GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tržišta ovisna o prinosima obveznica

Tržišta ovisna o prinosima obveznica
OVISNOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.10.2023 / 10:20
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Burze za sada više nego ignoriraju rizike koje donosi rat na Bliskom istoku, a najviše panike jučer je bilo zbog ponovnog zamjetnog rasta prinosa američkih obveznica.

Frankfurtski DAX (15.251 bod) blago je ojačao u prva dva dana ovog tjedna. Jučerašnja objava Zew ekonomskog indeksa ostavila je pozitivan dojam. U listopadskom istraživanju Zew je porastao za 10,3 boda, ali ostaje u negativnoj zoni (-1,1 bod). Financijski stručnjaci pozdravljaju pad inflacije i izglede da Europska središnja banka neće ponovno dizati kamatne stope. U međuvremenu su njemačke tvrtke jako razočarane politikom vlade, jer prema anketi čak 88 posto tvrtki smatra da vlada nema dobro promišljenu strategiju za suočavanje s krizom.

U ponedjeljak je u New Yorku bio vrlo pozitivan dan, jer su indeksi Dow Jones i S&P 500 dobili postotak vrijednosti, dok im je jučer vrijednost ostala nepromijenjena, što je zapravo već "uspjeh" s obzirom na to da je prinos na 10. godine američke obveznice skočile su čak za 13 baznih bodova, na 4,84 posto. Ova najgledanija vrijednosnica na svijetu toliko se vratila na pravi put da ulagači već zahtijevaju povrat od pet posto do dospijeća, što samo odražava okruženje stalno rastućih kamatnih stopa. Odnedavno je volatilnost tržišta obveznicama čak i veća od volatilnosti tržišta dionica, što je vrlo neobično, budući da su se obveznice u prošlosti uvijek smatrale dosadnim ulaganjem s beznačajnim dnevnim (a često i tjednim ili mjesečnim) kretanjima. Posljednjih godina sve je drukčije, cijena nekih državnih obveznica već je gotovo 50 posto niža (i traženi prinosi shodno tome veća) nego na rekordnoj visini neposredno nakon izbijanja epidemije.

Pozornost korporativne Amerike također se sve više okreće objavi kvartalnih poslovnih rezultata. Ovaj tjedan su (bili) na redu bankarski divovi kao što su Bank of America, Goldman Sachs (dobit pala za 33 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine) i Morgan Stanley te Netflix i posebno Tesla koji će objaviti svoju rezultati u večernjim satima nakon završetka trgovanja. Naglo više kamate vjetar su u leđa bankama (naravno, sve dok nema recesije i velikog obima loših kredita), a mogu jako opteretiti zadužene tehnološke tvrtke. Dobra vijest za korporacije je da američki potrošač još ne osjeća posljedice zaoštravanja monetarne politike. Promet u maloprodaji u rujnu je u odnosu na prethodni mjesec porastao za 0,7 posto (u odnosu na lanjski rujan za 3,8 posto), a realno (s inflacijom) za 0,3 posto.

Bio je to šesti uzastopni mjesec rasta maloprodaje, no prevladava mišljenje da će potrošnja u nadolazećim mjesecima još manje jer se očekuje da potrošači konačno povuku svu ušteđevinu nakupljenu tijekom epidemije. Fedovih 11 povećanja kamatnih stopa u godinu i pol dana (s nula na sadašnjih 4,50 posto) i slične "akcije" ostatka središnjih banaka mogle bi na kraju mnoge zemlje dovesti u velike probleme. P

Tagovi: tržište kapitala, obveznice, financijska tržišta, Dax, Nasdaq, maloprodaja
PROČITAJ I OVO
Ove godine rekordan otkup dionica na Wall Streetu
OTKUP
Ove godine rekordan otkup dionica na Wall Streetu
KOLUMNA - Nakon travanjske nervoze, financijska tržišta ponovno su u znaku umjerenog optimizma. Tržište rada ohladilo se u SAD-u, s rastom plaća ispod 4% po prvi put u gotovo tri godine, povećavajući mogućnost da će Fed uskoro započeti ciklus smanjenja stopa.
Budućnost kohezijske politike Europske unije: Što nas čeka nakon 2027. godine?
SOLIDARNOST
Budućnost kohezijske politike Europske unije: Što nas čeka nakon 2027. godine?
ANALIZA - Kohezijska politika najbolje utjelovljuje načelo solidarnosti među državama članicama EU-a.
Ublažavanje monetarne politike na vidiku
KAMATNE STOPE
Ublažavanje monetarne politike na vidiku
KOLUMNA - Analiza monetarne politike pokazuje da bi imalo smisla da europska i britanska središnja banka razmotre snižavanje kamatnih stopa prije središnje banke SAD-a.
Proljetna neizvjesnost na svjetskim tržištima
KAKO DALJE?
Proljetna neizvjesnost na svjetskim tržištima
KOLUMNA - Na razvijenim burzama zavladala je neizvjesnost nakon ohrabrujućeg prvog tromjesečja u travnju.
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
TEHNOLOŠKI SEKTOR U FOKUSU
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
KOLUMNA - Dan nakon razočaranja Mete, unatoč iznimnoj dobiti, Microsoft i Alphabet samo su uvjerili ulagače da su velika očekivanja vezana uz umjetnu inteligenciju opravdana. NASDAQ indeks zabilježio je najveći tjedni rast ove godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE