GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Jugoremedija se ponovo prodaje

Jugoremedija se ponovo prodaje
PRODAJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.07.2021 / 10:46
Autor: SEEbiz/Danas

ZRENJANIN - Zrenjaninska fabrika lekova Jugoremedija menja vlasnika, saznajemo nezvanično, a njen trenutni vlasnik APS investicioni fond koji ju je kupio za 3,1 milion evra planira da je za 5,5 miliona evra proda firmi Union medik iz Novog Sada.

Prema izvorima Danasa, transakcija je još uvek u toku što samo donekle može da objasni izbegavanje odgovornih u ovom fondu da odgovore na pitanja našeg lista.

U Odboru poverilaca Jugoremedije kažu da su bili skeptični prilikom prodaje fabrike prošle jeseni investicionom fondu ali da nisu mogli da utiču na krajnji ishod.

-Za očekivati je od investicionog fonda da preproda fabriku. Mi smo upozoravali da je važno da se nađe kupac koji će se baviti proizvodnjom lekova, jedino tako ova fabrika ima neku perspektivu. Ovako ako ode Union mediku, koji je bio naš zakupac i sa kojim se tužimo zbog licenci za lekove, ne verujem da će tu biti posla kao što je nekada bilo – navodi Vladimir Pecikoza, predsednik odbora poverilaca Jugoremedije.

U samoj fabrici nema proizvodnje niti je bilo ulaganja tokom proteklih godinu dana, od kada je vlasnik investicioni fond APS, potrvrđuje stečajni upravnik koji i dalje koristi prostor Jugoremedije i vodi dve veće parnice za stečajnu masu.

-Imamo dve parnice, gde su bili dvostrano teretni ugovori vrednosti preko 200 miliona dinara a to su obaveze stečajne mase. Sudija je naredio da se radi rešenje o glavnoj deobi, gde se poverioci podmiruju sa nulom a rezervisana su sredstva za okončanje parnice. Sve što ostane verovatno će ići zaposlenima. Te parnice koje imamo su, između ostalog, i sa bivšim dirkektorima, a vodi se i krivični postupak protiv bivšeg rukovodstva Jugoremedije – objašnjava Radovan Savić, stečajni upravnik Jugoremedije.

Od 2012. godine, kada je uveden stečaj u Jugoremediji, organizovano je 14 prodaja ove fabrike. Tek avgusta 2020. godine Jugoremedija je našla novog vlasnika.

Investicioni fond APS Holding je dao najbolju ponudu u iznosu od 362,5 miliona dinara i pobedio u nadmetanju. Ponude za kupovinu Jugoremedije neposrednom pogodbom dostavili su Projekt one i to od 364,5 miliona dinara, Led Vision stile doo Beograd od 360 miliona i turska Birgim grupa od 260 miliona dinara, za kojeg su s eu odboru poverilaca nadali da će pokrneuti proizvodnju.

Prva privatizacija Jugoremedije 2002. godine bila je burna, bivši vlasnik Jovica Stefanović Nini završio je sa optužbama za privredne malverzacije a nakon pet godina protesta, radničkih borbi i suđenja, privatizacija je raskinuta.

Jedno vreme radnici su vodili fabriku ali je zbog dugovanja Jugoremedija na kraju završila u stečaju. Duži niz godina fabrika je bila u zakupu i proizvodila medikamente, a poslednje tri godine ne radi.

Tagovi: Srbija, APS, investicioni fond, fabrika lekova, Jugoremedija,Zrenjanin
PROČITAJ I OVO
Predsjednik VEM-a: Koncesiju za 101 MHz Top Radiju treba oduzeti
IZDVOJENA MIŠLJENJA
Predsjednik VEM-a: Koncesiju za 101 MHz Top Radiju treba oduzeti
ZAGREB - Vijeće za elektroničke medije (VEM) objavilo je zapisnik sjednice o ugovaranju koncesije za 101MHz Top Radiju, ali i izdvojena mišljenja predsjednika VEM-a Josipa Popovca i zamjenika Roberta Tomljenovića koji su bili protiv navodeći da koncesiju treba oduzeti zbog neistinitih podataka.
Petrokemija: Zastoj postrojenja Urea i Amonijak
ZASTOJ
Petrokemija: Zastoj postrojenja Urea i Amonijak
ZAGREB - Iz Petrokemije su u srijedu izvijestili da su postrojenja za proizvodnju uree i amonijaka započela danas s obustavom rada zbog tehničkog kvara, dok ostala postrojenja za proizvodnju mineralnih gnojiva rade sukladno planovima i osigurane su dovoljne količine za opskrbu domaćeg i regionalnog tržišta.
Axel Springer namjerava zaposliti stotine novinara
NOVINARI
Axel Springer namjerava zaposliti stotine novinara
BERLIN - Njemački medijski div Axel Springer namjerava u narednim godinama zaposliti nekoliko stotina novinara, izjavio je u intervjuu za Sueddeutsche Zeitung (SZ) član uprave Jan Bayer.
Atlantska plovidba u gradnju novih brodova ulaže 137 milijuna dolara
FLOTA
Atlantska plovidba u gradnju novih brodova ulaže 137 milijuna dolara
DUBROVNIK - Sukladno strateškom opredjeljenju Atlantske plovidbe d.d. u cilju modernizacije, ekologizacije i obnove flote, na sjednici Upravnog odbora održanoj u utorak dana je suglasnost na ugovore o gradnji dvaju brodova i dvaju opcijskih brodova za prijevoz rasutih tereta nosivosti 82.000 DWT s brodogradilištem Jiangsu Hantong Ship Heavy Industry Co., Ltd.
Tehnomont će graditi patrolne brodove za Cipar i protupožarne za Grčku
POSLOVI
Tehnomont će graditi patrolne brodove za Cipar i protupožarne za Grčku
RIJEKA – Brodogradilište Tehnomont prije mjesec dana ugovorilo je gradnju tri 17-metarska patrolna broda za Cipar, a kroz petnaestak dana očekuje ih parafiranje novog posla, ovog puta s Grcima za koje će u Puli izgraditi dva protupožarna broda – potvrdio nam je Niko Skala, tehnički direktor ovog brodogradilišta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE