GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Došen: Prihodi AD Plastika na godišnjoj razini bit će manji više od 20 posto

Došen: Prihodi AD Plastika na godišnjoj razini bit će manji više od 20 posto
PROCJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.09.2020 / 14:22
Autor: SEEbiz / Slobodna Dalmacija
SOLIN - Povod za razgovor s Marinkom Došenom, predsjednikom uprave "AD Plastik Grupe", svakako je nagrada Zlatni ključ za najboljega velikog izvoznika u 2019. godini.

- U ovom trenutku imamo više od 50 otvorenih projekata, a serijska proizvodnja vozila značajnih za naše poslovanje stabilizira se što je u ovim okolnostima dobra vijest.

Koliko su pali prihodi i jesu li pale narudžbe zbog krize?

- Rezultati za treće tromjesečje bit će u skladu s očekivanjima, a na razini godine očekujemo sveukupan pad u poslovnim prihodima nešto viši od 20 posto. U prvih šest mjeseci ove godine ostvareni poslovni prihodi Grupe manji su za 23,1 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine i iznose 548,78 milijuna kuna, kaže Došen za Slobodnu Dalmaciju.

Upravo je u drugom tromjesečju došlo do zatvaranja tvornica i vjerujemo kako je to ipak bilo najteže razdoblje koje je sada iza nas.

Koliko je ova kriza pogodila automobilski sektor uključujući i proizvođače komponenti?

- Automobilska je industrija jako pogođena ovom krizom, a veliki svjetski proizvođači automobila u jednom su trenutku zbog više sile bili primorani zaustaviti proizvodnju.

Kako pripadamo industriji u kojoj se posluje bez zaliha, posljedično smo bili primorani privremeno zaustaviti svoje proizvodne procese i mi kao dobavljači. Krajem travnja proizvodnja se postepeno počela pokretati, ali sa smanjenim kapacitetima.
Dobra je vijest kako su najave naših kupaca iznad naših očekivanja što nam ulijeva blagi optimizam. Naši kupci pripremaju nove projekte i količina novih upita koje zaprimamo je iznenađujuće dobra. Svi su proizvođači automobila vrlo brzo reagirali i napravili transformacije u svom poslovanju kako bi što lakše i brže prebrodili ovo vrlo zahtjevno razdoblje. I mi smo se prilagodili novonastaloj situaciji te osim brige o zdravlju i sigurnosti svojih zaposlenika, brinemo se o održivosti svog poslovanja.

Kako se sa što manje gubitaka izvući iz ove krize i kada se može očekivati oporavak?

- Prerano je govoriti o oporavku, ali ako budemo dovoljno brzi, efikasni i konkurentni, a vjerujem da hoćemo, moguće je ostvariti oporavak brži od tržišta. S obzirom na to da smo posljednjih godina rasli više od rasta samog tržišta, to ne bi bila novina.
Važno je usmjeriti svoje potencijale u pravom smjeru i zahvatiti val oporavka na najbolji mogući način. Pronašli smo dobru nišu unutar industrije i radimo vrlo zahvalne segmente vozila. Čim se tržište malo smiri, vjerujem kako će se industrija brzo vratiti na svoj stari kolosijek.

Jesu li odgođeni planovi "AD Plastika" što se tiče ulaganja, investicija i zapošljavanja?

- Svoje smo ambiciozne planove i ciljeve prilagodili okolnostima te poduzeli sve potrebne mjere i aktivnosti kako bismo osigurali visoku razinu sigurnosti svojih zaposlenika, održivo poslovanje i financijsku stabilnost kompanije. Prilagodili smo plan investicija, racionalizirali troškove i poduzeli sve mjere u cilju održavanja što bolje likvidnosti.

Tagovi: Marinko Došen, AD Plastik
PROČITAJ I OVO
Anglo American odbio ponudu BHP-a tešku 39 milijardi dolara
PODCJENJIVANJE
Anglo American odbio ponudu BHP-a tešku 39 milijardi dolara
LONDON - Rudarski div Anglo American u petak je odbio ponudu za preuzimanje konkurentske BHP grupe, rekavši da ponuda "značajno podcjenjuje" tvrtku i njezine buduće izglede.
Continental pristao platiti 100 milijuna eura u skandalu s dizel motorima
KAZNA
Continental pristao platiti 100 milijuna eura u skandalu s dizel motorima
BERLIN - Tužitelji u Njemačkoj nametnuli su kaznu od 100 milijuna eura (107 milijuna dolara) dobavljaču automobila Continentalu u vezi s velikim skandalom manipulacije emisijama dizelskih motora koji je potresao njemačku automobilsku industriju.
Ivo Usmiani: Treba imati viziju, sanjati velike snove i sustavno raditi na njima
PODUZETNIŠTVO
Ivo Usmiani: Treba imati viziju, sanjati velike snove i sustavno raditi na njima
ZAGREB – U sklopu panel rasprave „Forward thinking: The new capabilities for leaders and entrepreneurs“, održanoj na Veleučilištu Edward Bernays, osnivač i predsjednik Uprave JGL-a Ivo Usmiani te Berislav Horvat, Country Managing Partner i voditelj Odjela revizije u EY Hrvatska s okupljenima su podijelili tajne poduzetničkog uspjeha i efektivnog vodstva.
airBaltic povezao Ljubljanu i Rigu
LETOVI
airBaltic povezao Ljubljanu i Rigu
LJUBLJANA - U Zračnoj luci Jožeta Pučnika u Ljubljani juler je obilježena uspostava nove zračne veze s glavnim gradom Latvije Rigom koju je uspostavio zračni prijevoznik airBaltic.
BHP Billiton ponudio 39 milijardi dolara za preuzimanje Anglo Americana
MEGA DEAL
BHP Billiton ponudio 39 milijardi dolara za preuzimanje Anglo Americana
LONDON - Anglo American, koji posjeduje većinski udio u svjetski poznatoj dijamantskoj tvrtki De Beers, rekao je da njegov odbor preispituje pristup BHP-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE