GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Optima Telekom grupa u prvom kvartalu povećala gubitak

Optima Telekom grupa u prvom kvartalu povećala gubitak
GUBITAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.04.2021 / 14:32
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Optima Telekom grupa u prvom ovogodišnjem tromjesečju zabilježila je gubitak od 4,6 milijuna kuna, što je za 12,1 posto više u odnosu na isto razdoblje godinu dana ranije, pokazuje u srijedu objavljeno financijsko izvješće te kompanije.

Ostvareni negativni financijski rezultat pod utjecajem je 11 posto manje EBITDA-e prije jednokratnih stavki nakon najmova, koja za prvo ovogodišnje tromjesečje iznosila 26 milijuna kuna, te amortizacije koja je porasla za 5,3 posto, na 30,8 milijuna kuna. To je, kako se navodi u izvješću, djelomično ublaženo pozitivnim utjecajem financijskog rezultata i oporezivanja.

Ukupni poslovni prihodi u prva tri mjeseca 2021. iznosili su 108,4 milijuna kuna, što je 3,5 posto manje nego godinu dana ranije. Smanjeni su i poslovni rashodi i to za 1,2 posto, na 76,6 milijuna kuna.

Kapitalna ulaganja dosegnula su 22,3 milijuna kuna, od čega je 10,9 milijuna uloženo u kapitalizaciju sadržaja, dok je u izgradnju optičke infrastrukture, pristupnu mrežu i jezgru mreže uloženo 1,9 milijuna kuna, navodi se, između ostalog u financijskom izvješću. Ulaganja u korisničku opremu za pružanje usluga rezidencijalnim i poslovnim korisnicima iznosila su 7 milijuna kuna, a u sustave informacijskih tehnologija 2,5 milijuna.

"Više od godinu dana živimo i radimo u izvanrednim i otežanim okolnostima, no i dalje smo intenzivno i predano usmjereni na osiguranje stabilne i kvalitetne usluge našim korisnicima te na izvršenje naših strateških i operativnih zadataka i projekata", poručio je predsjednik Uprave Optima telekoma Boris Batelić u komentaru poslovnih rezultata.

U tom razdoblju izdvojio je uspješan završetak projekta integracije novog sustava za naplatu te uvođenje sustava za upravljanje poslovnim procesima za privatne i poslovne korisnike, čime će se, naveo je, povećati efikasnost upravljanja katalogom proizvoda i usluga te omogućiti brži odgovor na potrebe tržišta.

Inače, Optima telekom zadnjih par godina je u procesu prodaje i promjene vlasništva, a prema informacijama iz prosinca 2020., prodavatelji, Hrvatski telekom (HT) i Zagrebačka banka (ZABA), angažirali su investicijsku banku Credit Suisse u tom procesu, odnosno zbog prodaje njihovih dionica OT-a.

Time je HT ispunio obvezu iz rješenja Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) iz lipnja 2017., da angažira investicijsku banku za prodaju svojih dionica, kojih je temeljem ugovora sa ZABA-om 2013., kada je i preuzeo upravljanje OT-om, stekao 17,4 posto, dok je ZABA u predstečajnoj nagodbi stekla većinski vlasnički udio u tom telekomu ili 36,9 posto dionica.

Zatim je AZTN u ožujku 2014. uvjetno odobrila koncentraciju HT-a i OT-a na razdoblje od četiri godine, koje se u lipnju 2017. produljilo za još tri godine ili do srpnja 2021., s time da je u skladu s odredbom HT do kraja siječnja pokrenuo postupak prodaje 54,3 posto dionica OT-a (koliko zajedno drže HT i ZABA).

Nakon roka za ponude u ožujku 2020. nisu otkrili ima li ponuda, smatrajući da bi to moglo ugroziti proces prodaje, ali su ispunili odredbu da će angažirati investicijsku banku, o čemu su javnost izvijestili u prosincu 2020.

Tagovi: Optima Telekom, poslovni rezultati, Boris Batelić, poslovni rezultati, Hrvatski Telekom, Zagrebačka banka
PROČITAJ I OVO
Rio Tinto: 2,4 milijarde dolara za realizaciju projekta Jadar
PROJEKTI
Rio Tinto: 2,4 milijarde dolara za realizaciju projekta Jadar
BEOGRAD - Kompanija Rio Tinto danas je saopštila da je opredelila 2,4 milijarde američkih dolara za izgradnju rudnika i postrojenja za preradu litijum-borata za projekat Jadar u Loznici, jedan od najvećih greenfield projekata litijuma na svetu.
Skupština Mercatora odlučila o pokriću gubitka i potvrdila rad Uprave i Nadzornog odbora
ODLUKE
Skupština Mercatora odlučila o pokriću gubitka i potvrdila rad Uprave i Nadzornog odbora
LJUBLJANA - Na 28. redovnoj skupštini dioničari Mercatora d.d., upoznali su se sa izvještajem o poslovanju kompanije u 2020. godini, potvrdili rad Uprave i Nadzornog odbora te usvojili izmjene i dopune Statuta i odluke o pokrivanju neto gubitka i pojednostavljenom smanjenju osnovnog kapitala.
Snažan oporavak LVMH-a u prvoj polovini godine
SKOK PRIHODA
Snažan oporavak LVMH-a u prvoj polovini godine
PARIZ - Francuski proizvođač luksuznih roba LVMH u utorak je izvijestio kako je u prvoj polovini godine ostvario 28,7 milijardi eura prihoda, što je porast od 56 posto u odnosu na isto razdoblje lani kada su u tijeku bila zatvaranja zbog suzbijanja pandemije koronavirusa.
Slovenski Dars prodao znatno manje vinjeta nego 2019.
VINJETE
Slovenski Dars prodao znatno manje vinjeta nego 2019.
LJUBLJANA - Do kraja lipnja slovenski Dars je s 2021. prodao ukupno 2.622.601 vinjeta, što je pet posto više nego u istom razdoblju prošle godine.
Odlični rezultati Ericsson Nikole Tesle u prvih šest mjeseci
SJAJNE BROJKE
Odlični rezultati Ericsson Nikole Tesle u prvih šest mjeseci
ZAGREB - U prvih šest mjeseci 2021. godine svi ključni pokazatelji poslovanja Ericsson Nikola Tesla Grupe bilježe rast i pokazuju nastavak izvanrednih poslovnih rezultata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE