GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Recesijski strahovi i dalje žive

Recesijski strahovi i dalje žive
STRAHOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.06.2023 / 08:46
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Nakon niza od šest negativnih dana, Dow Jones jučer je porastao, što je također rezultat objave da je povjerenje potrošača u SAD-u dosegnulo najvišu razinu od prošlog siječnja, što smanjuje vjerojatnost recesije.

Hoće li zapadna gospodarstva doživjeti recesiju već je neko vrijeme važna tema na financijskim tržištima, no ovaj toliko iščekivani događaj još se nije dogodio. U polugodišnjem izvješću britanske bankarske grupacije HSBC napisali su da je već primjetan lagani pad dobiti, a raste i broj bankrota poduzeća.

Prema njima, SAD će biti u recesiji u posljednjem kvartalu ove godine, a na novu konjunkturu treba pričekati godinu dana. Očekuje se da će Europa 2024. godine slijediti SAD. No, prema njima, u tim će se uvjetima inflacija prilično brzo smiriti, što će središnjim bankama otvoriti prostor za snižavanje kamatnih stopa (Fed će stoga sniziti kamatnu stopu na kraj ove godine, prema očekivanjima HSBC-a), što će ublažiti negativna gospodarska kretanja.

Ali prije nego što vidimo promjenu monetarne politike središnjih banaka, morat ćemo "probaviti" još jedno povećanje kamatne stope. To je jučer naglasila i guvernerka ECB-a Christine Lagarde. Prema njezinu mišljenju, inflaciju sada najviše potiču tvrtke koje poskupljuju svoje proizvode puno jače nego što bi to bilo opravdano zbog poskupljenja energenata, a s druge strane i sve viših plaća. Ako ECB dulje vrijeme ustraje u restriktivnoj monetarnoj politici (sljedeća sjednica održat će se 27. srpnja, očekuje se novi porast od 25 baznih bodova), recesija će biti tim vjerojatnija.

Posebno je ranjiva Njemačka, gdje već imaju tehničku recesiju, a u lipnju se gospodarsko raspoloženje ponovno pogoršalo, pokazuje indeks Ifo, popraćen riječima ovog minhenskog instituta:

"Domaće gospodarstvo plovi u sve turbulentnije vode ." Vrijednost Ifo indikatora pala je u lipnju drugi mjesec zaredom – s 91,5 na 88,5 bodova. Tržišta obveznica također predviđaju nepovoljne ekonomske vijesti za Njemačku. Krivulja prinosa je izrazito obrnuta, što znači da su kratkoročni prinosi obveznica znatno viši od dugoročnih prinosa obveznica. Takva kretanja najavljuju loša gospodarska vremena. Razlika između dvogodišnjih i desetogodišnjih obveznica dosegla je 85 baznih bodova prvi put od rujna 1992.

Tagovi: recesija, strahovi, HSBC
PROČITAJ I OVO
Sve oči uprte u rezultate Nvidije
TRŽIŠNI OPTIMIZAM
Sve oči uprte u rezultate Nvidije
KOLUMNA - Iako su se očekivanja o Fedovom smanjenju kamata značajno promijenila od početka godine (ove godine neće biti šest ili sedam smanjenja kamata, nego najviše dva), burzovni indeksi nižu nove rekorde.
Je li organizacijski dizajn važan i za vaše poduzeće?
KLJUČNA KOMPONENTA USPJEHA
Je li organizacijski dizajn važan i za vaše poduzeće?
KOLUMNA - Organizacijski dizajn nije samo za velike međunarodne korporacije.
Potiče li pozitivna i snažna organizacijska kultura vaš uspjeh?
KAKO DO USPJEHA?
Potiče li pozitivna i snažna organizacijska kultura vaš uspjeh?
Organizacijska kultura je nematerijalna imovina poduzeća i igra značajnu ulogu u uspjehu poduzeća, posebno za mala poduzeća gdje je doprinos svakog pojedinca ključan.
Meme dionice ponovo izazivaju pomutnju na tržištu
POMUTNJA
Meme dionice ponovo izazivaju pomutnju na tržištu
KOLUMNA - Keith Patrick Gill, zvani Roaring Kitty, ponovno se pojavio na društvenim mrežama, a s njim su dionice koje su prije tri godine luđački porasle (i zatim se srušile) bez pravog temelja, dobile novi poticaj. Prije svega GameStop i AMC Entertainment.
Inflacijska očekivanja najviša u šest mjeseci. Što će učiniti Fed?
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Inflacijska očekivanja najviša u šest mjeseci. Što će učiniti Fed?
KOLUMNA - Najbolja strategija za investitore koji ne žele svaki dan promatrati burzu (a kamoli trgovati) jest redovito ulagati u fondove na mjesečnoj bazi i nadati se da će upravitelji biti uspješni kao što su bili s Medallion fondom, gdje nikome nije smetala visoka provizija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE