GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Allianz: Neto prihod u drugom kvartalu pao 28,6 posto

Allianz: Neto prihod u drugom kvartalu pao 28,6 posto
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.08.2020 / 10:41
Autor: SEEbiz
MUNCHEN - Allianz je nastavio uspješno svladavati izazove aktualne krize, te je u drugom tromjesečju 2020. godine ostvario vrlo dobre rezultate. Pa ipak, s obzirom na tekuću neizvjesnost i nedoumice, trenutno ne žele izaći s ažuriranom prognozom operativne dobiti za 2020. godinu.

U drugom je tromjesečju ove godine rast internih prihoda, korigiran za utjecaje valutnih tečajeva i konsolidacije, iznosio -7,7 posto, ponajviše zahvaljujući segmentu životnih i zdravstvenih osiguranja. Ukupni prihodi pali su za 6,8 posto na 30,9 milijardi eura (u usporedbi s 33,2 milijarde eura ostvarene u drugom tromjesečju 2019. godine), dok je operativna dobit ostvarila pad od 18,8 posto na 2,6 milijardi eura (u usporedbi s 3,2 milijarde eura ostvarene godinu dana ranije). U segmentu neživotnih osiguranja operativna je dobit pala zbog gubitaka uzrokovanih pandemijom bolesti COVID-19 te lošijeg rezultata ulaganja u poslovanje. 

Operativna dobit segmenta životnih i zdravstvenih osiguranja ostala je otporna na krizu te zabilježila pad uglavnom zbog povoljne jednokratne dobiti ostvarene 2019. godine. Segment upravljanja imovinom ostvario je vrlo dobru iako nešto nižu operativnu dobit, i to ponajviše zahvaljujući nižim naknadama za uspješnost. Osim toga, u drugom su tromjesečju ove godine neto prihodi pripisivi dioničarima pali za 28,6 posto na 1,5 milijardi eura (u usporedbi s 2,1 milijardom eura iz istog razdoblja prošle godine), u velikoj mjeri odražavajući situaciju s operativnom dobiti.

U prvoj polovici ove godine osnovna dobit po dionici (EPS) zabilježila je pad od 27,6 posto na 7,07 eura (u usporedbi s 9,76 eura ostvarenih u prvih šest mjeseci 2019. godine). Anualizirani povrat na uloženi kapital (RoE) iznosio je 10,0 posto (u usporedbi s 13,6 posto za cijelu 2019. godinu). Istovremeno je omjer kapitaliziranosti prema Solventnosti II pao sa 190 posto zabilježenih na kraju prvog ovogodišnjeg tromjesečja na 187 posto na kraju drugog tromjesečja .

U prvoj polovici 2020. godine ukupni su prihodi ostali stabilni. Operativna dobit pala je za 20,5 posto na 4,9 milijardi eura (u usporedbi s 6,1 milijardom eura ostvarenom godinu dana ranije); aktualna pandemija imala je značajan nepovoljan utjecaj na operativnu dobit naših osiguravateljskih poslovanja. Segment neživotnih osiguranja zabilježio je slabiji rezultat preuzimanja rizika i ulaganja u poslovanje, dok je operativna dobit segmenta životnih i zdravstvenih osiguranja zabilježila pad zbog povoljne jednokratne dobiti ostvarene 2019. godine te niže investicijske marže. Viši prihodi od imovine klijenata pod upravljanjem rezultirali su rastom operativne dobiti našeg segmenta upravljanja imovinom. Niža operativna dobit bila je glavni pokretač pada neto prihoda pripisivih dioničarima.

Tagovi: Allianz, sektor osiguranja, dobit po dionici, životno osiguranje
PROČITAJ I OVO
Potonuli prihodi Budvanske rivijere, plata smanjene 15%
TEŠKA GODINA
Potonuli prihodi Budvanske rivijere, plata smanjene 15%
BUDVA - Prihodi većinski državne hotelske grupe (HG) Budvanska rivijera od januara do kraja septembra ove godine manji su za 17,5 miliona eura, odnosno 87 odsto, dok je broj ostvarenih noćenja za 86 odsto manji nego u istom periodu lani.
Vuković: Maraš raspoređena na poslove savjetnika
PLANTAŽE
Vuković: Maraš raspoređena na poslove savjetnika
PODGORICA - Odbor direktora je na jučerašnjoj sjednici razriješio Maraš sa funkcije izvršnog direktora Plantaža na lični zahtjev, a odlučio da na njeno mjesto bude imenovan Miroslav Vuković, dosadašnji direktor Sektora pravnih i opštih poslova.
Lidl ulazi na tržište BiH kroz dvije godine
NESLUŽBENO
Lidl ulazi na tržište BiH kroz dvije godine

SARAJEVO - Poznati njemački maloprodajni lanac "Lidl" razmatra mogućnost da narednih godina uđe na tržište BiH, navode njemačke ekonomske novine Lebensmittel zeitung.net

Plenković: Veledrogerijama uplaćeno 300 milijuna kuna
OTKRIĆA
Plenković: Veledrogerijama uplaćeno 300 milijuna kuna
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković izvijestio je u subotu da je Ministarstvo financija veledrogerijama u petak uplatilo 300 milijuna kuna te da će u ponedjeljak ujutro biti održan sastanak s predstavnicima veledrogerija.
Slovenija uvodi elektronske vinjete
VINJETE
Slovenija uvodi elektronske vinjete
LJUBLJANA - Ovoga je tjedna slovenski parlament usvojila izmjenu i dopunu Zakona o cestarini sa 74 glasa za i nijednim protiv, koji pruža pravni temelj za uvođenje elektroničkih vinjeta za osobne automobile.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE