GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Adris Grupa utrostručila neto dobit u prvom kvartalu

Adris Grupa utrostručila neto dobit u prvom kvartalu
UZLET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.04.2021 / 19:04
Autor: SEEbiz
ROVINJ - Adris Grupa je u prvom tromjesečju ove godine ostvarila ukupni prihod od 1,06 milijardi kuna, što je u odnosu na isto razdoblje lani porast za tri posto, dok je neto dobit iznosila 10,7 milijuna kuna, što je tri puta više od lanjskih 3,5 milijuna kuna, pokazuje financijsko izvješće rovinjske grupe.

Iz Adrisa u izvješću objavljenom putem Zagrebačke burze ističu kako su prihodi od prodaje robe i usluga u prva tri mjeseca ove godine iznosili 965 milijuna kuna, ili tri posto više na godišnjoj razini.

Konsolidirana dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosi 168 milijuna kuna, što predstavlja rast od osam posto u odnosu na prvo tromjesečje prošle godine.

"Pandemija koronavirusa, koja je započela početkom 2020. godine, nastavljena je i u 2021. godini. Trenutno je u tijeku treći val, što utječe na smanjeno ili potpuno onemogućeno prekogranično kretanje stanovništva. Djelomično ili potpuno zatvoreni HORECA (hoteli, restorani, kafići) segment na ključnim tržištima utječe na strukturu i visinu potrošnje. Neizvjesnost je velika, iako procijepljenost, djelomično stečeni imunitet stanovništva te dolazak toplijeg vremena idu u prilog umjerenom optimizmu i očekivanom oporavku", navodi se u komentaru izvješća.

Turizam pod utjecajem koronakrize, nastavljaju se ulaganja i priprema novih projekata

Iz Adrisa ističu i kako je, zbog nastavka pandemije koronavirusa, i nadalje smanjenja poslovna aktivnost u turističkom dijelu grupe, dok buking u ovom trenutku pokazuje da postoji interes za dolaskom gostiju u glavnoj sezoni i posezoni.

Turistički je dio Adris grupe u prvom tromjesečju ostvario prihode od prodaje robe i usluga u iznosu od 41 milijun kuna, što je pad od 40 posto u odnosu na prvo tromjesečje prošle godine, dok je EBITDA negativnih 23 milijuna kuna.

"Operativna dobit je praktički na prošlogodišnjoj razini, što je rezultat covid-subvencija i niza aktivnosti na učinkovitom upravljanju troškovima poslovanja", navode iz Adrisa.

Ističu i kako u ovoj godini u turističkom segmentu planiraju ulaganja od 163 milijuna kuna te nastavljaju i pripreme projekata u zagrebačke hotele Westin i Panorama te splitski hotel Marjan.

Croatia osiguranje s rastom neto dobiti od osam posto

Po podatcima iz izvješća Adris grupe, Croatia osiguranje je u prvom tromjesečju u Hrvatskoj imalo bruto zaračunatu premiju u iznosu od 840 milijuna kuna, što je porast za jedan posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Croatia osiguranje, kako se navodi, i nadalje ima vodeću poziciju na hrvatskome tržištu s ukupnim udjelom od 27,5 posto.

Konsolidirana bruto zaračunata premija, uključujući i regionalne podružnice, iznosi 981 milijun kuna, što je na razini prošle godine.

U prvom tromjesečju ove godine Croatia osiguranje je ostvarilo konsolidiranu neto dobit od 128 milijuna kuna, što predstavlja rast od osam posto, navodi se u izvješću.

Cromaris s rastom prihoda od prodaje za 25 posto

Cromaris je u prva tri mjeseca ove godine ostvario neto dobit u iznosu od 9,4 milijuna kuna, uz snažan rast prihoda od prodaje, za 25 posto, na 126 milijuna kuna, podatci su iz poslovnog izvješća Adrisa.

Pritom se napominje kako je koronakriza i tijekom prvog tromjesečja 2021. uzrokovala brojne logističke izazove u distribuciji svježe i prerađene ribe, a zatvaranje ugostiteljskih objekata na ključnim tržištima dovelo do daljnjeg pomaka prodaje prema maloprodajnim lancima.

Cromaris je u prvom tromjesečju ostvario prodaju od 2.638 tona ekvivalenta svježe ribe, što je za 30 posto više nego u istom razdoblju lani.

Na izvoznim tržištima ostvaren je količinski rast od 36 posto, ponajprije zahvaljujući snažnom rastu na tržištima Italije i Švicarske, navodi se u izvješću, uz podatak da Cromaris i nadalje ostvaruje visok udio od prodaje na inozemnim tržištima - 88 posto količinske prodaje i 89 posto prihoda od prodaje.

Tagovi: Adris Grupa, Croatia osiguranje, hotel Westin, hotel Marjan, Maistra, Cromaris, poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
Stručnjaci: referendum o Rio Tintu moguć ali ne i obavezujući
ŽIVOTNA SREDINA
Stručnjaci: referendum o Rio Tintu moguć ali ne i obavezujući

BEOGRAD - Nedavna izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će o izgradnji rudnika litijuma u Jadru odlučivati građani na referendumu izazvala je pažnju javnosti ali ju je istovremeno i podelila.

Spojeni su prvi stupovi Pelješkog mosta
MOST
Spojeni su prvi stupovi Pelješkog mosta
KOMARNA - Na gradilištu Pelješkog mosta podignut je i montiran prvi zatvarajući segment „CR 4“ između stupova S4 i S5, pa je sada ukupno spojeno 620 metara konstrukcije sa strane Komarne.
Sinopharm gradi fabriku u Zemun Polju
VAKCINE
Sinopharm gradi fabriku u Zemun Polju

BEOGRAD - Fabrika vakcina "Sinofarm" gradiće se u blizini Zemun polja

Nezadovoljstvo u Crnoj Gori: U Air Montenegru služe proizvode iz Srbije
OGORČENJE
Nezadovoljstvo u Crnoj Gori: U Air Montenegru služe proizvode iz Srbije
PODGORICA-Na društvenim mrežama se pojavila informacija da se u avionu nacionalnom avio prevozniku Air Montenegro služi ketering identičan onom u Air Srbija.
Milijuni doza američkog cjepiva J&J neupotrebljivi
FIJASKO
Milijuni doza američkog cjepiva J&J neupotrebljivi

NEW YORK - Nekoliko pošiljaka cjepiva Johnson&Johnson za covid-19 koje se proizvodi u tvornici u Baltimoreu i kojega se proizvodnja prije nekoliko tjedana morala zaustaviti, morat će se baciti, priopćile su u petak američke zdravstvene vlasti.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE