GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Oblak neizvjesnosti nad financijskim tržištima

Oblak neizvjesnosti nad financijskim tržištima
NEIZVJESNOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.06.2023 / 07:57
Autor: Marko Majić
ANALIZA - Predsjednik Feda Jerome Powell govorio je u srijedu pred Odborom za financijske usluge u Zastupničkom domu američkog Kongresa.

Obavijestio je zastupnike da je središnja banka još uvijek daleko od svoje ciljane inflacije od dva posto i da će vjerojatno dodatno povisiti kamatne stope u nadolazećim mjesecima, dodajući da je stanka u lipnju imala za cilj dati njegovim kolegama više vremena za procjenu ekonomskih podataka.

Među dioničkim indeksima ove godine po prinosu prednjači tehnološki indeks NASDAQ, inače jedan od osjetljivijih na rast kamata. To je, nauštrb velikih očekivanja od umjetne inteligencije (AI), dobilo snažan vjetar u leđa od druge polovice svibnja. Sada je ispravno postaviti pitanje kada ćemo vidjeti prve veće dobitke na račun AI. Kod umjetne inteligencije moramo znati da zahtijeva ogromne troškove implementacije, skupine ljudi, puno opreme i energije. Kapitalni izdaci za AI svakako nisu niski, unatoč činjenici da još nije jasno kolika će biti isplativost AI. U prvom su planu, međutim, uglavnom dva glavna igrača – Microsoft i Google.

Američko tržište dionica sada je skuplje zbog AI hypea, u trenutku rastućih troškova, dok još nema prihoda. Hoće li visoke cijene dionica u SAD-u potrajati u drugoj polovici godine? Europa je već u recesiji, a očekuje se da će Amerika ući u recesiju za godinu dana, možda do kraja ove godine. U prošlim američkim recesijama burza je uglavnom padala. To obično doseže vrhunac neposredno prije početka američke recesije, a najniži je neposredno prije njezina kraja.

Moguće je da će se nedavni entuzijazam za umjetnu inteligenciju ohladiti u drugoj polovici godine ako blaga gospodarska kriza umanji očekivanja analitičara o budućim prihodima. Istovremeno, unatoč stagnaciji gospodarske aktivnosti, svjedoci smo napetosti na tržištu rada uzrokovane nedostatkom radne snage. Veza između tržišta rada i cikličnosti gospodarstva prekinuta je, barem djelomično, na račun demografskog trenda koji dovodi do manjka radne snage. Unatoč usporavanju gospodarskog rasta, tvrtke se bore da zadrže svoje radnike. To znači da je sada potrebno naglasiti da pouzdanost tržišta rada nije dovoljna za ocjenu zdravlja gospodarstva.

S obzirom na snažan porast prinosa na talijanske i španjolske dužničke instrumente u protekloj godini, očekuje se da će njihove slabije javne financije doći u središte medijske pozornosti nakon kraja ljeta. To će, uz zahlađenje gospodarskog rasta u Njemačkoj i drugdje, dodatno povećati rizike i Euribor, čije 6-mjesečno očitanje sada iznosi 3,886 posto, dok je prije godinu dana iznosio -0,5128 posto.

Unatoč određenim neizvjesnostima na financijskim tržištima, važno je napomenuti da postoje i pozitivni aspekti, poput napetosti na tržištu rada zbog nedostatka radne snage. Tvrtke nastoje zadržati svoje zaposlenike, što pokazuje njihovo povjerenje u budućnost. Istodobno ćemo svjedočiti povećanoj javnoj potrošnji na infrastrukturu u europodručju, budući da plan oporavka NextGenerationEU predviđa značajnu javnu potrošnju (1,8 trilijuna eura) na infrastrukturu, zelenu energiju i održive projekte, koji će također podržati domaća kućanstva i poduzeća.

Tagovi: tržište kapitala, Federalne rezerve, inflacija, NATO, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija, dolar
PROČITAJ I OVO
Ove godine rekordan otkup dionica na Wall Streetu
OTKUP
Ove godine rekordan otkup dionica na Wall Streetu
KOLUMNA - Nakon travanjske nervoze, financijska tržišta ponovno su u znaku umjerenog optimizma. Tržište rada ohladilo se u SAD-u, s rastom plaća ispod 4% po prvi put u gotovo tri godine, povećavajući mogućnost da će Fed uskoro započeti ciklus smanjenja stopa.
Budućnost kohezijske politike Europske unije: Što nas čeka nakon 2027. godine?
SOLIDARNOST
Budućnost kohezijske politike Europske unije: Što nas čeka nakon 2027. godine?
ANALIZA - Kohezijska politika najbolje utjelovljuje načelo solidarnosti među državama članicama EU-a.
Ublažavanje monetarne politike na vidiku
KAMATNE STOPE
Ublažavanje monetarne politike na vidiku
KOLUMNA - Analiza monetarne politike pokazuje da bi imalo smisla da europska i britanska središnja banka razmotre snižavanje kamatnih stopa prije središnje banke SAD-a.
Proljetna neizvjesnost na svjetskim tržištima
KAKO DALJE?
Proljetna neizvjesnost na svjetskim tržištima
KOLUMNA - Na razvijenim burzama zavladala je neizvjesnost nakon ohrabrujućeg prvog tromjesečja u travnju.
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
TEHNOLOŠKI SEKTOR U FOKUSU
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
KOLUMNA - Dan nakon razočaranja Mete, unatoč iznimnoj dobiti, Microsoft i Alphabet samo su uvjerili ulagače da su velika očekivanja vezana uz umjetnu inteligenciju opravdana. NASDAQ indeks zabilježio je najveći tjedni rast ove godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE