BEOGRAD - Narodna banka Srbije (NBS) ubrzano je vratila zlato čuvano u inozemstvu i kupovinom na domaćem i stranom tržištu znatno uvećala zlatne fondove, pa su sa vrijednošću od oko 2,3 milijarde eura srpske  zlatne rezerve porasle dva i po puta u odnosu na 2012. godinu, objavila je NBS. " /> BEOGRAD - Narodna banka Srbije (NBS) ubrzano je vratila zlato čuvano u inozemstvu i kupovinom na domaćem i stranom tržištu znatno uvećala zlatne fondove, pa su sa vrijednošću od oko 2,3 milijarde eura srpske  zlatne rezerve porasle dva i po puta u odnosu na 2012. godinu, objavila je NBS. "> NBS ubrzano vratila zlato čuvano u inozemstvu | SEEbiz.eu

NBS ubrzano vratila zlato čuvano u inozemstvu

NBS ubrzano vratila zlato čuvano u inozemstvu
ZLATO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.11.2023 / 10:58
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Narodna banka Srbije (NBS) ubrzano je vratila zlato čuvano u inozemstvu i kupovinom na domaćem i stranom tržištu znatno uvećala zlatne fondove, pa su sa vrijednošću od oko 2,3 milijarde eura srpske  zlatne rezerve porasle dva i po puta u odnosu na 2012. godinu, objavila je NBS. 

Slični trendovi su i u Nizozemskoj, Austriji, Poljskoj, Mađarskoj, Rumunjskoji, a izuzetna potražnja za tim plemenitim metalom vlada u Njemačkoj, Kini i Sjedinjenim Američkim Državama, gdje se zlato smatra jednim od najsigurnijih čuvara vrijednosti među svim kategorijama investicija. Ekonomski analitičari kažu kako to i ne treba čuditi, jer je zlato ključni element u jačanju ekonomske stabilnosti zemlje, ali i poručuju da je vrijeme da i srpski građani razmisle o čuvanju i investiranju u plemenite metale, tvrdi se u priopćenju. Navodi se da su bruto devizne rezerve NBS premašile rekordnih 22,5 milijardi eura i da zlato, kao dio strukture tih rezervi, u vrijeme globalnih kriza, nestabilnosti i inflacije, ima poseban značaj. 

Sredinom godine, prema podacima NBS, zlatne rezerve težile su 38,5 tona, što je dva i po puta više nego krajem 2012. godine, kada je ta količina iznosila 15,3 tone. 

Sve domaće zlato se čuva u našim trezorima i takva je situacija od srpnja 2021. godine, kada je unijeta i posljednja tona zlata koja je stajala u inozemstvu. U ambijentu pojačane globalne neizvjesnosti, vraćeno je u Srbiju svih 13 tona zlata. Na taj način željeli smo dodatno povećati sigurnost i dostupnost svog monetarnog zlata, navodi NBS. 

Prema podacima Svjetskog vijeća za zlato, najveće zlatne rezerve u svijetu imaju SAD sa 8.133 tone, zatim Njemačka sa 3.355 tona, a na trećem i četvrtom mjestu su Italija i Francuska sa nešto manje od 2.500 tona. Peta je Rusija sa 2.298 tona, a šesta Kina sa 2.010 tona, dok na Zapadnom Balkanu prvo mjesto drži Srbija sa 38,5 tona. Slijede Sjeverna Makedonija sa 6,8 tona, Slovenija sa 3,7 tona, Albanija sa nešto više od tri tone, Bosna i Hercegovina a 2,7 i Hrvatska sa dvije tone zlata. i četvrtom mjestu su Italija i Francuska sa nešto manje od 2.500 tona. Peta je Rusija sa 2.298 tona, a šesta Kina sa 2.010 tona, dok na Zapadnom Balkanu prvo mjesto drži Srbija sa 38,5 tona. Slijede Sjeverna Makedonija sa 6,8 tona, Slovenija sa 3,7 tona, Albanija sa nešto više od tri tone, Bosna i Hercegovina a 2,7 i Hrvatska sa dvije tone zlata. 

Tagovi: zlato, nbs, narodna banka srbije
PROČITAJ I OVO
NLB Skladi ušli na tržište Sjeverne Makedonije akvizicijom Generali Investments Skopje
AKVIZICIJE
NLB Skladi ušli na tržište Sjeverne Makedonije akvizicijom Generali Investments Skopje
LJUBLJANA - NLB Skladi danas su uspješno završili akviziciju Generali Investments Skopje, treće najveće kompanije za upravljanje imovinom na tržištu Sjeverne Makedonije s 18% tržišnog udjela.
Trumpova kampanja počinje prihvaćati donacije u kriptovalutama
ODLUKE
Trumpova kampanja počinje prihvaćati donacije u kriptovalutama
WASHINGTON - Predsjednička kampanja Donalda Trumpa priopćila je u utorak da će početi prihvaćati donacije u kriptovaluti kao dio napora da izgradi ono što naziva "kriptovojskom" koja vodi do dana izbora.
Ima li kraja rastu cijena kave?
KAVA
Ima li kraja rastu cijena kave?
BERLIN - Kava je sve skuplja. Tome doprinose klimatske promjene i veća potrošnja na Dalekom istoku, ali i rat u Ukrajini i na Bliskom istoku.
Azijska tržišta: Mješovita izvedba indeksa, analiziraju se japanski podaci
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Mješovita izvedba indeksa, analiziraju se japanski podaci
TOKYO - Na azijsko-pacifičkim tržištima u srijedu se trgovalo mješovito nakon niza gospodarskih podataka iz Japana.
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq na novim rekordima
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq na novim rekordima
NEW YORK - Američki indeksi porasli su u utorak, a S&P 500 i Nasdaq Composite zatvorili su na novim rekordima, dok su ulagači gledali prema Nvidijinom izvješću o zaradi u srijedu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE