GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Đuro Đaković: Plan restrukturiranja krajem mjeseca u EK

Đuro Đaković: Plan restrukturiranja krajem mjeseca u EK
IMA LI SPASA?
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.05.2021 / 16:54
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
SLAVONSKI BROD - Krajem ovog mjeseca Ministarstvo financija trebalo bi Glavnoj upravi za tržišno natjecanje Europske komisije uputiti program restrukturiranja tvrtke Đuro Đaković, tvrde u Ministarstvu gospodarstva.

Prihvaćanje plana restrukturiranja bio bi posljednji korak u realizaciji njegove kupnje za koju se odlučio češki DD Acquisition d.d. Program restrukturiranja i ulazak češkog vlasnika posljednja je slamka spasa za kompaniju. Prema izvještaju o poslovanju Đure Đakovića za prva tri mjeseca ove godine, "u slučaju neprihvaćanja programa, vjerojatan je scenarij gašenje većih dijelova proizvodnje, gubitak najvećeg dijela radnih mjesta i imovine".

No, prije zaključenja ugovora o kupnji morat će se utvrditi tko će vratiti 300 milijuna kuna kredita koji je tvrtka podigla prošle godine u Hrvatskoj poštanskoj banci i HBOR-u, a za koji je Vlada dala državno jamstvo. On bi mogao bi biti jedna od glavnih prepreka za preuzimanje Đure Đakovića.

Kredit je tvrtki omogućio likvidnost i provedbu plana restrukturiranja. U Ministarstvu gospodarstva, na pitanje hoće li taj kredit vratiti država ili budući, novi vlasnik, navode da program restrukturiranja nije finaliziran te u ovom trenutku ne mogu odgovoriti na pitanja o ukupnim troškovima restrukturiranja i budućoj vlasničkoj strukturi. Drugim riječima, u Ministarstvu se o tome ne žele precizno izjasniti dok ne vide kakav će program izraditi Uprava tvrtke. Prema dostupnim informacijama, teško je očekivati da će investitor pokriti dug za koji nije odgovoran te bi u svrhu sprečavanja odlaska Đure Đakovića u stečaj država mogla iz proračuna vratiti tih 300 milijuna kuna HBOR-u i HPB-u.

Prema neslužbenim informacijama Jutarnjeg lista, potencijalni su češki ulagači pregledom dokumentacije utvrdili i velike probleme u tvrtki Đuro Đaković Industrijska rješenja. U izvještaju o poslovanju za prva tri mjeseca Uprava navodi da je grupacija Đuro Đaković poslovala s devet milijuna kuna te da su Đuro Đaković Industrijska rješenja imala dobit od 48,4 milijuna kuna.

No, u daljnjem se tekstu precizira da su Đuro Đaković Industrijska rješenja u predstečajnoj nagodbi smanjila svoje obveze za 49,3 milijuna kuna te se priznaje da su u svojem redovnom poslovanju zapravo ostvarila gubitak od 900.000 kuna. Zaključuje se da je "zbog niske ugovorenosti poslova uzrokovane odljevom kadrova, kao i gubitkom tržišta, i dalje je neizvjesna budućnost društva". Prema našim informacijama, Industrijska rješenja ni nakon nagodbe nemaju financijske mogućnosti za vraćanje 15 posto svojih dugovanja te je čak upitna isplata plaća. Za ovako loše stanje u kompaniji ne treba kriviti samo sadašnju upravu jer je to samo kulminacija poslovanja unatrag više godina i rezultat rada i ranijih uprava, tvrde naši sugovornici.

Naši sugovornici sugeriraju da je dobit Đuro Đaković Grupe od 9 milijuna kuna, navedena u financijskom izvješću za prva tri mjeseca, samo "papirnata" jer tvrtka, zapravo, nema obrtnog kapitala. Tome u prilog ide i zaključak izvještaja Uprave u kojem piše da su izvori financiranja nepovoljni. Pa tako piše da je neto kapital negativnih 190 milijuna kuna, a vlastita sredstva su u minusu od 37,5 posto. Uz to, zbog zastoja u proizvodnji neto radni kapital je u odnosu isto razdoblje 2020. niži za 83,3 milijuna kuna. Sve to pokazuje da je tvrtki hitno potreb

Tagovi: Đuro Đaković, Europska komisija, DD Acquisition, Acquisition Holding, Hrvatska poštanska banka, HBOR
PROČITAJ I OVO
Radnici Geoxa za otkaz doznaju putem društvenih mreža i medija
PROTEST
Radnici Geoxa za otkaz doznaju putem društvenih mreža i medija
VRANJE - Nakon jučerašnje izjave premijerke Srbije Ane Brnabić da kompanije kao što je Geoks ne mogu da "isprate" to što je u Srbiji prosečna plata 65.000 dinara i to što se planira i povećanje minimalne zarade iznad 35.000 dinara, pa zato idu u zemlje u kojima mogu da plaćaju radnike manje, situacija se zaoštrava. Nezadovoljstvo raste.
Telemach tužbom od Telekoma Slovenije potražuje 30 milijuna eura
TUŽBA
Telemach tužbom od Telekoma Slovenije potražuje 30 milijuna eura
LJUBLJANA - Telemach je podnio tužbu protiv Telekoma Slovenija Okružnom sudu u Ljubljani zbog navodnih povreda regulatornih odluka i zlouporabe dominantnog položaja, tražeći odštetu u iznosu od 28,8 milijuna eura.
Kinezi prodaju ljubljansku Fotonu
PRODAJA
Kinezi prodaju ljubljansku Fotonu
LJUBLJANA - Četiri godine nakon što je kineski fond Agic kupio većinski udio jednog od vodećih svjetskih proizvođača lasera, ljubljansku Fotonu, povlači se iz investicije, izvijestili su Finance i Bloomberg.
Heineken udvostručio dobit, ali servirao i upozorenje
POLA GODINE
Heineken udvostručio dobit, ali servirao i upozorenje
BRUXELLES - Nizozemski proizvođač piva Heineken u prvoj polovini godine ostvario je dvostruko veću operativnu dobit nego u istom razdoblju godinu ranije, u visini od 1,63 milijarde eura prije jednokratnih stavki, objavila je u ponedjeljak ta kompanija.
Protekli vikend naplaćeno više cestarina nego rekordne 2019.
CESTARINE
Protekli vikend naplaćeno više cestarina nego rekordne 2019.
ZAGREB - Tijekom proteklog vikenda na svim autocestama u nadležnosti Hrvatskih autocesta (HAC) zabilježen je promet 926 tisuća vozila i naplaćena cestarina od 52,9 milijuna kuna, što su porasti za više od 30 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, ali i blagi porasti u odnosu na rekordnu 2019., priopćili su u ponedjeljak iz HAC-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE