GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rast maloprodaje u SAD-u onijet će višu inflaciju, ali i rast kamatnih stopa

Rast maloprodaje u SAD-u onijet će višu inflaciju, ali i rast kamatnih stopa
POMIJEŠANI SIGNALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.10.2023 / 08:26
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Porast maloprodaje u SAD-u u rujnu odražava jače povjerenje potrošača i veću potrošnju od očekivane.

Bez prodaje automobila, rast prodaje i dalje ukazuje na stabilnost maloprodajnog sektora. To nije samo pozitivan znak za gospodarski rast, već također podupire veću inflaciju. Stoga u budućnosti možemo očekivati dulje razdoblje povećanja kamatnih stopa u SAD-u.

Visoka razina američke maloprodaje odrazila se na dobit Procter & Gamblea (P&G) u trećem tromjesečju, jedne od vodećih svjetskih kompanija na području robe široke potrošnje. Tvrtka je izvijestila o zaradi po dionici od 1,83 dolara, što je 6,34 posto više od predviđanja, dok je prihod u trećem tromjesečju iznosio 21,87 milijardi dolara, 1,34 posto više od očekivanja.

Marže tvrtke porasle su zbog pada cijena pojedinih ulaznih sirovina, dok je konačna prodaja u trećem kvartalu bila po višim cijenama. P&G je u trećem tromjesečju ove godine ostvario EBITDA maržu od 29,56 posto, dok je u prethodnom tromjesečju iznosila 23,51 posto, au istom razdoblju lani 27,17 posto. Kao rezultat ovogodišnjeg zahlađenja gospodarstva u Kini, neke su ulazne sirovine poskupjele za tvrtke u pojedinim sektorima, dok za krajnje potrošače i dalje postižu više cijene. Naravno, kada se maloprodaja smanji, tvrtke iz sektora koji trenutno bilježe veće marže počet će snižavati cijene zbog konkurencije.

Gospodarstva SAD-a i eurozone suočavaju se s različitim signalima. Ove godine kućanstva kao krajnji potrošači i javne investicije (fiskalna politika) štite gospodarstva od mogućeg pada gospodarskog rasta. Dok neki sektori ukazuju na rast i stabilnost, drugi već pokazuju znakove usporavanja. Ipak, čini se da je gospodarska situacija u SAD-u bolja nego u Europi.

Pad inflacije u rujnu i deflacija kod energenata, posebice u Njemačkoj, gdje se, među ostalim, bilježi veliki pad građevinske aktivnosti, ukazuju na smanjenje cjenovnih pritisaka u Europi. Na to ukazuje i pad inflacije u osnovnim dobrima i uslugama. To bi Europskoj središnjoj banci (ECB) moglo dati više prostora za radnje poput smanjenja kamatnih stopa ili kvantitativnog popuštanja, prije nego što se sada općenito očekuje. Ukratko, moguće je da će ECB zbog slabijeg stanja u Europi ublažiti svoju restriktivnu politiku pred američkom središnjom bankom (Fed).

Trenutno živimo u razdoblju u kojem sigurne vrijednosnice poput američkih državnih obveznica često ostvaruju veće povrate od rizičnijih ulaganja poput dionica na tržištima koja se smatraju kolijevkom kapitalizma. Primjećujemo to uglavnom zbog visokih tržišnih procjena na američkom tržištu dionica u usporedbi s europskim i domaćim tržištima. Prinosi na obveznice također su veći u SAD-u: prinosi na 6-mjesečne trezorske zapise već iznose 5,6 posto, dok su prinosi na državne obveznice u Europi niži.

Tagovi: maloprodaja, Pocter&Gamble, američka ekonomija, inflacija, kamatne stope, kamate
PROČITAJ I OVO
Ove godine rekordan otkup dionica na Wall Streetu
OTKUP
Ove godine rekordan otkup dionica na Wall Streetu
KOLUMNA - Nakon travanjske nervoze, financijska tržišta ponovno su u znaku umjerenog optimizma. Tržište rada ohladilo se u SAD-u, s rastom plaća ispod 4% po prvi put u gotovo tri godine, povećavajući mogućnost da će Fed uskoro započeti ciklus smanjenja stopa.
Budućnost kohezijske politike Europske unije: Što nas čeka nakon 2027. godine?
SOLIDARNOST
Budućnost kohezijske politike Europske unije: Što nas čeka nakon 2027. godine?
ANALIZA - Kohezijska politika najbolje utjelovljuje načelo solidarnosti među državama članicama EU-a.
Ublažavanje monetarne politike na vidiku
KAMATNE STOPE
Ublažavanje monetarne politike na vidiku
KOLUMNA - Analiza monetarne politike pokazuje da bi imalo smisla da europska i britanska središnja banka razmotre snižavanje kamatnih stopa prije središnje banke SAD-a.
Proljetna neizvjesnost na svjetskim tržištima
KAKO DALJE?
Proljetna neizvjesnost na svjetskim tržištima
KOLUMNA - Na razvijenim burzama zavladala je neizvjesnost nakon ohrabrujućeg prvog tromjesečja u travnju.
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
TEHNOLOŠKI SEKTOR U FOKUSU
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
KOLUMNA - Dan nakon razočaranja Mete, unatoč iznimnoj dobiti, Microsoft i Alphabet samo su uvjerili ulagače da su velika očekivanja vezana uz umjetnu inteligenciju opravdana. NASDAQ indeks zabilježio je najveći tjedni rast ove godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE