GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bruto premija osiguravajućih društava u ožujku 3,06 milijardi kuna

Bruto premija osiguravajućih društava u ožujku 3,06 milijardi kuna
OSIGURAVATELJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.05.2020 / 14:28
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Osiguravajuća društva su krajem ožujka imala ukupnu zaračunatu bruto premiju u iznosu od 3,06 milijardi kuna, što je 4,12 posto više nego krajem istog mjeseca 2019. godine, pokazuju kumulativni podaci Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO).

Podaci HUO-a pokazuju rast bruto premije neživotnih osiguranja, za 7,7 posto, na 2,27 milijardi kuna, dok je zaračunata premija u životnim osiguranjima pala za 4,9 posto, na 794,4 milijuna kuna.

Najzastupljenija vrsta osiguranja u neživotnim osiguranjima je i dalje osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, sa zaračunatom bruto premijom krajem ožujka od 596,2 milijuna kuna, što je na godišnjoj razini porast od 9,96 posto.

U sklopu osiguranja od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, najveći udio ima obvezno osiguranje vlasnika odnosno korisnika motornih vozila od automobilske odgovornosti za štete nanesene trećim osobama, s iznosom premije od 561,3 milijuna kuna ili 9,75 posto više nego u ožujku 2019. godine.

U prva tri mjeseca ove godine sklopljeno je 534.468 polica, što je 14.182 polica, ili 2,73 posto više nego u istom razdoblju lani. Prosječna premija u obveznom auto osiguranju iznosila je 1.050,28 kuna, što je na godišnjoj razini više za 6,83 posto, podaci su HUO-a.

U skupini životnih osiguranja najveći udio ima klasično životno osiguranje s premijom u iznosu od 634,8 milijuna kuna, ili 1,67 posto manjom u odnosu na ožujak 2019. godine.

Slijede životna ili rentna osiguranja kod kojih ugovaratelj osiguranja snosi rizik ulaganja, u kojima je zaračunata bruto premija iznosila 121,7 milijuna kuna, što je pad za 21,1 posto na godišnjoj razini.

Među osiguravajućim društvima najveći tržišni udio prema zaračunatoj bruto premije i nadalje drži Croatia osiguranje (CO), no uz pad zaračunate premije na godišnjoj razini, za 5,15 posto, na 841,3 milijuna kuna. Tržišni udio CO-a je tako snižen s 30,17 posto, koliko je iznosio krajem ožujka prošle godine, na 27,5 posto krajem trećeg mjeseca ove godine.

Drugi je Allianz Zagreb, koji bilježi i znatniji pad zaračunate bruto premije, za 15,5 posto, na 379,8 milijuna kuna, pa time i pad tržišnog udjela na 12,4 posto, u odnosu na lanjskih 15,3 posto.

Uz porast zaračunate bruto premije za 13,47 posto, na 315,35 milijuna kuna, treće mjesto na hrvatskom tržištu osiguranja drži Euroherc, čiji je tržišni udio porastao na 10,3 posto, s lanjskih 9,45 posto, pokazuju podaci HUO-a.

Tagovi: osiguravatelji, premija osiguravatelja, Croatia osiguranje, Euroherc, Allianz
PROČITAJ I OVO
Emmezeta dobila novog vlasnika
AKVIZICIJE
Emmezeta dobila novog vlasnika
ZAGREB - Poljski Merkury Market dovršava preuzimanje šesnaest trgovačkih centara Emmezete u Hrvatskoj i Srbiji od LCN Capital Partnersa u transakciji vrijednoj oko 120 milijuna eura, otkrio je tjednik Lider. Tu informaciju je potvrdio Slobodan Školnik, predsjednik Uprave tvrtke Emmezeta Balkans.
Croatia Airlines otvara liniju Osijek-München
LINIJE
Croatia Airlines otvara liniju Osijek-München
OSIJEK - Predstavnici osječke Zračne luke i Croatia Airlinesa u četvrtak su potpisali ugovor o uspostavi međunarodne putničke linije Osijek-München, što je prva međunarodna linija "Croatia Airlinesa" iz te zračne luke.
Boeing blago podigao procjenu kineske potražnje za zrakoplovima
BOLJE PROGNOZE
Boeing blago podigao procjenu kineske potražnje za zrakoplovima
PEKING - Američki proizvođač zrakoplova Boeing blago je podigao procjenu kineske potražnje za zrakoplovima u idućih 20 godina, računajući s brzim oporavkom kineskog gospodarstva od pandemije i rastom sektora diskontnih prijevoznika i e-trgovine.
 Flydubai ponovno uspostavio letove između Zagreba i Dubaija
LETOVI
 Flydubai ponovno uspostavio letove između Zagreba i Dubaija
ZAGREB - Fflydubai je u četvrtak ponovno uspostavio letove prema Zračnoj luci Franjo Tuđman Zagreb dva puta tjedno, a od prosinca ove godine povećat će učestalost tjednih letova na četiri, priopćeno je iz te zrakoplovne kompanije sa sjedištem u Dubaiju i zagrebačke zračne luke.
Asseco preuzeo domaće IT tvrtke IT Sistemi i eVision
ŠIRENJE
Asseco preuzeo domaće IT tvrtke IT Sistemi i eVision
ZAGREB - Jedna od najjačih IT kompanija u jugoistočnoj Europi, poljska Asseco SEE (ASEE) preuzela je domaću tvrtku IT Sistemi i njezinu pod-tvrtku eVision, što je u skladu sa ASEE-ovom strategijom širenja na temelju suvremenih tehnologija i inovacija i podrške u digitalizaciji poslovnih procesa, izvijestili su iz ASEE Hrvatska.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE