GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

 Rezultati Krke podupiru cijenu njezinih dionica

  Rezultati Krke podupiru cijenu njezinih dionica
SJAJNE BROJKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.07.2023 / 07:37
Autor: SEEbiz / Ilirika
ANALIZA - Predsjednik uprave Krke Jože Colarič na nedavno održanoj glavnoj skupštini Krke predstavio je ključne rezultate poslovanja Grupe Krka u 2022. te ocjenu nekih poslovnih podataka za prvo polugodište ove godine:

"Rasli smo u svim prodajnim regijama te u svim grupama proizvoda i usluga. Procijenjeni rast prodaje od sedam posto dobar je i premašuje Krkin strateški cilj. Usklađeno s istim razdobljem prošle godine, unatoč inflatornim pritiscima, procijenjena operativna dobit (EBIT) porasla je čak i više od prodaje, odnosno za devet posto. polugodišnji EBIT u povijesti Krke. Procijenjena polugodišnja neto dobit od 170,1 milijuna eura premašuje 50 posto planirane za cijelu 2023. godinu, ali je niža od lanjske, kada smo imali velike prihode od pozitivnih tečajnih razlika. Razlika između ovogodišnjeg i prošlogodišnjeg neto financijskog rezultata, koja je polugodište bila vrlo velika, očekuje se da će se do kraja godine smanjiti."

Krka je prekjučer objavila polugodišnje izvješće o poslovanju. Krka je poslovala gotovo najbolje u svojoj povijesti. U prilog tome govori i usporedba polugodišnje EBITDA marže koja je u prvom polugodištu ove godine iznosila 31,4 posto, au prošloj godini 22,4 posto. Što se tiče negativnog učinka tečajnih razlika ove godine, ruska je valuta vratila dio onoga što je dala prošle godine. U Krki ove godine planiraju 300 milijuna neto dobiti i očekuju prihode od 1,755 milijardi eura. Krka je prošle godine ostvarila prihod od prodaje od 1,717 milijardi eura, od čega je 387 milijuna eura na ruskom tržištu. Dakle, vidimo da je novosadska tvornica, iako joj je Rusija najveće pojedinačno tržište, u posljednjem desetljeću ojačala svoje poslovanje u svijetu.

Krkina dionica, kao i većina domaće prve kotacije, stoga nije skupa u odnosu na poslovanje, niti je preskupa u odnosu na inozemne konkurentske i usporedive tvrtke. Istovremeno, njegova nezadužena ili vrlo jaka bilanca uvijek mu dopušta mogućnost veće isplate dividende ili potencijalnog širenja akvizicijama, najvjerojatnije kada se na tržištu nađe nešto zanimljivo i povoljno.

U prvoj polovici godine indeks domaćeg tržišta dionica, isključujući isplate dividende, dobio je gotovo 18 posto, što je, čak i uz manju volatilnost, više od njemačkog DAX-a i američkog S&P 500. Domaće tržište pokazuje obećavajuće znakove s niskom stopom nezaposlenosti i prognoziranim rastom BDP-a, osim toga, neke slovenske dionice nude atraktivne cijene, visoke isplate dividendi, stabilno poslovanje i niske razine duga. Dionice uvrštene u prvu kotaciju Ljubljanske burze, unatoč ovogodišnjem rastu, i dalje su jedno od povoljnijih ili jeftinijih tržišta u regiji i šire.


Naravno, ovdje uvijek postoji zamjerka da iako je domaća burza atraktivna ulagačima, oni moraju biti svjesni nekih rizika, kao što su domaće, europsko i globalno gospodarsko okruženje, regulativa, porezna politika i geopolitički rizici.

Tagovi: Krka, Jože Colarič, Rusija, Ukrajina, Ljubljanska borza
PROČITAJ I OVO
ECB mora djelovati, sve je više bankrota europskih kompanija
KAMATNE STOPE
ECB mora djelovati, sve je više bankrota europskih kompanija
KOLUMNA - Nakon padova u travnju, Wall Street ponovno raste. Njujorški Dow Jones u utorak je uspio peti uzastopni dan rasta.
Važnost osobnog i profesionalnog razvoja zaposlenika za uspjeh poduzeća
RAZVOJ ZAPOSLENIKA
Važnost osobnog i profesionalnog razvoja zaposlenika za uspjeh poduzeća
U poslovnom svijetu uspjeh timova i poduzeća uvelike ovisi o znanju, vještinama i sposobnostima njegovih zaposlenika.
Ove godine rekordan otkup dionica na Wall Streetu
OTKUP
Ove godine rekordan otkup dionica na Wall Streetu
KOLUMNA - Nakon travanjske nervoze, financijska tržišta ponovno su u znaku umjerenog optimizma. Tržište rada ohladilo se u SAD-u, s rastom plaća ispod 4% po prvi put u gotovo tri godine, povećavajući mogućnost da će Fed uskoro započeti ciklus smanjenja stopa.
Budućnost kohezijske politike Europske unije: Što nas čeka nakon 2027. godine?
SOLIDARNOST
Budućnost kohezijske politike Europske unije: Što nas čeka nakon 2027. godine?
ANALIZA - Kohezijska politika najbolje utjelovljuje načelo solidarnosti među državama članicama EU-a.
Ublažavanje monetarne politike na vidiku
KAMATNE STOPE
Ublažavanje monetarne politike na vidiku
KOLUMNA - Analiza monetarne politike pokazuje da bi imalo smisla da europska i britanska središnja banka razmotre snižavanje kamatnih stopa prije središnje banke SAD-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE