GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fortenova i EIHP: Suradnja na studiji izračuna ugljikova otiska Fortenove grupe

Fortenova i EIHP: Suradnja na studiji izračuna ugljikova otiska Fortenove grupe
SURADNJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.10.2022 / 16:47
Autor: SEEbiz

ZAGREB - Fortenova grupa i Energetski institut Hrvoje Požar (EIHP) potpisali su ugovor o suradnji na izradi studije izračuna ugljikovog otiska Fortenova grupe i njezinih operativnih kompanija, izvijestili su u četvrtak Fortenova i EIHP u zajedničkom priopćenju.

Ugovor su potpisali član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe Fabris Peruško i ravnatelj EIHP Dražen Jakšić.

Studija koju će za Fortenova grupu izraditi EIHP uključit će izračun emisija stakleničkih plinova iz opsega 1, 2 i 3, s ciljem sustavnog rada grupe na njihovom smanjenju.

Opseg 1 uključuje direktne emisij koje nastaju na lokaciji tvrtke zbog izgaranja goriva u nepokretnim i pokretnim energetskim izvorima, proizvodnim procesima, korištenja zemljišta, promjene u korištenju zemljišta i šumarstvu te iz fugitivnih izvora.

Indirektne emisije opsega 2 nastaju izvan lokacija tvrtke, a povezane su s nabavom i potrošnjom električne, toplinske i rashladne energije.

Također, izračunat će se i ostale značajne indirektne emisije opsega 3 povezane s ulaznim i izlaznim tokovima materijala i ljudi potrebnih za funkcioniranje poslovnih jedinica Fortenova grupe.

Dobiveni izračuni, kako se navodi u priopćenju, bit će temelj za definiranje kratkoročnih i dugoročnih ciljeva smanjenja emisije stakleničkih plinova i izradu strategije i akcijskog plana za smanjenje ugljikovog otiska u Fortenova grupi.

"Postizanje vlastite ugljikove neutralnosti dugoročni je cilj naše strategije održivosti jer smo kao najveći privatni poslodavac u regiji jugoistočne Europe svjesni našeg utjecaja na zajednice u kojima poslujemo, a time i svoje odgovornosti prema preuzimanju vodeće uloge u davanju doprinosa u smanjenju emisija stakleničkih plinova", istaknuo je u priopćenju Peruško.

Stoga je ovaj projekt koji pokreću s EIHP-om, kako je kazao, ključan ne samo za izračune sadašnje razine ugljikovog otiska i postavljanje konkretnih ciljeva za njegovo smanjenje, nego i za postavljanje visokih standarda održivosti u svim njihovim kompanijama, neovisno o kojem je tržištu riječ odnosno o stupnju njegovog razvoja i nacionalnim regulativama vezanim za pitanja smanjivanja utjecaja na klimatske promjene.

Jakšić je istaknuo kako EIHP pružanjem stručne podrške poslovnom sektoru u transformaciji poslovanja prema niskougljičnom, ostvaruje i vlastitu misiju doprinoseći zelenoj energetskoj tranziciji.

"Detaljan izračun ugljikovog otiska, kako na razini operativnih kompanija, tako i na razini grupe, važan je prvi korak koji će omogućiti Fortenova grupi da se upozna sa strukturom emisija te prepozna one aktivnosti koje doprinose ugljikovom otisku. Sljedeći korak je izrada strategije i akcijskog plana u kojem će se definirati mjere za smanjenje emisija, a čijom će provedbom Fortenova grupa dati i svoj značajan doprinos postizanju klimatske neutralnosti društva u cjelini", istaknuo je Jakšić.

Kako se objašnjava u priopćenju, riječ o projektu koji će se odvijati u nekoliko faza - od izračuna emisija i prikaza rezultata u skladu s GHG protokolom i ISO 14064-1 normom do pripreme strategije upravljanja ugljikovim otiskom, akcijskog plana za smanjenje emisija stakleničkih plinova i analize uvjeta za postizanje ugljikove neutralnosti.

Tagovi: Fortenova grupa, Energetski institut Hrvoje Požar
PROČITAJ I OVO
Anglo American odbio ponudu BHP-a tešku 39 milijardi dolara
PODCJENJIVANJE
Anglo American odbio ponudu BHP-a tešku 39 milijardi dolara
LONDON - Rudarski div Anglo American u petak je odbio ponudu za preuzimanje konkurentske BHP grupe, rekavši da ponuda "značajno podcjenjuje" tvrtku i njezine buduće izglede.
Continental pristao platiti 100 milijuna eura u skandalu s dizel motorima
KAZNA
Continental pristao platiti 100 milijuna eura u skandalu s dizel motorima
BERLIN - Tužitelji u Njemačkoj nametnuli su kaznu od 100 milijuna eura (107 milijuna dolara) dobavljaču automobila Continentalu u vezi s velikim skandalom manipulacije emisijama dizelskih motora koji je potresao njemačku automobilsku industriju.
Ivo Usmiani: Treba imati viziju, sanjati velike snove i sustavno raditi na njima
PODUZETNIŠTVO
Ivo Usmiani: Treba imati viziju, sanjati velike snove i sustavno raditi na njima
ZAGREB – U sklopu panel rasprave „Forward thinking: The new capabilities for leaders and entrepreneurs“, održanoj na Veleučilištu Edward Bernays, osnivač i predsjednik Uprave JGL-a Ivo Usmiani te Berislav Horvat, Country Managing Partner i voditelj Odjela revizije u EY Hrvatska s okupljenima su podijelili tajne poduzetničkog uspjeha i efektivnog vodstva.
airBaltic povezao Ljubljanu i Rigu
LETOVI
airBaltic povezao Ljubljanu i Rigu
LJUBLJANA - U Zračnoj luci Jožeta Pučnika u Ljubljani juler je obilježena uspostava nove zračne veze s glavnim gradom Latvije Rigom koju je uspostavio zračni prijevoznik airBaltic.
BHP Billiton ponudio 39 milijardi dolara za preuzimanje Anglo Americana
MEGA DEAL
BHP Billiton ponudio 39 milijardi dolara za preuzimanje Anglo Americana
LONDON - Anglo American, koji posjeduje većinski udio u svjetski poznatoj dijamantskoj tvrtki De Beers, rekao je da njegov odbor preispituje pristup BHP-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE