GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ova godina u znaku pada prinosa na državne obveznice

Ova godina u znaku pada prinosa na državne obveznice
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.01.2024 / 08:25
Autor: SEEbiz / Ilirika
ANALIZA - U prvoj polovici 2024. američko gospodarstvo suočit će se s rizikom recesije, ali prevladavaju optimistična očekivanja o mekom prizemljenju američkog gospodarstva nakon turbulentnih vremena pandemije i ratova.

Snažan rast BDP-a u trećem tromjesečju vjerojatno se neće održati zbog promjena u prihodima kućanstava, povratima poreza, zalihama i utjecaja CHIPS zakona na građevinsku aktivnost. Povećane kamatne stope i stroži kreditni standardi vrše pritisak na potrošnju.

Dolazi do usporavanja tržišta stanovanja i rada, a poduzeća smanjuju svoje investicijske namjere. Brzi pad temeljne inflacije mogao bi dovesti do smanjenja kamatnih stopa od strane Središnje banke SAD-a (Fed) već u prvoj polovici godine, što bi utjecalo na očekivanja u pogledu kretanja na burzama i prinosa na državne obveznice, za koje možemo očekivati daljnji pad prinosa. Već u srednjem roku budućnost tržišta dionica je izglednija zbog očekivanog snižavanja kamatnih stopa, unatoč aktualnim izazovima kompanija, gdje su bruto marže i prodajne količine trenutno pod pritiskom.

Eurozona se također suočava s izazovima, uključujući mogućnost blage recesije ili slabog gospodarskog rasta početkom godine. Ipak, možemo očekivati poboljšanje jer bi realni rast dohotka mogao početi rasti zbog povoljnijeg odnosa rasta plaća i inflacije. Na polju inflacije očekujemo brži pad, što bi moglo omogućiti Europskoj središnjoj banci (ECB) da snizi kamatne stope, čak i prije Feda, što bi moglo ojačati euro. Za ovu godinu možemo očekivati da će različite zemlje eurozone imati različite ekonomske rezultate, s tim da se za Njemačku očekuje ispodprosječan rast. Tržište rada ostaje otporno, unatoč mogućem blagom porastu nezaposlenosti. S obzirom na te okolnosti, očekuju se daljnji padovi prinosa na državne obveznice i relativno jak euro u odnosu na dolar.

Gospodarstva u razviju u Aziji bore se za oporavak od usporavanja. Kina se usredotočuje na restrukturiranje, s naglaskom na zeleno gospodarstvo i sektore visoke tehnologije, što ukazuje na njezinu strategiju za sporiji, ali održiviji rast. Japan i Južna Koreja suočavaju se s usporavanjem inflacije i opreznim pristupom monetarnoj politici. U jugoistočnoj Aziji može se očekivati rast Vijetnama, Malezije i Singapura, dok se u Indiji, Indoneziji i Filipinima može očekivati usporavanje zbog manje ovisnosti o

Tagovi: OBVEZNICEM INFLACIJA, INVESTICIJE, RECESIJA, EUROZONA, SINGAPUR
PROČITAJ I OVO
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOREKCIJA
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOLUMNA - U ožujku su se pojavili prvi znakovi da inflacija u SAD-u ne pada tako brzo kao prije te da je čak ojačala u travnju, što je dovelo do ovogodišnje travanjske korekcije financijskih tržišta.
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE