GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Butković: Ne bi trebalo doći do nestašice proizvoda

Butković: Ne bi trebalo doći do nestašice proizvoda
SMIRIVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.09.2023 / 16:28
Autor: SEEbiz
RIJEKA - O novom Vladinom paketu mjera u Dnevniku HRT-a govorio je potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković

'Peti paket mjera nije mogao biti ranije donesen jer je četvrti donesen u ožujku. Jučer su bili maratonski razgovori s trgovačkim lancima i predstavnicima bankarskog sustava. Peti paket mjera iznosi 460 milijuna eura, gdje smo s postojećim paketom koji je nešto veći od 500 milijuna eura. S novim paketom mjera uključili smo i ovaj dio koji se odnosi na svinjsku kugu, ali i na dio koji se odnosi na inflaciju', rekao je Butković u Dnevniku HRT-a.

Osim 30 proizvoda, vode se pregovori da se cijene za određene proizvode vrate na 31. prosinca 2022. Na pitanje u kojoj mjeri očekuje da će trgovci spustiti cijene, Butković je rekao kako su trgovci spremni spustiti cijene za mnoge proizvode.

'Proizvođači ni u jednom trenutku ne smiju biti ugroženi. Ovih 30 proizvoda je jedan izbalansirani produkt koji smo odredili, s obzirom na to da su cijene neopravdano rasle ove godine', rekao je. Dodaje kako se ovom mjerom ne ugrožava proizvođače i ne bi trebalo doći do nestašica proizvoda.

'Procjena je Vlade i HNB-a da je inflacija uvijek najveća u kolovozu. I bez intervencija, ona bi padala, što se i očekuje, rekao je Butković. Naglašava kako se sve ove mjere neće odraziti na HEP. 'Nama raste gospodarstvo, vodimo pametnu makroekonomsku politiku. Jedna smo od najbrže rastućih zemalja kojima raste gospodarstvo u EU. Sve ovo ne bismo mogli napraviti da nismo vodili odgovornu politiku što se tiče financija', naglasio je.

Na pitanje hoće li HEP-u biti uteg afera plin za cent i nejasna pozicija Barbarića, Butković je rekao kako je to političko pitanje i to nema veze s mjerama. 'HEP funkcionira, ima svoju upravu koja je sudjelovala i u pripremi ovih mjera', govori.

Butković je naglasio kako će se dio sredstava koji će nedostajati HEP-u namiriti iz proračuna. 'Stabilizira se situacija na tržištu, cijena struje na tržištu je puno manja. Proizvodnja i prodaja struje je u HEP-u puno veća. Prodana struja je u BDP-u bila nešto što je doprinijelo rastu', istaknuo je.

Tagovi: Oleg Butković, nestašice, inflacija, trgovina
PROČITAJ I OVO
HT u prvoj polovici godine povećao ulaganja na 233,1 milijun eura
ULAGANJA
HT u prvoj polovici godine povećao ulaganja na 233,1 milijun eura
ZAGREB - Hrvatski telekom (HT) predstavio je u četvrtak na konferenciji za medije nove fiksne usluge s povećanim brzinama i boljim mogućnostima bežićnog povezivanja uz WiFi6 tehnologiju te druge novosti u poslovanju, s naglaskom na pojačane investicije ove godine od 233,1 milijuna eura u fiksnu i mobilnu mrežu.
Ryanair ukida niz jesenskih letova zbog kašnjenja Boeingovih aviona
POTEZI
Ryanair ukida niz jesenskih letova zbog kašnjenja Boeingovih aviona
DUBLIN - Irski diskontni avioprijevoznik Ryanair objavio je danas da će znatno smanjiti broj letova ove jeseni zbog kašnjenja naručenih Boeingovih zrakoplova. Ryanair, jedan od najvećih kupaca Boeingovih zrakoplova, navodi u priopćenju da je u razdoblju od rujna i prosinca očekivao isporuku 27 zrakoplova.
H&M-u raste profitabilnost unatoč lošijoj prodaji u rujnu
PROFITABILNOST
H&M-u raste profitabilnost unatoč lošijoj prodaji u rujnu
ANALIZA - Švedski H&M objavio je tromjesečne poslovne rezultate koji su pokazali rast profitne marže u tom razdoblju, što je povećalo izglede za pozitivan preokret u poslovanju tvrtke unatoč činjenici da je u rujnu pretrpjela pad prodaje zbog neuobičajeno toplog vremena.
Air Serbia uskoro kreće s letovima za Porto
LETOVI
Air Serbia uskoro kreće s letovima za Porto
BEOGRAD - Air Serbia će od 10. novembra 2023. godine uspostaviti direktne letove između Beograda i Porta i tako u svoju mrežu destinacija uvrstiti drugi grad po veličini u Portugaliji.
DOK-ING dogovara proizvodnju strojeva za razminiranje Ukrajine
POSLOVI
DOK-ING dogovara proizvodnju strojeva za razminiranje Ukrajine
ZAGREB - Ukrajinska novinska agencija Interfax kao i drugi mediji u toj državi objavili su kako tamošnje ministarstvo obrane pregovara s hrvatskom tvrtkom DOK-ING kao i slovačkom Way Industries o lokalizaciji proizvodnje strojeva za razminiranje na teritoriju Ukrajine, piše u četvrtak Večernji list
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE