GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Panika na tržištu kriptovaluta, bitcoin žestoko pao

Panika na tržištu kriptovaluta, bitcoin žestoko pao
RASPRODAJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.08.2023 / 09:03
Autor: Marko Majić
KOLU8MNA - Uz nove nagovještaje da je Fed daleko od završetka borbe protiv inflacije i neke zabrinjavajuće vijesti iz Kine, tržišta dionica su izgubila prošli tjedan (Nasdaq treći tjedan zaredom), a kriptovalute su doživjele najveći udar ove godine.

Nakon što smo se pitali koliko visoko bi vodeći burzovni indeksi mogli ići do srpnja (već su bili vrlo blizu rekordnih vrijednosti), kolovoz je donio korekciju prema dolje. Ništa neobično, posebno s obzirom na očitu precijenjenost mnogih tehnoloških dionica. Preokret raspoloženja posljedica je očekivanja da će Fed neko vrijeme nastaviti održavati čvrstu monetarnu politiku.

Zapisnik sa sastanka Feda u srpnju objavljen je sredinom tjedna i pokazao je da je većina članova Feda i dalje zabrinuta zbog inflacije, što znači da bismo mogli vidjeti još jedno povećanje ključne kamatne stope. Financijska tržišta uglavnom očekuju da to neće biti potrebno na rujanskoj sjednici. Inflacija je u SAD-u u srpnju dosegnula 3,2 posto na godišnjoj razini, a zbog visokih cijena nafte očekuje se njezin blagi rast u kolovozu. Ako je SAD u godinu dana (lipanj) uspio spustiti inflaciju s 9,2 na 3,0 posto, borit će se prema cilju od dva posto i to puno sporije.

Kriptovalute su značajno pale u drugoj polovici tjedna. Wall Street Journal izvijestio je da je SpaceX pod vodstvom Elona Muska prošle i pretprošle godine prodao svoju bitcoin poziciju u ukupnoj vrijednosti od 373 milijuna dolara. Musk je na sličan način uzdrmao tržište prošle godine kada se Tesla riješio tri četvrtine svojih bitcoin holdinga. Musk je oduvijek bio gorljivi pobornik kriptovaluta i jedan od glavnih igrača na tržištu te je svojim tvitovima izazvao snažna pomaka, nekada uglavnom u pozitivnom smjeru.

Sada je priča krenula drugim smjerom, a bitcoin je nakon vijesti da je SpaceX prodao svoju poziciju vrlo brzo izgubio oko desetinu vrijednosti, pa je cijena skliznula ispod 26 tisuća dolara. Cijelo kripto tržište je palo, tjedni gubici su najveći ove godine, a ukupna tržišna kapitalizacija jedva da je iznad trilijun dolara. Dodatno, pesimizam su izazvala negativna kretanja na burzama i nagađanja hoće li Kina devalvirati svoju valutu. Kada se u kolovozu 2015. odlučila na ovaj korak, u sljedeća dva tjedna bitcoin je izgubio 23 posto svoje vrijednosti!

Tagovi: bitcoin, kriptovalute, SpaceX, tržište kapitala
PROČITAJ I OVO
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOREKCIJA
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOLUMNA - U ožujku su se pojavili prvi znakovi da inflacija u SAD-u ne pada tako brzo kao prije te da je čak ojačala u travnju, što je dovelo do ovogodišnje travanjske korekcije financijskih tržišta.
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE