GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Američka agencija za lijekove traži: Zaustavite uporabu cjepiva Johnson&Johnson

Američka agencija za lijekove traži: Zaustavite uporabu cjepiva Johnson&Johnson
ALARMANTNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.04.2021 / 18:04
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
NEW YORK - Savezne zdravstvene vlasti u Washingtonu zatražile su u utorak da se odmah zaustavi uporaba cjepiva Johnson&Johnson, koje se daje u samo jednoj dozi, nakon što se kod šestero pacijenata pojavio rijedak poremećaj uključujući stvaranje krvnih ugrušaka u roku od dva tjedna od cijepljenja, izvijestio je New York Times.

Svih šest osoba koje su primile cjepivo su žene u dobi između 18 i 48 godina. Jedna je žena umrla, a druga iz Nebraske je hospitalizirana i u kritičnom je stanju. Gotovo sedam milijuna ljudi u Sjedinjenim Državama je dosad primilo cjepivo Johnson&Johnson, a devet milijuna doza je izvezeno u druge zemlje, prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju zaraze (CDC).

- Agencija za hranu i lijekove (FDA) i CDC izdale su priopćenje vezano za cjepivo protiv covida-19 Johnson&Johnson. Predlažemo privremenu suspenziju u cijepljenju iz mjera opreza, objavila je FDA na Twitteru u 7 ujutro po tamošnjem vremenu.

Najavili su konferenciju za novinare za 10 sati.

Iako ovaj potez predstavlja preporuku zdravstvenim djelatnicima, federalne vlasti planiraju zaustaviti cijepljenje na svim federalnim punktovima te očekuju da će i vlasti pojedinih američkih država učiniti isto.

Znanstvenici iz FDA i CDC-a će zajednički istražiti moguću povezanost između cjepiva i pojave krvnih ugrušaka te odlučiti treba li FDA možda revidirati odluku o odobrenju cjepiva za sve odrasle osobe.

Potez američkih regulatora uslijedio je manje od tjedan dana nakon što je europski regulator za lijekove rekao da pregledava slučajeve razvijanja krvnih ugrušaka kod četiri osobe u SAD-u koje su primile to cjepivo.

Podsjetimo, slični problemi bili su zabilježeni nakon uporabe cjepiva AstraZenece, no Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) preporučio je prošlog tjedna nastavak korištenja cjepiva AstraZeneca dijeleći mišljenje Europske agencije za lijekove (EMA) da koristi od cijepljenja značajno nadmašuju rizik od nuspojava, jer cjepivo djelotvorno štiti od hospitalizacije i smrti.

Cjepivo Johnson & Johnson počelo je jučer pristizati u zemlje članice Europske unije. Do kraja lipnja trebali bi isporučiti 50 do 55 milijuna doza Europskoj uniji. Hrvatska je rezervirala 900.000 doza toga cjepiva.

- Do kraja tjedna trebalo bi stići i u Hrvatsku, potvrdila je za Media servis glasnogovornica HALMED-a Ivana Šipić Gavrilović.

Tagovi: Johnson & Johnson, Američka agencija za hranu i lijekove, cjepivo protiv koronavirusa, Europska unija, Europska agencija za lijekove
PROČITAJ I OVO
Anglo American odbio ponudu BHP-a tešku 39 milijardi dolara
PODCJENJIVANJE
Anglo American odbio ponudu BHP-a tešku 39 milijardi dolara
LONDON - Rudarski div Anglo American u petak je odbio ponudu za preuzimanje konkurentske BHP grupe, rekavši da ponuda "značajno podcjenjuje" tvrtku i njezine buduće izglede.
Continental pristao platiti 100 milijuna eura u skandalu s dizel motorima
KAZNA
Continental pristao platiti 100 milijuna eura u skandalu s dizel motorima
BERLIN - Tužitelji u Njemačkoj nametnuli su kaznu od 100 milijuna eura (107 milijuna dolara) dobavljaču automobila Continentalu u vezi s velikim skandalom manipulacije emisijama dizelskih motora koji je potresao njemačku automobilsku industriju.
Ivo Usmiani: Treba imati viziju, sanjati velike snove i sustavno raditi na njima
PODUZETNIŠTVO
Ivo Usmiani: Treba imati viziju, sanjati velike snove i sustavno raditi na njima
ZAGREB – U sklopu panel rasprave „Forward thinking: The new capabilities for leaders and entrepreneurs“, održanoj na Veleučilištu Edward Bernays, osnivač i predsjednik Uprave JGL-a Ivo Usmiani te Berislav Horvat, Country Managing Partner i voditelj Odjela revizije u EY Hrvatska s okupljenima su podijelili tajne poduzetničkog uspjeha i efektivnog vodstva.
airBaltic povezao Ljubljanu i Rigu
LETOVI
airBaltic povezao Ljubljanu i Rigu
LJUBLJANA - U Zračnoj luci Jožeta Pučnika u Ljubljani juler je obilježena uspostava nove zračne veze s glavnim gradom Latvije Rigom koju je uspostavio zračni prijevoznik airBaltic.
BHP Billiton ponudio 39 milijardi dolara za preuzimanje Anglo Americana
MEGA DEAL
BHP Billiton ponudio 39 milijardi dolara za preuzimanje Anglo Americana
LONDON - Anglo American, koji posjeduje većinski udio u svjetski poznatoj dijamantskoj tvrtki De Beers, rekao je da njegov odbor preispituje pristup BHP-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE