GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pesimizam zapljusnuo tržišta, kamate će ostati visoke do sredine 2024.

Pesimizam zapljusnuo tržišta, kamate će ostati visoke do sredine 2024.
BEZ OPTIMIZMA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.12.2022 / 09:34
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Poruka središnjih banaka je jasna: povećanju kamata još nije kraj. Čini se da je to zateklo ulagače na krivoj nozi jer su u drugoj polovici tjedna zabilježeni prilično ozbiljni padovi na zapadnim burzama, u Europi u četvrtak najveći u pola godine.

I Fed i Europska središnja banka ovaj su tjedan podigli ključne kamatne stope za pola postotnog boda, a njihova je retorika i dalje prilično jastrebova. Jasno je da će iduće godine kamate ići još više jer borba s inflacijom još nije gotova, iako su brojke u SAD-u povoljnije nego prije nekoliko mjeseci.

Inflacija u Europi usporava. Centralne banke će smanjiti bilancu i podići kamate, s druge strane će se pojaviti recesija. Vjerojatno će biti dosta opreza na burzama i nećemo svjedočiti snažnom kupovnom raspoloženju. Ako se inflacija doista osjetnije smanji, onda bi se polako moglo govoriti o tome kada će uslijediti snižavanje kamata. Donedavno su se terminska tržišta nadala da će se to dogoditi sljedeće godine, ali sada su ta očekivanja već pomaknuta na 2024. godinu.

Kako se vidi iz izjava i nagovještaja članova Federalnih rezervi, vrhunac zaoštravanja monetarne politike bit će iznad pet posto, a ne ispod te granice, te će, suprotno očekivanjima ulagača, kamatna stopa tamo ostati i sljedeće godine, a i dobrim dijelom tijekom 2024. Doista, Fed je odlučan učiniti sve što je potrebno kako bi osjetnije ublažio inflaciju, čak i ako to znači recesiju, porast nezaposlenosti na 4,6 posto i milijun i pol nezaposlenih. Niže cijene nafte i rabljenih automobila, kao i sve manji problemi s opskrbnim lancima doista već daju neke rezultate, jer je inflacija u studenom iznosila 7,1% na godišnjoj razini, što je manje od očekivanja ekonomista, a ujedno i napredak nakon što je u lipnju bio prosječan rast cijena od 9,1 posto. No, kao što je spomenuto, bit će potrebno uložiti mnogo truda da se inflacija dodatno smanji.

Pogled u povijest pokazuje da je na prethodnim završecima ciklusa pooštravanja, Fed ostavljao kamatne stope nepromijenjene u prosjeku jedanaest mjeseci prije nego što je odlučio promijeniti kamatne stope. U ovom slučaju to znači da Federalne rezerve neće odlučiti sniziti kamatnu stopu barem do proljeća 2024. godine.

Jeremy Siegel, profesor financija na Sveučilištu Pennsylvania, upozorava da će recesija biti teška ako kamatne stope budu duže vrijeme bile iznad pet posto, a analitičari revidiraju naniže prognoze rasta američkog gospodarstva u 2023. godini. Agencija Moody's smatra da će rast BDP-a biti samo 0,9 posto, nakon što će ove godine, prema njezinim procjenama, i dalje biti 1,9 posto. Sasvim je izgledno da će burzovni indeksi pasti na nove najniže razine u prvom kvartalu 2023. godine, pa će investitori stoga morati biti vrlo selektivni i posebno defenzivni s dionicama kompanija koje neće previše pogoditi anemična gospodarska slika.

Tagovi: tržište kapitala, Federalne rezerve, inflacija, NATO, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija, dolar
PROČITAJ I OVO
Posljedice viših kamatnih stopa tek će se osjetiti u narednim kvartalima
KAMATNE STOPE
Posljedice viših kamatnih stopa tek će se osjetiti u narednim kvartalima
KOLUMNA - Očekivano, američka (Fed), engleska (BoE) i europska (ECB) središnja banka ponovno su podigle kamatne stope. Uz ponovno poskupljenje kapitala, glavna poruka središnjih banaka je da je vrhunac inflacije iza nas i da vjeruju da su dosad dobro radile, ali da i dalje možemo očekivati nastavak rasta kamata.
Siječanj najavljuje pozitivnu godinu na svjetskim tržištima
OPTIMIZAM
Siječanj najavljuje pozitivnu godinu na svjetskim tržištima
KOLUMNA - U siječnju su europske dionice dobile gotovo polovicu onoga što su prošle godine izgubile. Na kraju vrlo optimističnog mjeseca dioničare je čekala još jedna dobra vijest: europodručje je u prošlom tromjesečju izbjeglo recesiju.
Litij se i ne čini tako dobrom investicijom ove godine, evo zašto
SIGNALI
Litij se i ne čini tako dobrom investicijom ove godine, evo zašto
ANALIZA - S potrebom za sve većim i snažnijim baterijama dolazi i veća potražnja za sirovinama potrebnim za proizvodnju baterija.
Dionice iz energetskog sektora više se ne čine toliko atraktivne
SIGNALI
Dionice iz energetskog sektora više se ne čine toliko atraktivne
KOLUMNA - Kada investitori traže dionice koje će zablistati u bliskoj budućnosti, oni naravno gledaju i u prošlost, što bi ovaj put mogla biti pogreška. Nakon briljantne 2022. godine energetske dionice više se ne čine tako atraktivnima.
Korporativne obveznice polako, ali sigurno dolaze u fokus investitora
U FOKUSU
Korporativne obveznice polako, ali sigurno dolaze u fokus investitora
KOLUMNA - Među investicijskim klasama, 2023. godine, nakon gotovo desetljeća, ponovno će biti zanimljivije državne obveznice, ali i nešto rizičnije, ali zato isplativije, korporativne obveznice.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE