GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Komercijalni smještaj sa 72 posto više turista u lipnju nego 2020.

Komercijalni smještaj sa 72 posto više turista u lipnju nego 2020.
SNAŽAN RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.08.2021 / 07:06
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Komercijalni smještajni objekti u lipnju su imali 72 posto više turista i 82 posto više noćenja nego u istom mjesecu lani, a iako su time još u zaostatku za lipnjem 2019., posebice sa stranim turistima, s domaćima se mogu pohvaliti jer ih je bilo više nego u lipnju 2019., pokazuju podaci DZS-a.

Takvi porasti u komercijalnom smještaju u lipnju ove godine rezultat su dolaska 1,37 mi lijuna turista i ostvarenih 6,5 milijuna noćenja, od čega 45,4 posto u komercijalnom smještaju kao što su odmarališta i slični objekti za kraći odmor.

Oko 31 posto noćenja ostvareno je u kampovima, a u hotelima 24 posto. Iz DZS-a napominju da je u lipnju ove godine u te objekte ipak došlo ukupno manje turista nego u lipnju 2019. odnosno turisti su po dolascima na oko 47 posto, a noćenjima na oko 50 posto ostvarenoga u rekordnoj 2019.

No, ni pandemija nije 'naštetila' odnosu snaga "strani-domaći" pa je tradicionalno i u ovom lipnju bilo znatno više stranih turista nego domaćih. Tako je 1,1 milijun stranih turista, ili 50,6 posto više nego u lanjskom lipnju, ostvarilo većinu ukupnih lipanjskih noćenja ili 5,6 milijuna, što je 81 posto više nego lani.

Domaćih turista više u komercijalnom smještaju, ali stranih je i dalje daleko više

Domaćih je 275,2 tisuće turista ili 76,2 posto više u lipnju ove godine u komercijalnom smještaju ostvarilo 854,3 tisuće noćenja ili 87 posto više nego u lipnju 2020.

Poraste su domaći, kako ističu iz DZS-a, ostvarili i u odnosu na lipanj 2019. godine, i to za gotovo 11 posto u dolascima ovoga lipnja i 5,3 posto u noćenjima.

Noćenja su domaći turisti najviše, ili 38,5 posto, ostvarili u sobama, apartmanima i kućama za odmor (komercijalni privatni smještaj), što je i 53,3 posto više nego u lanjskom lipnju. Oko 34 posto ih je odabralo hotelski smještaj, u kojemu su također ostvarili porast noćenja od 119 posto.

U prvih šest mjeseci ove godine domaćih je turista u komercijalnom smještaju bilo 771,7 tisuća ili 77,3 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, a njihovih noćenja gotovo 2 milijuna ili 82,2 posto više.

Stranih je turista u prvih šest mjeseci u komercijalni smještaj došlo 1,5 milijun ili 50 posto više, a 7,5 milijuna noćenja za 82,3 posto je više nego lani. Najviše noćenja ostvarili su pritom turisti iz Njemačke, Slovenije, Austrije, Poljske te Češke.

Takvim brojkama strani turisti i dalje čine većinu fizičkog turističkog prometa, koji je u prvih šest mjeseci registrirao ukupno 2,3 milijuna turista ili 58,5 posto više nego u 2020., te 9,5 milijuna noćenja ili 82,3 posto više.

No, u odnosu na prvih šest mjeseci 2019., ostvareno je samo 35,6 posto dolazaka i 41,7 posto noćenja.

Tagovi: komercijalni smještaj, hoteli, kampovi
PROČITAJ I OVO
Anglo American odbio ponudu BHP-a tešku 39 milijardi dolara
PODCJENJIVANJE
Anglo American odbio ponudu BHP-a tešku 39 milijardi dolara
LONDON - Rudarski div Anglo American u petak je odbio ponudu za preuzimanje konkurentske BHP grupe, rekavši da ponuda "značajno podcjenjuje" tvrtku i njezine buduće izglede.
Continental pristao platiti 100 milijuna eura u skandalu s dizel motorima
KAZNA
Continental pristao platiti 100 milijuna eura u skandalu s dizel motorima
BERLIN - Tužitelji u Njemačkoj nametnuli su kaznu od 100 milijuna eura (107 milijuna dolara) dobavljaču automobila Continentalu u vezi s velikim skandalom manipulacije emisijama dizelskih motora koji je potresao njemačku automobilsku industriju.
Ivo Usmiani: Treba imati viziju, sanjati velike snove i sustavno raditi na njima
PODUZETNIŠTVO
Ivo Usmiani: Treba imati viziju, sanjati velike snove i sustavno raditi na njima
ZAGREB – U sklopu panel rasprave „Forward thinking: The new capabilities for leaders and entrepreneurs“, održanoj na Veleučilištu Edward Bernays, osnivač i predsjednik Uprave JGL-a Ivo Usmiani te Berislav Horvat, Country Managing Partner i voditelj Odjela revizije u EY Hrvatska s okupljenima su podijelili tajne poduzetničkog uspjeha i efektivnog vodstva.
airBaltic povezao Ljubljanu i Rigu
LETOVI
airBaltic povezao Ljubljanu i Rigu
LJUBLJANA - U Zračnoj luci Jožeta Pučnika u Ljubljani juler je obilježena uspostava nove zračne veze s glavnim gradom Latvije Rigom koju je uspostavio zračni prijevoznik airBaltic.
BHP Billiton ponudio 39 milijardi dolara za preuzimanje Anglo Americana
MEGA DEAL
BHP Billiton ponudio 39 milijardi dolara za preuzimanje Anglo Americana
LONDON - Anglo American, koji posjeduje većinski udio u svjetski poznatoj dijamantskoj tvrtki De Beers, rekao je da njegov odbor preispituje pristup BHP-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE