GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

BH Telecom prvi u BiH uvodi VoLTE uslugu

BH Telecom prvi u BiH uvodi VoLTE uslugu
USLUGE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.05.2023 / 07:11
Autor: SEEbiz
SARAJEVO - Kompanija BH Telecom na 24. Međunarodnom sajmu privrede u Mostaru prezentovala je rezultate svog višegodišnjeg ulaganja u pametna rješenja, napredne tehnologije i infrastrukturu, uključujući i VoLTE uslugu u mobilnoj mreži, pored ostale bogate i raznovrsne ponude.

BH Telecom, kao prvi telekom operator u Bosni i Hercegovini koji je omogućio Voice over LTE (VoLTE) funkcionalnost putem svoje 4G mreže, stvorio je uslove za pružanje superiornog kvaliteta govorne komunikacije u odnosu na pozive koji se realizuju putem 2G/3G mreže. Ova usluga omogućava značajno brže uspostavljanje poziva, mogućnost simultanog razgovora uz pregled internet sadržaja, kao i korištenje video poziva (ViLTE) uz znatno viši nivo kvaliteta servisa u odnosu na razne OTT usluge.

Generalni direktor BH Telecoma, Sedin Kahriman, izrazio je zadovoljstvo jer je BH Telecom nastavio biti predvodnik u implementaciji naprednih tehnologija kada su u pitanju telekomunikacije.

- Kompanija BH Telecom na ovogodišnjem sajmu predstavila je novu uslugu Voice over LTE, tehnologiju koja će omogućiti prenos govora u HD rezoluciji sa mnogo kvalitetnijim zvukom. Uspostava poziva će biti i do pet puta brža nego do sada, a usluga podrazumijeva i video pozive u HD rezoluciji, odnosno ViLTE, rekao je Kahriman.

Funkcionalnosti VoLTE usluge prezentirao je Adnan Huremović, izvršni direktor za tehnologiju i razvoj servisa BH Telecoma.
- Korisnici će moći da istovremeno koriste mobilni internet putem 4G mreže i ostvaruju HD pozive. Imajući u vidu da je uspostava poziva brža i do pet puta u odnosu na pozive po postojećim tehnologijama, sve skupa će sa efikasnijim iskorištenjem radio spektra rezultirati i uštedama u potrošnji baterije pametnog telefona. Uvođenje VoLTE usluge predstavlja potpunu migraciju sa klasičnih mobilnih tehnologija 2G/3G i potpuni prelazak na 4G, te u budućnosti na 5G. Karakterizira ga efikasnije iskorištenje frekvencijskih resursa i jedan je od neophodnih priprema za uvođenje 5G mreže, istakao je Huremović.

BH Telecom početkom mjeseca maja počinje sa pružanjem VoLTE usluge u mobilnoj mreži, te će u ovom periodu to biti testna faza za ograničenu grupu korisnika. Tokom testne faze korisnicima će biti omogućeno besplatno pozivanje mobilnih i fiksnih mreža unutar BiH korištenjem VoLTE servisa. U ovoj fazi uslugu će moći koristiti samo korisnici koji posjeduju modele telefona koji su trenutno verifikovani za korištenje ove usluge u mobilnoj mreži BH Telecoma, o čemu će blagovremeno biti obaviješteni putem SMS poruke. Korištenje VoLTE usluge omogućeno je samo u mobilnoj mreži BH Telecoma.

Tagovi: BH Telecom, VoLTE usluga, Sedin Kahriman
PROČITAJ I OVO
Benetton u velikim financijskim problemima
GUBICI
Benetton u velikim financijskim problemima
TREVISO - Benetton niže gubitke pa obitelj osnivača priprema preustroj poslovanja i financijsku injekciju od 260 milijuna eura, rekla su dva upućena izvora.
T-Mobile preuzima bežično poslovanje US Cellulara za 4,4 milijarde dolara
AKVIZICIJE
T-Mobile preuzima bežično poslovanje US Cellulara za 4,4 milijarde dolara
NEW YORK - T-Mobile će kupiti gotovo sve bežične operacije regionalnog operatera United States Cellular u ugovoru procijenjenom na 4,4 milijarde dolara, priopćio je u utorak telekomunikacijski div.
Mađarski logistički div započeo godinu solidnim rastom prihoda
SOLIDNO
Mađarski logistički div započeo godinu solidnim rastom prihoda
BEOGRAD - Waberer's Grupa (Waberer's Group), vodeći pružalac usluga složene logistike u Mađarskoj i jedna od vodećih kompanija na mađarskoj berzi, sa ponosom je objavila značajno povećanje prihoda u prvom kvartalu 2024.
Otvoreno pismo sindikata Vladi: Tko će odgovarati za propuste u procesu dokapitalizacije Petrokemije?
PROPUSTI
Otvoreno pismo sindikata Vladi: Tko će odgovarati za propuste u procesu dokapitalizacije Petrokemije?
ZAGREB - Nakon dokapitalizacije u kojoj je, tvrde u sindikatu, država uplatila oko 12 milijua eura i potom pala s 45 na oko 20 posto vlasništva u Petrokemiji, Sindikat EKN je uputio otvoreno pismo Vladi i CERP-u u kojem zahtijeva „utvrđivanje odgovornosti i ispravljanje nedopustivnog propusta u procesu dokapitalizacije Petrokemije te žuran sastanak s ministrom poljoprivrede“
Telemach Hrvatska od 1. srpnja povećava cijene 7,2 posto
POSKUPLJENJA
Telemach Hrvatska od 1. srpnja povećava cijene 7,2 posto
ZAGREB - Telemach Hrvatska počeo je obavještavati korisnike da će od 1. srpnja ove godine primijeniti indeksnu klauzulu od 7,2 posto za povećanje iznosa mjesečnih naknada tarifnih paketa definiranih službenim cjenikom, potvrdili su u ponedjeljak Hini iz te telekom kompanije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE