GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ovo su najbolje investicije u 2023. godini

Ovo su najbolje investicije u 2023. godini
RETROSPEKTIVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.12.2023 / 08:50
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Nakon oštrih prošlogodišnjih padova, burze su se brzo oporavile, a najveći rast (30%) ostvarila je Tokijska burza. U SAD-u, dionice su se izdvojile iz skupine veličanstvenih sedam. Ljubljana se također može pohvaliti dobrim prinosima. Gubitnik godine je kinesko tržište.

Samo tko bi mogao prognozirati ovako pozitivnu godinu prošlog prosinca, nakon što je ulazak u 2023. bio pun neizvjesnosti. Wall Street je iza sebe imao lošu godinu (S&P 500 izgubio je 20 posto u 2022.), zbog visoke inflacije Fed je prijetio ponovnim podizanjem kamata, a istovremeno se smanjivala i ponuda novca. Svi su predviđali recesiju, možda i goru. Ali to se nije dogodilo. Istina je da je američka središnja banka podigla kamatne stope do 5,50 posto, dok je ECB pasivnu kamatu (koja je u srpnju 2022. još uvijek bila nula) spustila na 4,0 posto, najviše u povijesti ove institucije. No već krajem godine sa summita Feda i ECB-a dalo se naslutiti da će 2024. uslijediti zaokret u monetarnoj politici, što je bio glavni razlog snažnog rasta dionica u studenom i prosincu. Naravno, istovremeno kao dokaz da se tržište rada ne hladi previše, a ekonomski rast SAD-a ostaje prilično visok (4,9% godišnji rast u trećem kvartalu).

Većina predviđanja pokazala se pogrešnom, jer unatoč kolapsu brojnih američkih banaka, situacija se početkom godine stabilizirala, a velike tehnološke tvrtke privukle su puno svježeg novca na krilima umjetne inteligencije i predstavljale ' sigurno utočište' za velike ulagače. Zatim je inflacija počela naglo jenjavati, uvjeti na tržištu rada nisu se pogoršali, a visoki prinosi na obveznice nisu uspjeli značajno ublažiti raspoloženje krajem listopada, no špekulacije da će Fed početi snižavati ključne kamatne stope do sredine 2024. stvoren za sjajan završetak godine čini se da je privremeno zaustavio borbu protiv visoke inflacije, a recesije nema na vidiku, barem za sada.

Analitičari za sljedeću godinu ne očekuju tako snažan rast kakav smo imali ove godine. Procjene dionica su prilično visoke, tako da ima vrlo malo prostora za pogreške. Povijest sugerira da bi se porast mogao nastaviti jer imamo predsjedničke izbore u SAD-u i mnogi vjeruju da će Fed podleći političkom pritisku i učiniti sve što je potrebno da birači vrlo zadovoljni stanjem u gospodarstvu te stoga neće riskirati promjenu s izborom Trumpa, što predstavlja puno veći rizik.Glavni fokus bit će na inflaciji, jer mnogi smatraju da je još prerano proglasiti pobjedu nad Za 2024. mnogi očekuju da bi to mogla biti godina za mala i srednja poduzeća, koja su najviše pogođena visokim kamatama.Indeks tih poduzeća, američki Russell 2000, dobio je ovog mjeseca gotovo 14 posto , rekordan prosinački dobitak, vodeći fond ponekad vrlo popularnog "The Cathie Wood ARK Innovation ETF, koji ulaže u brzorastuće tvrtke, dobio je ove godine čak 75 posto nakon pada od 80 posto u posljednje dvije godine.

Dioničko tržište godine: Japan

Iako je Wall Street ove godine ostvario snažne dobitke, ipak ga je "nadmašio" Tokio, budući da je elitni indeks Nikkei 225 porastao za 30 posto, što je najveći jednogodišnji rast od 2013. Tokijsko tržište i dalje se smatra podcijenjenim, prema poznatom investitoru Warrenu Buffettu koji tamo traži nove prilike. Podsjetimo, krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća u Japanu je pukao nekretninski balon, što je imalo ozbiljne posljedice na burzu (rekord Nikkei indeksa još je iz 1989.) i gospodarstvo koje je doživjelo izgubljeno desetljeće i dugo vremena neće izbjeći stisku deflacije i anemičnog gospodarskog rasta. No sada je situacija drugačija, tvrtkama ide dobro, a na ruku im ide i slab jen. A tko je gubitnik godine? Definitivno Kina. Gospodarski rast se smanjuje, kriza u sektoru nekretnina je sve veća, primjetna je i slaba potrošnja te visoka nezaposlenost među mladima. Kineski indeks dionica CSI 300 (koji se sastoji od dionica uvrštenih u Šangaju i Shenzhenu) ove je godine pao gotovo 12 posto, dok je temeljni indeks u Hong Kongu pao gotovo 14 posto. Sasvim drugačije od, primjerice, globalnog burzovnog indeksa MSCI koji je ove godine zabilježio rast od 22 posto.

Kriptovaluta godine: Solana
Kriptotržište je ponovno procvjetalo ove godine, bitcoin je skočio više od 150 posto, a slijede ga altcoini, a ističe se solana s više od 10 puta više. Sasvim je nevjerojatno da se to dogodilo u godini obilježenoj brojnim skandalima u koje su upleteni obožavani Sam Bankman-Fried (za sve prijevare morat će u dugogodišnji zatvor) i Changpeng Zhao (njegov "Binance" morao je platiti 4,3 dolara milijardu dolara kazne, a Zhao će odstupiti s mjesta izvršnog direktora.

No, s druge strane, Ripple Labs i Grayscale dobili su bitku protiv američkog regulatora SEC-a, a prije svega, ulagači su uvjereni da će SEC 10. siječnja odobriti uvođenje ETF-ova na spot cijenu bitcoina, što bi privuklo novac mnogih investitora koji bi željeli biti izloženi ovoj investiciji, ali ne žele otvarati račune na mjenjačnicama kriptovaluta. Pitanje je neće li se 10. siječnja dogoditi događaj "sell the news" pa će se tečajevi doista okrenuti prema gore, ali načelno vrijedi da bi sve trebalo pozitivno utjecati na tečajeve kriptovaluta, pogotovo znajući da oni u igri su veliki financijski igrači kojima je u interesu pokupiti vrhnje i na ovom tržištu..

Tagovi: japan, nikkei, tokyo, solana, kriptovalute, inflacija, nasdaq, russell 2000
PROČITAJ I OVO
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOREKCIJA
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOLUMNA - U ožujku su se pojavili prvi znakovi da inflacija u SAD-u ne pada tako brzo kao prije te da je čak ojačala u travnju, što je dovelo do ovogodišnje travanjske korekcije financijskih tržišta.
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE