GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Južna Koreja zamijenit će dizelske vlakove električnima

Južna Koreja zamijenit će dizelske vlakove električnima
VLAKOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.01.2021 / 10:05
Autor: SEEbiz / H
SEUL - Južna Koreja namjerava smanjiti emisiju ugljičnih plinova u željezničkom prometu za nekih 30 posto zamjenom svih dizel lokomotiva novim vlakovima do 2029., rekao je u ponedjeljak predsjednik Moon Jae-in.

Moon je sudjelovao u pokusnoj vožnji superbrzog električnog vlaka KTX-Euma, ističući time plan Južne Koreje, koja spada među zemlje najviše ovisne o fosilnim gorivima, da postpandemijsko gospodarstvo izgradi na „zelenijim“ temeljima.

Eum na korejskom znači veza.

„Zamijenit ćemo sve dizelske putničke vlakove KTX-Eumom do 2029. godine i uspostaviti ekološki prihvatljiv željeznički prijevoz po cijeloj zemlji", rekao je južnokorejski predsjednik.

"Time ćemo smanjiti emisiju stakleničkih plinova za 70.000 tona, što je ekvivalent sadnji 10 milijuna borova, i napraviti korak na putu prema stvaranju ugljično neutralnog društva“, dodao je Moon.

Ugljen čini 40 posto energetske mješavine u Južnoj Koreji, a obnovljiva energija manje od šest posto.

Moon je objavio da će Južna Koreja biti ugljično neutralna do 2050. godine.

Vlak KTX-Eum proizveo je Hyundai Rotem a ispušta 30 posto manje štetnih plinova nego dizelski vlakovi, koji su u 2019. emitirali 235.000 tona emisija stakleničkih plinova, prema državnom željezničkom poduzeću Korail Railroad Corp.

Električni vlak može razviti brzinu do 260 km na sat, što je nešto sporije od 300 km/h redovitog KTX-a.

Moon promovira "Green New Deal", šestogodišnji plan usmjeren na stvaranje radnih mjesta i smanjeno oslanjanje na fosilna goriva četvrtog gospodarstva Azije.

Inicijativa se fokusira na ulaganje u ekološki prihvatljiviju energiju i transport, uključujući solarnu energiju, električne i automobile na vodik, te gradnju digitalne infrastrukture.

Direktor državne željeznice Son Byung-seok rekao je Moonu da kompanija namjerava proširiti usluge superbrzog prijevoza s 29 posto na nešto više od polovine ruta do 2024., u sklopu vladinog plana ulaganja 7000 milijardi wona (64,7 milijardi dolara) u željezničke mreže.

Tagovi: Južna Koreja, električni vlakovi, Korail Railroad Corp, Hyundai Rotem, KTX-Eum, Moon Jae-in
PROČITAJ I OVO
Anglo American odbio ponudu BHP-a tešku 39 milijardi dolara
PODCJENJIVANJE
Anglo American odbio ponudu BHP-a tešku 39 milijardi dolara
LONDON - Rudarski div Anglo American u petak je odbio ponudu za preuzimanje konkurentske BHP grupe, rekavši da ponuda "značajno podcjenjuje" tvrtku i njezine buduće izglede.
Continental pristao platiti 100 milijuna eura u skandalu s dizel motorima
KAZNA
Continental pristao platiti 100 milijuna eura u skandalu s dizel motorima
BERLIN - Tužitelji u Njemačkoj nametnuli su kaznu od 100 milijuna eura (107 milijuna dolara) dobavljaču automobila Continentalu u vezi s velikim skandalom manipulacije emisijama dizelskih motora koji je potresao njemačku automobilsku industriju.
Ivo Usmiani: Treba imati viziju, sanjati velike snove i sustavno raditi na njima
PODUZETNIŠTVO
Ivo Usmiani: Treba imati viziju, sanjati velike snove i sustavno raditi na njima
ZAGREB – U sklopu panel rasprave „Forward thinking: The new capabilities for leaders and entrepreneurs“, održanoj na Veleučilištu Edward Bernays, osnivač i predsjednik Uprave JGL-a Ivo Usmiani te Berislav Horvat, Country Managing Partner i voditelj Odjela revizije u EY Hrvatska s okupljenima su podijelili tajne poduzetničkog uspjeha i efektivnog vodstva.
airBaltic povezao Ljubljanu i Rigu
LETOVI
airBaltic povezao Ljubljanu i Rigu
LJUBLJANA - U Zračnoj luci Jožeta Pučnika u Ljubljani juler je obilježena uspostava nove zračne veze s glavnim gradom Latvije Rigom koju je uspostavio zračni prijevoznik airBaltic.
BHP Billiton ponudio 39 milijardi dolara za preuzimanje Anglo Americana
MEGA DEAL
BHP Billiton ponudio 39 milijardi dolara za preuzimanje Anglo Americana
LONDON - Anglo American, koji posjeduje većinski udio u svjetski poznatoj dijamantskoj tvrtki De Beers, rekao je da njegov odbor preispituje pristup BHP-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE