GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Obveznice u fokusu investitora koji hvataju sigurne prinose

Obveznice u fokusu investitora koji hvataju sigurne prinose
TRŽIŠNI TRENDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.03.2023 / 09:00
Autor: Marko Majić
ANALIZA - Kretanja na svjetskim tržištioma posljednjih tjedana polako su u prvi plan gurnula zbivanja na obvezničkim tržištima.

Američke burze dobro su započele godinu, ali ako pogledamo unaprijed, vidimo da su prilično rizične na visokim pokazateljima.

Omjer P/E indeksa za indeksa S&P500 je na prilično visokoj razini od 18. Obično se povišeni omjeri mogu opravdati ako su zarade poduzeća samo privremeno bile ispod trenda i/ili su kamatne stope bile na dnu. Međutim, nijedan od ovih uvjeta danas ne postoji na američkom tržištu.

Za sada bi za prosječnog ulagača moglo biti bolje da se usredotoči na manje rizične klase ulaganja i tržišta dionica koja nisu preskupa i poznatija su. Evo, nedavno su domaće tržište i prinosi na kratkoročne državne obveznice ili državne zapise raznih zemalja, koje rotiramo, kupujući ih na početku njihovog postojanja i držeći do dospijeća, a zatim ponavljamo istu radnju.

Lijepa demonstracija isplativosti navedenog rezultat jest aukcija njemačkih trezorskih zapisa održana u ponedjeljak. Početkom tjedna Njemačka je prodala 1,705 milijardi eura državnih zapisa s rokom dospijeća od 140 dana koji dospijevaju 19. srpnja. Ulagači su ponudili kupnju u iznosu 1,22 puta većem iznosu od prodanih zapisa. Zapisi su prodani po cijeni od 98,9074, odnosno imaju prinos od p.a. 2,841 posto. U bankama nema depozita s tako visokim prinosima.

Nešto smo slično vidjeli i u slučaju hrvatskih narodnih obveznica gdje je finalni prinos od 3,65% bio viši od zajamčenog. Slično vrijedi i za još neke istovrsne vrijednosne papire.

Europske obveznice pale su, a trgovci na tržištu novca dodali su oklade na povećanje kamata Europske središnje banke nakon što su podaci pokazali da američka inflacija raste više od očekivanja.

Njemački dvogodišnji prinosi — među najosjetljivijima na promjene u monetarnoj politici — porasli su u petak za čak 15 baznih bodova na iznad 3,06% po prvi put od 2008. Tržišta novca u posljednjih desetak dana procjenjuju da će kamatna stopa ECB-a na depozite biti najviša na oko 3,85% kasnije ove godine u usporedbi s oko 3,5% na početku godine.

Tagovi: obveznice, tržište obveznica trezorski zapisi, narodne obveznice
PROČITAJ I OVO
Tržište kao nikad u povijesti ovisi o jednoj dionici
AI EUFORIJA
Tržište kao nikad u povijesti ovisi o jednoj dionici
KOLUMNA - Možda nikada u povijesti Njujorške burze nijedna dionica nije imala toliki utjecaj na cijelo tržište kao Nvidia. No nakon što je vrijednost tvrtke premašila 3 trilijuna dolara, dionice su brzo pale 10 posto.
Ovo su dionice s najvećim potencijalom ovog ljeta
POTENCIJALI
Ovo su dionice s najvećim potencijalom ovog ljeta
KOLUMNA - Ljetni mjeseci donose značajne promjene u potrošnji i ponašanju ljudi, posebice tijekom velikih sportskih događaja kao što su Europsko prvenstvo u nogometu, Olimpijske igre i Tour de France, koji će se svi održati ovog ljeta.
Wall Street nikad nije ovoliko rastao u izbornoj godini
OPTIMIZAM
Wall Street nikad nije ovoliko rastao u izbornoj godini
KOLUMNA - Njujorška burza nikada u povijesti izborne godine nije toliko dobila u prvoj polovici godine kao ove godine, no problem je što se čak trećina rasta može zahvaliti jednoj dionici - Nvidiji, koja je jučer prestigla Microsoft po tržišnoj vrijednosti.
Potop europskih dionica zbog Macronove katastrofe
OZBILJAN PAD
Potop europskih dionica zbog Macronove katastrofe
KOLUMNA - Francuska je pala u nemilost rejting agencija, dok je njujorški NASDAQ nastavio rekordni niz nakon što je američka inflacija u svibnju bila niža od očekivane.
Sjajna godina za Ljubljansku burzu, NLB najveća dobitnica
OPTIMIZAM
Sjajna godina za Ljubljansku burzu, NLB najveća dobitnica
ANALIZA - Središnji indeks Ljubljanske burze SBITOP i ove je godine pokazao stabilnost i profitabilnost uz minimalnu zaduženost poduzeća i povoljne cijene dionica.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE