GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nastavlja se agonija Brodosplita, prekinuta predstečajna nagodba

Nastavlja se agonija Brodosplita, prekinuta predstečajna nagodba
AGONIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.08.2022 / 10:11
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Trgovački sud u Splitu obustavio je predstečajni postupak nad Brodograđevnom industrijom Split. Postane li ova odluka pravomoćna, tvrtka Brodosplit u vlasništvu Tomislava Debeljaka otići će u stečaj, piše u petak Večernji list, navodeći da bi stečaj značio zatvaranje škvera.

Kako je obrazloženo u sudskom rješenju, postupak predstečajne nagodbe obustavljen je na temelju prijave povjerenika Matea Puljića, koji je ustanovio da je Brodosplit tijekom predstečajnog postupka isplaćivao određena sredstva vanjskim suradnicima, a to prema Stečajnom zakonu nije smio.

Brodosplit je nakon zahtjeva za pokretanje predstečajnog postupka obavljao više plaćanja nizu vanjskih suradnika, prije svega odvjetničkim tvrtkama, u iznosu od nekoliko stotina tisuća kuna, a povjerenik je ocijenio da to nisu ‘nužni troškovi’ koje tijekom predstečajne nagodbe smije isplaćivati. Povjerenik je Debeljaka prijavio i za prikrivanje dokumentacije, kao i za plaćanje usluga za novogradnju koja je već dovršena.

Debeljak je Trgovačkom sudu odgovorio da su mu usluge odvjetnika i dalje nužne, odbacio je tvrdnju da prikriva dokumente, a za isporučenu novogradnju tvrdi kako škver i dalje ima obveze, međutim sudac Trgovačkog suda u Splitu Ivan Čulić presudio je u korist povjerenika i obustavio predstečajnu nagodbu.

”Ovaj sud zaključuje da je povjerenik pravilno utvrdio da dužnik postupa protivno odredbama Stečajnog zakona, odnosno da obavlja plaćanja koja nisu nužna za redovno poslovanje, dok s druge strane dužnik, unatoč opsežnim podnescima i predanoj dokumentaciji, nije dokazao da su ta plaćanja u navedenim iznosima doista nužna za njegovo redovno poslovanje”, piše u opširnom sudskom obrazloženju.

"Kao da se sve loše sručilo na nas, ali ne damo se, ja sam i dalje optimist. Naša kompanija nakon predstečajne nagodbe može opstati, borimo se i dalje, stečaj ne računam kao opciju, on bi značio zatvaranje škvera", poručio je Debeljak koji smatra da povjerenik nije dovoljno educiran da bi mogao nadzirati poslovanje tako velikoga sustava, niti zna pravilno ocijeniti koji su troškovi nužni.

Međutim, sud je tu njegovu tvrdnju odbio. Na njemu je teret dokazivanja pa je angažirao sudskog vještaka koji će, uvjeren je, dokazivati da nije prekršio Stečajni zakon. Ima rok od 16 dana, a nakon toga će Visoki trgovački sud u roku od dva mjeseca donijeti pravomoćnu odluku, piše novinarka Večernjeg lista Slavica Vuković.

Tagovi: Brodosplit, Tomislav Debeljak, DIV grupa, VTB bank, Hrvatska banka za obnovu i razvoj
PROČITAJ I OVO
U Mostar sletio prvi zrakoplov na izravnom letu iz SAD-a
LETOVI
U Mostar sletio prvi zrakoplov na izravnom letu iz SAD-a
MOSTAR - Zrakoplov na izravnome letu iz SAD-a prvi put je u povijesti sletio u zračnu luku u Mostaru koja inače opstaje zahvaljujući charterima jer nema redovitih izravnih letova.
U godinu dana svi vlakovi HŽ-a ukupno kasnili dvije godine
KAŠNJENJE
U godinu dana svi vlakovi HŽ-a ukupno kasnili dvije godine
ZAGREB - U godinu dana svi vlakovi HŽ-a ukupno su kasnili dvije godine, piše u nedjelju Jutarnji list, navodeći da je puž doslovno 10 puta brži jer dok HŽ elektrificira 800 metara pruge taj mekušac prijeđe čak 8700 metara.
Zračna luka Split uskoro s dva milijuna putnika
PUTNICI
Zračna luka Split uskoro s dva milijuna putnika
SPLIT - U splitskoj se zračnoj i gradskoj luci i ovoga vikenda nastavlja trend velikog broja putnika i zrakoplova, a na Resniku krajem mjeseca očekuju i drugog milijuntnog putnika.
Lufthansa s prvom kvartalnom dobiti od izbijanja pandemije
U PLUSU
Lufthansa s prvom kvartalnom dobiti od izbijanja pandemije
FRANKFURT - Njemačka aviokompanija Lufthansa zaključila je drugo tromjesečje ove godine s neto dobiti od 259 milijuna eura.
Poduzetnici iz Knina s ozbiljnim padom neto dobiti u 2021.
OŠTAR PAD
Poduzetnici iz Knina s ozbiljnim padom neto dobiti u 2021.
ZAGREB - Poduzetnici sa sjedištem u Kninu u prošloj su godini ostvarili konsolidiranu neto dobit u iznosu od 10,4 milijuna kuna, što je pad od 26,5 posto u odnosu na godinu ranije, pokazuju podaci Fine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE