GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tržišta ovisna o prinosima obveznica

Tržišta ovisna o prinosima obveznica
OVISNOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.10.2023 / 10:20
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Burze za sada više nego ignoriraju rizike koje donosi rat na Bliskom istoku, a najviše panike jučer je bilo zbog ponovnog zamjetnog rasta prinosa američkih obveznica.

Frankfurtski DAX (15.251 bod) blago je ojačao u prva dva dana ovog tjedna. Jučerašnja objava Zew ekonomskog indeksa ostavila je pozitivan dojam. U listopadskom istraživanju Zew je porastao za 10,3 boda, ali ostaje u negativnoj zoni (-1,1 bod). Financijski stručnjaci pozdravljaju pad inflacije i izglede da Europska središnja banka neće ponovno dizati kamatne stope. U međuvremenu su njemačke tvrtke jako razočarane politikom vlade, jer prema anketi čak 88 posto tvrtki smatra da vlada nema dobro promišljenu strategiju za suočavanje s krizom.

U ponedjeljak je u New Yorku bio vrlo pozitivan dan, jer su indeksi Dow Jones i S&P 500 dobili postotak vrijednosti, dok im je jučer vrijednost ostala nepromijenjena, što je zapravo već "uspjeh" s obzirom na to da je prinos na 10. godine američke obveznice skočile su čak za 13 baznih bodova, na 4,84 posto. Ova najgledanija vrijednosnica na svijetu toliko se vratila na pravi put da ulagači već zahtijevaju povrat od pet posto do dospijeća, što samo odražava okruženje stalno rastućih kamatnih stopa. Odnedavno je volatilnost tržišta obveznicama čak i veća od volatilnosti tržišta dionica, što je vrlo neobično, budući da su se obveznice u prošlosti uvijek smatrale dosadnim ulaganjem s beznačajnim dnevnim (a često i tjednim ili mjesečnim) kretanjima. Posljednjih godina sve je drukčije, cijena nekih državnih obveznica već je gotovo 50 posto niža (i traženi prinosi shodno tome veća) nego na rekordnoj visini neposredno nakon izbijanja epidemije.

Pozornost korporativne Amerike također se sve više okreće objavi kvartalnih poslovnih rezultata. Ovaj tjedan su (bili) na redu bankarski divovi kao što su Bank of America, Goldman Sachs (dobit pala za 33 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine) i Morgan Stanley te Netflix i posebno Tesla koji će objaviti svoju rezultati u večernjim satima nakon završetka trgovanja. Naglo više kamate vjetar su u leđa bankama (naravno, sve dok nema recesije i velikog obima loših kredita), a mogu jako opteretiti zadužene tehnološke tvrtke. Dobra vijest za korporacije je da američki potrošač još ne osjeća posljedice zaoštravanja monetarne politike. Promet u maloprodaji u rujnu je u odnosu na prethodni mjesec porastao za 0,7 posto (u odnosu na lanjski rujan za 3,8 posto), a realno (s inflacijom) za 0,3 posto.

Bio je to šesti uzastopni mjesec rasta maloprodaje, no prevladava mišljenje da će potrošnja u nadolazećim mjesecima još manje jer se očekuje da potrošači konačno povuku svu ušteđevinu nakupljenu tijekom epidemije. Fedovih 11 povećanja kamatnih stopa u godinu i pol dana (s nula na sadašnjih 4,50 posto) i slične "akcije" ostatka središnjih banaka mogle bi na kraju mnoge zemlje dovesti u velike probleme. P

Tagovi: tržište kapitala, obveznice, financijska tržišta, Dax, Nasdaq, maloprodaja
PROČITAJ I OVO
Zlato u posljednjih pet godina rastom nadmašilo S&P 500
USPOREDBE
Zlato u posljednjih pet godina rastom nadmašilo S&P 500
KOLUMNA - Ne samo da je zlato dosegnulo rekordnu razinu od 2.035 dolara za uncu u ponedjeljak, ono je "nadmašilo" S&P 500 u razdoblju od pet godina.
Investitori zanemarili Powellove riječi i nastavili podizati cijene dionica
NASTAVAK OPTIMIZMA
Investitori zanemarili Powellove riječi i nastavili podizati cijene dionica
KOLUMNA - U prosinac, drugi najbolji mjesec po isplativosti, burze ulaze možda čak i s previše optimizma i pomalo nerealnim očekivanjima da će Fed već u ožujku početi snižavati kamate. Sve investicije jure prema gore, čak su i cijene zlata rekordno visoke.
Svijetle perspektive NLB-a i daljnje širenje u regiji
SLOVENSKO TRŽIŠTE
Svijetle perspektive NLB-a i daljnje širenje u regiji
ANALIZA - Kraj godine pravo je vrijeme za kratku usporedbu slovenskoh burzovnog tržišta sa svjetskim.
Sirovine i zlato na meti optimista širom svijeta
VAL KUPNJI
Sirovine i zlato na meti optimista širom svijeta
KOLUMNA - Uz sve veću vjerojatnost da će središnje banke uspjeti postići meko prizemljenje za gospodarstvo, burzovni ulagači dobivaju krila i vjeruju da će iduća godina donijeti nove rekorde.
Studeni izvrstan za dionička tržišta širom svijeta
OPTIMIZAM
Studeni izvrstan za dionička tržišta širom svijeta
KOLUMNA - Ako su potrošači na Crni petak uhvatili brojne popuste, ulagači nisu imali tu priliku na burzama jer su indeksi u studenom značajno porasli zbog naznaka da Fed neće ponovno dizati kamate, pa je teško govoriti o povoljnim procjenama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE