GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijepivo CureVac: učinkovitost samo 48 posto

Cijepivo CureVac: učinkovitost samo 48 posto
UČINKOVITOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.07.2021 / 09:45
Autor: SEEbiz/Index
TÜBINGEN - CJEPIVO protiv koronavirusa koje je razvio njemački laboratorij CureVac učinkovito je samo 48 posto u sprečavanju covida-19, što je puno niži postotak od drugih odobrenih mRNA cjepiva, pokazuju kompletni rezultati velikog kliničkog ispitivanja.

Kod sudionika ispitivanja kandidat za cjepivo te farmaceutske kompanije, CVnCoV, pokazao je globalnu učinkovitost od 48 posto, objavila je tvrtka u priopćenju, što nesigurnom čini budućnost tog proizvoda koji već ima dosta narudžbi širom EU.

Objavljeni u srijedu navečer, ti konačni rezultati velikog kliničkog ispitivanja bili su možda i predvidljivi nakon preliminarnih rezultata objavljenih polovicom lipnja, koji su bili razočaravajući.

CureVac, koji je proveo studiju na oko 40.000 ljudi u Europi i Latinskoj Americi, primjećuje da je njegov proizvod nešto bolji kod dobne skupine ispod 60 godina, gdje mu je učinkovitost 53 posto.

Unatoč takvim rezultatima, CureVac je uvjeren da će njegov kandidat za cjepivo "donijeti vrijedan doprinos javnom zdravlju", posebno kod onih od 18 do 60 godina, rekao je direktor Franz-Werner Haas u priopćenju.

Kompanija je priopćila i da je svoje podatke poslala Europskoj agenciji za lijekove (EMA) kao dio tekućih procedura u vezi s odobrenjem.

Ispitivanja u kasnoj fazi cjepiva BioNTech/Pfizer i Moderna imala su stope efikasnosti i iznad 90 posto u svim skupinama, ali su se odvijala kada je dominirala originalna varijanta koronavirusa.

Podaci o njihovim cjepivima do sada sugeriraju da ona pružaju samo nešto slabiju zaštitu od novih varijanti koronavirusa.

EMA je ranije rekla da neće nametati prag efikasnosti od 50 posto za cjepiva protiv covida-19 i da su joj neophodni potpuni podaci o ispitivanjima da bi se napravila procjena koristi i rizika u njihovoj primjeni.

Tagovi: curevac, koronavirus, cijepljenje, cijepivo, cijepljenje
PROČITAJ I OVO
Anglo American odbio ponudu BHP-a tešku 39 milijardi dolara
PODCJENJIVANJE
Anglo American odbio ponudu BHP-a tešku 39 milijardi dolara
LONDON - Rudarski div Anglo American u petak je odbio ponudu za preuzimanje konkurentske BHP grupe, rekavši da ponuda "značajno podcjenjuje" tvrtku i njezine buduće izglede.
Continental pristao platiti 100 milijuna eura u skandalu s dizel motorima
KAZNA
Continental pristao platiti 100 milijuna eura u skandalu s dizel motorima
BERLIN - Tužitelji u Njemačkoj nametnuli su kaznu od 100 milijuna eura (107 milijuna dolara) dobavljaču automobila Continentalu u vezi s velikim skandalom manipulacije emisijama dizelskih motora koji je potresao njemačku automobilsku industriju.
Ivo Usmiani: Treba imati viziju, sanjati velike snove i sustavno raditi na njima
PODUZETNIŠTVO
Ivo Usmiani: Treba imati viziju, sanjati velike snove i sustavno raditi na njima
ZAGREB – U sklopu panel rasprave „Forward thinking: The new capabilities for leaders and entrepreneurs“, održanoj na Veleučilištu Edward Bernays, osnivač i predsjednik Uprave JGL-a Ivo Usmiani te Berislav Horvat, Country Managing Partner i voditelj Odjela revizije u EY Hrvatska s okupljenima su podijelili tajne poduzetničkog uspjeha i efektivnog vodstva.
airBaltic povezao Ljubljanu i Rigu
LETOVI
airBaltic povezao Ljubljanu i Rigu
LJUBLJANA - U Zračnoj luci Jožeta Pučnika u Ljubljani juler je obilježena uspostava nove zračne veze s glavnim gradom Latvije Rigom koju je uspostavio zračni prijevoznik airBaltic.
BHP Billiton ponudio 39 milijardi dolara za preuzimanje Anglo Americana
MEGA DEAL
BHP Billiton ponudio 39 milijardi dolara za preuzimanje Anglo Americana
LONDON - Anglo American, koji posjeduje većinski udio u svjetski poznatoj dijamantskoj tvrtki De Beers, rekao je da njegov odbor preispituje pristup BHP-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE