GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija: Snažno tržište rada i visoka potrošnja dobre vijesti i za LJSE

Slovenija: Snažno tržište rada i visoka potrošnja dobre vijesti i za LJSE
SIGNALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.06.2023 / 08:35
Autor: SEEbiz / Ilirika
ANALIZA - Unatoč svim izazovima s kojima se svjetsko gospodarstvo suočava u posljednje vrijeme, slovensko je gospodarstvo u prvom tromjesečju ove godine zabilježilo pozitivnih 0,7% međugodišnjeg rasta BDP-a i 0,6% rasta BDP-a u odnosu na zadnje tromjesečje prethodne godine.

Ovi podaci ukazuju na pozitivne trendove za ovu godinu. Nakon pada u četvrtom tromjesečju prethodne godine, izvoz je u prvom kvartalu ove godine ponovno zabilježio pozitivan rast. To je zbog stabilizacije energetske situacije nakon što su visoki troškovi energije smanjeni. Zavod za makroekonomske analize Republike Slovenije (UMAR) u proljetnoj prognozi za Sloveniju ove godine očekuje gospodarski rast od 1,8 posto te daljnji rast od 2,5 posto i 2,6 posto u 2024. i 2025. godini.

Slovenija trenutno bilježi nisku anketnu stopu nezaposlenosti, koja je ispod 4 posto. U iduće dvije godine UMAR predviđa da će anketna stopa nezaposlenosti također ostati ispod četiri posto, što znači da će tržište rada biti i dalje snažno. Razina inflacije u Sloveniji iznad je europskog prosjeka, no očekuje se da će inflacija krajem godine biti smanjena na 7,1 posto, a krajem 2024. i 2025. na 4,2 odnosno 2,4 posto.

Također očekujemo visoku razinu fiskalne politike odnosno potrošnje u ovoj i sljedećim godinama. Veći fiskalni rashodi u Sloveniji trebali bi ići u smjeru zelene tranzicije, mobilnosti, znanosti i istraživanja. To će u nekim slučajevima izravno, au nekima neizravno, barem djelomično podržati domaće tvrtke i kućanstva, a imati i pozitivne učinke na neke tvrtke koje kotiraju na domaćem tržištu dionica.

Osim pozitivnih učinaka fiskalne potrošnje, tvrtke uvrštene na Ljubljansku borzu i ove će godine imati koristi od snažnog tržišta rada i očekivanog gospodarskog rasta. Istovremeno, dividendni prinos na domaćem tržištu, koje nije skupo i nisko zaduženo, ostaje među najvišima. Važno je napomenuti da Cinkarna Celje i Telekom Slovenije ove godine iznimno neće isplatiti dividendu jer su prošle godine dobili državne potpore. Međutim, očekuje se da će se sljedeće godine vratiti svojoj politici isplate dividendi. Ukratko, tvrtke poput Krke, Petrola, Luke Koper, Save Re, Zavarovalnice Triglav i NLB-a i dalje su dio investicijskog kruga domaćih, ali i brojnih stranih investitora. Za potonju možemo procijeniti da je čak najpodcijenjenija u ovoj skupini s obzirom na očekivanu dobit za ovu i sljedeću godinu te knjigovodstvenu vrijednost.

Domaći burzovni indeks ove je godine ojačao 18,6 posto, a njemački DAX i američki S&P 500, oba preračunato u eurima, 17 odnosno 12,8 posto. Domaći indeks u tom razdoblju bilježi čak nižu volatilnost u odnosu na američke i njemačke indekse, a pritom je, naravno, znatno jeftiniji što se tiče dobiti. Unatoč rizicima, domaće gospodarstvo pokazuje obećavajuće znakove s niskom stopom nezaposlenosti i predviđenim rastom BDP-a. Okruženje ostaje sigurno, stabilno i profitabilno, što ga čini atraktivnim za ulaganja. Osim toga, neke slovenske dionice nude atraktivne cijene, visoke isplate dividende, stabilno poslovanje i niske razine duga.

Tagovi: Slovenija, Ljubljanska borza, Petrol, Krka, Cinkarna, Telekom slovenije
PROČITAJ I OVO
Studeni izvrstan za dionička tržišta širom svijeta
OPTIMIZAM
Studeni izvrstan za dionička tržišta širom svijeta
KOLUMNA - Ako su potrošači na Crni petak uhvatili brojne popuste, ulagači nisu imali tu priliku na burzama jer su indeksi u studenom značajno porasli zbog naznaka da Fed neće ponovno dizati kamate, pa je teško govoriti o povoljnim procjenama.
Koja će središnja banka prva sniziti kamatne stope?
KAMATNE STOPE
Koja će središnja banka prva sniziti kamatne stope?
KOLUMNA - Posljednjih tjedana investitori, analitičari i upravitelju imovinom. postavljaju si jedno temeljno pitanje.
Zapisnici Feda ohladili optimizam na Wall Streetu
HLADAN TUŠ
Zapisnici Feda ohladili optimizam na Wall Streetu
KOLUMNA - Događanja na njujorškoj burzi uljepšale su dionice Microsofta koje su u ponedjeljak dosegle rekordnu vrijednost nakon vijesti da Sam Altman prelazi iz OpenAI-ja u Microsoft. Kripto tržištem odjekuje ostavka prvog čovjeka Binancea.
Investitori se pitaju: Je li došlo vrijeme za snižavanje kamatnih stopa?
ORIMJENA PARADIGME
Investitori se pitaju: Je li došlo vrijeme za snižavanje kamatnih stopa?
KOLUMNA - Tržišta novca po prvi put predviđaju da će kamatne stope u eurozoni sljedeće godine pasti za 100 baznih bodova. Fed bi mogao djelovati još istaknutije.
Krka: Negativne tečajne razlike zbog rublje izazivaju glavobolje
PRITISCI
Krka: Negativne tečajne razlike zbog rublje izazivaju glavobolje
ANALIZA - Grupa Krka u prvih je devet mjeseci 2023. godine ostvarila 1,34 milijarde eura prihoda od prodaje, što je 8 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Tržišta izvan Slovenije čine 94 posto ukupne prodaje proizvoda i usluga.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE