GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Potop dionica Oraclea otvorio nove upitnike vezane uz tehnološki sektor

Potop dionica Oraclea otvorio nove upitnike vezane uz tehnološki sektor
DVOJBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.09.2023 / 08:45
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Nakon snažnog rasta dionica Tesle u ponedjeljak, u središtu pozornosti u New Yorku jučer su bile dionice Oraclea koje su izgubile 13 posto vrijednosti. Danas će biti objavljeni podaci o kolovoškoj inflaciji u SAD-u, au četvrtak će biti u prvom planu sastanak ECB-a.

Proizvođač softvera Oracle izvijestio je o donekle lošim operativnim rezultatima za svoje prvo fiskalno tromjesečje 2024. (prihodi su bili manji od očekivanih na 12,45 milijardi dolara), dok je izvršna direktorica Safra Catz smanjila svoje smjernice o dobiti i prihodima za tekuće tromjesečje, za koje se očekuje da će iznositi između 12,89 i 13,13 milijardi dolara . Rezultati, rekao je Morgan Stanley, izazivaju zabrinutost kada će povećani interes za umjetnu inteligenciju dovesti do rasta prihoda u cijelom spektru Oracleovog poslovanja. To je trenutačno najveći rizik za sve koji bi se htjeli ukrcati na AI vlak i kupiti vjerojatno već precijenjene dionice kompanija koje ove godine lete u nebo na krilima umjetne inteligencije (AI).

Dionice Oraclea, koje su ove godine "pretekle" Microsoftove za deset postotnih bodova, jučer su pale 13 posto (najveći jednodnevni pad od 2002. godine), a to je donijelo tamne oblake nad cijelu Nasdaq burzu tehnologije. Još u ponedjeljak raspoloženje je bilo potpuno drugačije, s dionicama Tesle koje su porasle naglo (+10%) nakon što je Morgan Stanley povisio ciljnu cijenu dionica Tesle (s 250 USD u petak navečer) na 400 USD, ističući potencijal projekta superračunala Dojo ( projekt je još uvijek u ranoj fazi), što bi Tesli dugoročno moglo donijeti dodatnih 500 milijardi dolara tržišne vrijednosti. Nasdaq je u ponedjeljak skočio više od postotka, no jučer je sve to brzo izgubio.

Vremena za investitore trenutno su nepredvidiva i neizvjesna kao rijetko kada u povijesti, a bilo kakve prognoze su krajnje nezahvalne. Jamie Dimon, izvršni direktor JPMorgan Chasea, rekao je na financijskoj konferenciji u New Yorku da je američko gospodarstvo za sada još uvijek u dobroj poziciji, ali bi bila velika pogreška vjerovati da može potrajati još nekoliko godina. Gospodarstvo je trenutačno podržano dobrim zdravljem potrošača i (također realno) višim plaćama, ali Dimon upozorava da postoji dosta rizika na horizontu. Naglasio je Fedovo smanjenje likvidnosti, odnosno kvantitativno stezanje, rat u Ukrajini i nesmotreno trošenje vlada diljem svijeta. Pritom treba naglasiti da je i Jamie Dimon prošlog listopada bio vrlo pesimističan, predviđao je da će američko gospodarstvo uskoro biti u ozbiljnoj recesiji, no to se nije dogodilo.

Danas će biti poznato kolika je bila potrošačka inflacija u SAD-u u kolovozu. CPI indeks u lipnju je iznosio samo tri posto na godišnjoj razini, ali je u srpnju porastao na 3,2 posto. Uz sve više cijene, kolovoška će inflacija na godišnjoj razini vjerojatno biti nešto viša, prema prognozama, trebala bi iznositi 3,6 posto. Sve je jasnije da će središnjim bankama trebati više vremena da inflaciju barem približe ciljanim vrijednostima, pitanje je samo koliko će se još "usuditi" dizati kamate (s obzirom na uglavnom loše ekonomske izglede). Fed vjerojatno neće djelovati na sastanku u rujnu, ali bi mogao povećati kamatne stope krajem listopada. Sutra će se sastati Europska središnja banka, većina vjeruje da će pasivna kamata (po kojoj poslovne banke preko noći "parkiraju" višak gotovine u središnjoj banci) ostati na 3,75 posto, ali nije isključeno novo povećanje od 25 baznih bodova .bodovi.

Tagovi: Oracle, tesla, Wall Street, Big Tech, Jamie Dimon, Europska središnja banka
PROČITAJ I OVO
Ove godine rekordan otkup dionica na Wall Streetu
OTKUP
Ove godine rekordan otkup dionica na Wall Streetu
KOLUMNA - Nakon travanjske nervoze, financijska tržišta ponovno su u znaku umjerenog optimizma. Tržište rada ohladilo se u SAD-u, s rastom plaća ispod 4% po prvi put u gotovo tri godine, povećavajući mogućnost da će Fed uskoro započeti ciklus smanjenja stopa.
Budućnost kohezijske politike Europske unije: Što nas čeka nakon 2027. godine?
SOLIDARNOST
Budućnost kohezijske politike Europske unije: Što nas čeka nakon 2027. godine?
ANALIZA - Kohezijska politika najbolje utjelovljuje načelo solidarnosti među državama članicama EU-a.
Ublažavanje monetarne politike na vidiku
KAMATNE STOPE
Ublažavanje monetarne politike na vidiku
KOLUMNA - Analiza monetarne politike pokazuje da bi imalo smisla da europska i britanska središnja banka razmotre snižavanje kamatnih stopa prije središnje banke SAD-a.
Proljetna neizvjesnost na svjetskim tržištima
KAKO DALJE?
Proljetna neizvjesnost na svjetskim tržištima
KOLUMNA - Na razvijenim burzama zavladala je neizvjesnost nakon ohrabrujućeg prvog tromjesečja u travnju.
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
TEHNOLOŠKI SEKTOR U FOKUSU
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
KOLUMNA - Dan nakon razočaranja Mete, unatoč iznimnoj dobiti, Microsoft i Alphabet samo su uvjerili ulagače da su velika očekivanja vezana uz umjetnu inteligenciju opravdana. NASDAQ indeks zabilježio je najveći tjedni rast ove godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE