GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ova godina u znaku pada prinosa na državne obveznice

Ova godina u znaku pada prinosa na državne obveznice
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.01.2024 / 08:25
Autor: SEEbiz / Ilirika
ANALIZA - U prvoj polovici 2024. američko gospodarstvo suočit će se s rizikom recesije, ali prevladavaju optimistična očekivanja o mekom prizemljenju američkog gospodarstva nakon turbulentnih vremena pandemije i ratova.

Snažan rast BDP-a u trećem tromjesečju vjerojatno se neće održati zbog promjena u prihodima kućanstava, povratima poreza, zalihama i utjecaja CHIPS zakona na građevinsku aktivnost. Povećane kamatne stope i stroži kreditni standardi vrše pritisak na potrošnju.

Dolazi do usporavanja tržišta stanovanja i rada, a poduzeća smanjuju svoje investicijske namjere. Brzi pad temeljne inflacije mogao bi dovesti do smanjenja kamatnih stopa od strane Središnje banke SAD-a (Fed) već u prvoj polovici godine, što bi utjecalo na očekivanja u pogledu kretanja na burzama i prinosa na državne obveznice, za koje možemo očekivati daljnji pad prinosa. Već u srednjem roku budućnost tržišta dionica je izglednija zbog očekivanog snižavanja kamatnih stopa, unatoč aktualnim izazovima kompanija, gdje su bruto marže i prodajne količine trenutno pod pritiskom.

Eurozona se također suočava s izazovima, uključujući mogućnost blage recesije ili slabog gospodarskog rasta početkom godine. Ipak, možemo očekivati poboljšanje jer bi realni rast dohotka mogao početi rasti zbog povoljnijeg odnosa rasta plaća i inflacije. Na polju inflacije očekujemo brži pad, što bi moglo omogućiti Europskoj središnjoj banci (ECB) da snizi kamatne stope, čak i prije Feda, što bi moglo ojačati euro. Za ovu godinu možemo očekivati da će različite zemlje eurozone imati različite ekonomske rezultate, s tim da se za Njemačku očekuje ispodprosječan rast. Tržište rada ostaje otporno, unatoč mogućem blagom porastu nezaposlenosti. S obzirom na te okolnosti, očekuju se daljnji padovi prinosa na državne obveznice i relativno jak euro u odnosu na dolar.

Gospodarstva u razviju u Aziji bore se za oporavak od usporavanja. Kina se usredotočuje na restrukturiranje, s naglaskom na zeleno gospodarstvo i sektore visoke tehnologije, što ukazuje na njezinu strategiju za sporiji, ali održiviji rast. Japan i Južna Koreja suočavaju se s usporavanjem inflacije i opreznim pristupom monetarnoj politici. U jugoistočnoj Aziji može se očekivati rast Vijetnama, Malezije i Singapura, dok se u Indiji, Indoneziji i Filipinima može očekivati usporavanje zbog manje ovisnosti o

Tagovi: OBVEZNICEM INFLACIJA, INVESTICIJE, RECESIJA, EUROZONA, SINGAPUR
PROČITAJ I OVO
Može li se nastaviti ovako snažan rast na dioničkim tržištima?
TREZVENO
Može li se nastaviti ovako snažan rast na dioničkim tržištima?
KOLUMNA - Burze se ne zaustavljaju na postizanju novih rekorda. Svježi novac nastavlja pritjecati na Wall Street, a gotovo 60 posto Amerikanaca koji posjeduju barem jednu dionicu, najviše od početka 1980-ih. Jesu li dobri povrati dugoročno održivi?
Nvidia oduševila, Goldman Sachs je nazvao najvažnijom svjetskom dionicom
VAL OPTIMIZMA
Nvidia oduševila, Goldman Sachs je nazvao najvažnijom svjetskom dionicom
KOLUMNA - Nvidia, nositelj procvata umjetne inteligencije, fantastičnim poslovnim rezultatima pokrenula je val oduševljenja na burzama, a tržišna vrijednost joj je čak premašila dva bilijuna dolara.
Soros i Buffett okrenuli leđa Appleu
VELIKI IGRAČI
Soros i Buffett okrenuli leđa Appleu
KOLUMNA - U proteklom tjednu na Wall Streetu nije bilo svježih rekorda, a najviše zabrinjavaju podaci o inflaciji, što uzrokuje i sve veće prinose državnih obveznica. Je li velika korekcija prema dolje na horizontu?
Inflacija raste, ali izgledi ostaju pozitivni
UZBURKANI DUHOVI
Inflacija raste, ali izgledi ostaju pozitivni
KOLUMNA - U Sjedinjenim Državama, inflacija, mjerena glavnim indeksom potrošačkih cijena (CPI), porasla je 0,3 posto na mjesečnoj razini u siječnju, dok je temeljna inflacija ili temeljni CPI (isključujući hranu i energiju) porasla za 0,4 posto. to je bilo iznad očekivanog.
Investitori već odavno nisu bili ovoliko izloženi tehnološkom sektoru
SIGNALI
Investitori već odavno nisu bili ovoliko izloženi tehnološkom sektoru
KOLUMNA - Očekivanja da će inflacija u SAD-u prvi put od ožujka 2021. pasti ispod tri posto (na godišnjoj razini) nisu se ostvarila, što je ohladilo zapadne burze, koje su - posebno se to odnosi na New York - prije toga snažno ojačale i postavile rekorde.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE