GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Magna će Sloveniji vratiti 22,1 milijuna eura subvencije za lakirnicu u Hočama

Magna će Sloveniji vratiti 22,1 milijuna eura subvencije za lakirnicu u Hočama
POVRAT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.05.2023 / 13:32
Autor: SEEbiz / RTV Slovenije
LJUBLJANA - Država je s kanadsko-austrijskim proizvođačem automobila Magna dogovorila povrat državne subvencije za lakirnicu u Hočama. Tvrtka će vratiti svih 18,5 milijuna eura subvencije i još 3,6 milijuna eura kamata, rekao je danas u Ljubljani ministar gospodarstva Matjaž Han.

U pregovorima je dogovoreno da se zbog epidemije covida-19 kamate oslobodi razdoblje od 1. travnja 2020. do 31. ožujka 2022.

"Odlučili smo napraviti korak unatrag da bismo napravili dva koraka naprijed", objasnio je. Han, dodajući da Ministarstvo pregovara s Magnom o njezinim daljnjim aktivnostima u Sloveniji.

Ministar gospodarstva, turizma i sporta Matjaž Han najavio je na današnjoj konferenciji za novinare da će koncern Magna vratiti cjelokupni financijski poticaj za lakirnicu u Hočama. Zajedno s kamatama u državni će proračun vratiti dobrih 22,1 milijun eura.

U pregovorima je dogovoreno da će Magna vratiti subvenciju u cijelosti, a kamata će uzeti u obzir utjecaj epidemije covida-19 na tijek investicijskog projekta te isključiti razdoblje od 1. travnja 2020. do 31. ožujka. 2022. Magna će uplatu doznačiti u slovenski proračun u roku od 14 dana od primitka zahtjeva za povrat novca, odnosno u tjednu od 12. do 16. lipnja.

Han je pojasnio da je Magna ispunila određene ciljeve iz ugovora o ulaganju u lakirnicu u Hočama, jer je provela planiranu investiciju, pokrenula proizvodnju i zaposlila radnike. Istovremeno su se dogodile nepredvidive okolnosti koje su imale značajan utjecaj na realizaciju investicijskog projekta, kao što su pandemija covida-19, rusko-ukrajinski rat, energetska kriza i poremećaji u opskrbnom lancu, kao i promijenjene uvjetima rada automobilske industrije.

“Stoga povratak poticaja nikako nije bio samorazumljiv. Važno je da su razgovori s Magnom protekli konstruktivno i da smo postigli dogovor", naglasio je ministar Han i dodao: "To je važno s dva stajališta: prvo, slovenski proračun nije ni na koji način oštećen, a drugo, Magna pokazalo da je to odgovorno ponašanje prema slovenskoj državi i društvu. To je ujedno i uvjet dobre suradnje u budućnosti.”

Ministar Han istaknuo je kako je, s obzirom na važnost slovenske automobilske industrije i međunarodno pozicioniranje Slovenije u tom segmentu, važno da Magna ostaje u Sloveniji. “Magna je, ipak, četvrti najveći proizvođač automobilskih dijelova u svijetu. Istodobno, nužno je da proizvodnja konačno zaživi na ovom području, od čega će ova regija i slovensko gospodarstvo imati koristi novim radnim mjestima i većom dodanom vrijednošću“, rekao je ministar.

Dodao je da Ministarstvo pregovara s Magnom o njezinim daljnjim aktivnostima. Trenutno se na lokaciji Magne u Hočama nalazi tehnološki razvojni centar. “Možemo reći da Magna puno radi na pokretanju proizvodnje u Hočama. Ne želim sada unaprijed prejudicirati sljedeće korake Magne. U svakom slučaju, želimo da Magna pronađe poslovne prilike i pokrene punu proizvodnju vozila u tvornici u Hočama. Na nama je da im osiguramo što povoljnije uvjete”, rekao je Han.

Kako je rekao, Magna je u investiciju uložila čak 150 milijuna eura. “Kao ozbiljna tvrtka to neće zaboraviti. Učinit će sve da investicija počne donositi sredstva i zato je sklopila korektan ugovor s državom", dodao je ministar.



Tagovi: Magna, Magna Steyr, Matjaž Han
PROČITAJ I OVO
Anglo American odbio ponudu BHP-a tešku 39 milijardi dolara
PODCJENJIVANJE
Anglo American odbio ponudu BHP-a tešku 39 milijardi dolara
LONDON - Rudarski div Anglo American u petak je odbio ponudu za preuzimanje konkurentske BHP grupe, rekavši da ponuda "značajno podcjenjuje" tvrtku i njezine buduće izglede.
Continental pristao platiti 100 milijuna eura u skandalu s dizel motorima
KAZNA
Continental pristao platiti 100 milijuna eura u skandalu s dizel motorima
BERLIN - Tužitelji u Njemačkoj nametnuli su kaznu od 100 milijuna eura (107 milijuna dolara) dobavljaču automobila Continentalu u vezi s velikim skandalom manipulacije emisijama dizelskih motora koji je potresao njemačku automobilsku industriju.
Ivo Usmiani: Treba imati viziju, sanjati velike snove i sustavno raditi na njima
PODUZETNIŠTVO
Ivo Usmiani: Treba imati viziju, sanjati velike snove i sustavno raditi na njima
ZAGREB – U sklopu panel rasprave „Forward thinking: The new capabilities for leaders and entrepreneurs“, održanoj na Veleučilištu Edward Bernays, osnivač i predsjednik Uprave JGL-a Ivo Usmiani te Berislav Horvat, Country Managing Partner i voditelj Odjela revizije u EY Hrvatska s okupljenima su podijelili tajne poduzetničkog uspjeha i efektivnog vodstva.
airBaltic povezao Ljubljanu i Rigu
LETOVI
airBaltic povezao Ljubljanu i Rigu
LJUBLJANA - U Zračnoj luci Jožeta Pučnika u Ljubljani juler je obilježena uspostava nove zračne veze s glavnim gradom Latvije Rigom koju je uspostavio zračni prijevoznik airBaltic.
BHP Billiton ponudio 39 milijardi dolara za preuzimanje Anglo Americana
MEGA DEAL
BHP Billiton ponudio 39 milijardi dolara za preuzimanje Anglo Americana
LONDON - Anglo American, koji posjeduje većinski udio u svjetski poznatoj dijamantskoj tvrtki De Beers, rekao je da njegov odbor preispituje pristup BHP-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE