GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Studeni izvrstan za dionička tržišta širom svijeta

Studeni izvrstan za dionička tržišta širom svijeta
OPTIMIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.11.2023 / 08:55
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Ako su potrošači na Crni petak uhvatili brojne popuste, ulagači nisu imali tu priliku na burzama jer su indeksi u studenom značajno porasli zbog naznaka da Fed neće ponovno dizati kamate, pa je teško govoriti o povoljnim procjenama.

MSCI-jev globalni burzovni indeks porastao je gotovo devet posto u studenom, kao i njujorški S&P 500. Sva tri vodeća njujorška burzovna indeksa prošli su tjedan porasla četvrti tjedan zaredom. Podsjetimo, prethodno su indeksi tri mjeseca zaredom klizili prema dolje. Ključni pokretač studenačkog optimizma je uvjerenje da su najveće središnje banke vjerojatno završile ciklus zaoštravanja monetarne politike i da se polako pripremaju za prva smanjenja kamatnih stopa koja bi se mogla vidjeti sredinom sljedeće godine. Ulagači su spremni ponovno preuzeti veći rizik. U tjednu koji je završio 22. studenog, prema podacima Američke udruge malih ulagača, 45,3 posto privatnih ulagača već je bilo raspoloženo za rast, što znači da očekuju rast indeksa u sljedećih šest mjeseci. Bank of America primijetila je da su dionički fondovi imali najveći dvotjedni priljev od veljače 2022.

Ulagači također pozdravljaju značajan pad potrebnih prinosa na obveznice ovog mjeseca. Na američku desetogodišnju obveznicu prinos je u srijedu bio 4,363 posto, najniži u posljednja dva mjeseca, no onda je do kraja tjedna prinos porastao za 11 baznih bodova. Povratak na tržištima obveznica vjerojatno je bio malo pretjeran, još je prerano reći da je medvjeđi trend završio, iako se inflacija hladi i tržišta novca sada predviđaju s više od 60% vjerojatnosti da će Fed smanjiti kamate stope po prvi put u jednom mjesecu u svibnju. No, situacija bi se mogla donekle promijeniti već ovaj tjedan, kada će (u četvrtak) biti objavljena druga procjena rasta američkog gospodarstva i (u petak) listopadski indeks izdataka za osobnu potrošnju (PCE). Core PCE porastao je za samo 3,7 posto na godišnjoj razini u rujnu, najniže od svibnja 2021.

Situacija se pomalo popravlja i u Njemačkoj, s čime se inače ne bi složili u Commerzbanku, koji, suprotno prognozama ekonomista i vlade, predviđaju smanjenje njemačkog BDP-a za 0,3 posto (ove godine za 0,4 posto) ) . Ali ipak: najvažniji konjunkturni indeks Ifo u studenom je porastao treći mjesec zaredom (za 0,4 boda, na 87,3 boda), što daje nadu da se njemačko gospodarstvo stabiliziralo, iako na nižoj razini. Poboljšanju sentimenta pridonio je proizvodni sektor, dok se poslovna klima blago pogoršala u uslužnom sektoru. U posljednjem bi kvartalu njemački BDP, koji je u trećem tromjesečju skliznuo za 0,1 posto, ipak mogao blago rasti, a za iduću godinu (zanemarimo li pesimizam Commerzbanka) većina predviđa rast između 0,7 i 1,3 posto.

Bayer, ikona njemačke industrije, bori se s rastućim problemima i dobio je još jedan udarac ovaj tjedan kada je morao obustaviti testiranje svog novog lijeka protiv zgrušavanja Asundexian, za koji Bayer očekuje da će ostvariti čak pet milijardi dolara godišnje prodaje na loše rezultate. Očekuje se da će Aundexian ući na tržište 2026. Bayerove dionice pale su na nešto više od 32 eura, najniže od 2006. Tvrtka je u trećem tromjesečju poslovala s visokim gubitkom od 4,57 milijardi eura, dok su prihodi pali za 8,3 posto na 10,3 milijardi eura. Bayerovi rezultati niži od očekivanih uglavnom su posljedica naslijeđa akvizicije Monsanta 2018. i povezanih tužbi zbog zagađenja i pesticida za suzbijanje korova Roundup, koji sadrži karcinogen glifosat.

Ove je godine Bayerova dionica izgubila trećinu vrijednosti, koncern, u najboljim vremenima vrijedan 140 milijardi eura, danas ima tržišnu kapitalizaciju od samo 33 milijarde. Rejting agencija Moody's smanjila je izglede za Bayer sa stabilnih na negativne. Razvoj (dionica je u ponedjeljak pala za gotovo 20 posto, prvi put da se to dogodilo u najmanje tri desetljeća) izruguje se Bayerovu sloganu o stvaranju dodane vrijednosti za svoje dioničare. Dionice se kotiraju po višestrukoj peterostrukoj zaradi (P/E). Unatoč svemu, od početka kalkulacije DAX indeksa (1988.), čak i nakon nedavnih padova, i dalje su "ostvarivali" prosječan godišnji prinos od 6,2% (uključujući dividendu), što je ipak nešto manje od DAX-a. indeks (u tom razdoblju prosječno osam posto godišnjeg prinosa).

Tagovi: trćište nekretnina, Bayer, Commerzbank, obveznice, Citigroup, Inmobiliaria Colonia, Silicon Valley Bank, energetska učinkovitost
PROČITAJ I OVO
Rezanje kamatnih stopa na vidiku
KAMATE
Rezanje kamatnih stopa na vidiku
ANALIZA - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao je Kongresu ranije ovog tjedna da bi održavanje restriktivne politike moglo predugo kočiti gospodarski rast i da središnja banka neće nužno čekati da inflacija dosegne 2% prije nego što smanji kamatne stope, jer bi moglo biti već prekasno.
Kripto tržište pod snažnim prodajnim pritiscima
RASPRODAJA
Kripto tržište pod snažnim prodajnim pritiscima
KOLUMNA - Barem za sada nema naznaka ljetnog zastoja na burzama. U New Yorku padaju novi rekordi, au Europi ishod izbora u Francuskoj i Engleskoj nije donio veću kolebljivost. Puno je turbulentnije na tržištu kriptovaluta.
NLB, Cinkarna i Krka ove godine s najvećim brojem novih dioničara
MALI INVESTITORI
NLB, Cinkarna i Krka ove godine s najvećim brojem novih dioničara
ANALIZA - Dio investitora možda smatra da je slovensko tržište dionica možda već malo visoko ili čak skupo jer su neke domaće dionice ove godine doživjele značajan rast vrijednosti.
Sve izraženija dominacija Wall Streeta na globalnoj sceni
OGROMNA PREDNOST
Sve izraženija dominacija Wall Streeta na globalnoj sceni
KOLUMNA - Wall Street je optimistično ušao u drugu polovicu godine, a najnovije izjave Jeromea Powella daju nadu da Fed pobjeđuje u borbi protiv inflacije.
Francuski izbori tresu tržišta
POVEĆANA NERVOZA
Francuski izbori tresu tržišta
KOLUMNA - Indeksi na njujorškim burzama u prošlom su tjednu ostali nepromijenjeni, a u idućem se tjednu očekuju veća uzbuđenja, što se odnosi i na europska tržišta koja bi mogla biti uzdrmana ishodom prijevremenih francuskih izbora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE