike na vidiku
KOLUMNA - Analiza monetarne politike pokazuje da bi imalo smisla da europska i britanska središnja banka razmotre snižavanje kamatnih stopa prije središnje banke SAD-a.
Proljetna neizvjesnost na svjetskim tržištima
KAKO DALJE?
Proljetna neizvjesnost na svjetskim tržištima
KOLUMNA - Na razvijenim burzama zavladala je neizvjesnost nakon ohrabrujućeg prvog tromjesečja u travnju.
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
TEHNOLOŠKI SEKTOR U FOKUSU
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
KOLUMNA - Dan nakon razočaranja Mete, unatoč iznimnoj dobiti, Microsoft i Alphabet samo su uvjerili ulagače da su velika očekivanja vezana uz umjetnu inteligenciju opravdana. NASDAQ indeks zabilježio je najveći tjedni rast ove godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE