GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Otvorena vrata za novog vlasnika 3. maja

Otvorena vrata za novog vlasnika 3. maja
ULJANIK U STEČAJU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.05.2021 / 11:13
Autor: SEEbiz
RIJEKA - Kreće se u prvo ispitivanje interesa potencijalnih kupaca za "3. maj" - odlučila je Skupština vjerovnika Uljanika u stečaju koja je jučer održana u Pazinu.

Stečajna upraviteljica bivšeg krovnog društva propalog holdinga Marija Ružić dobila je zadatak da odmah nakon 30. lipnja, do kada je zakonski rok za objavu revidiranih financijskih izvješća, objavi javni poziv i pozove investitorsku javnost da obavi "due diligence" u riječkom brodogradilištu, piše Novi list.

Drugim riječima, svim zainteresiranima otvorit će se "vrata" i omogućiti da obave uvid u dokumentaciju i poslovne knjige riječkog škvera kako bi dobili sve potrebne informacije prije daljnjeg eventualnog nuđenja otkupa trećemajskih dionica. Prema odluci Skupštine vjerovnika Uljanika, u kojem glavnu riječ ima država, odnosno Republika Hrvatska, odmah nakon toga trebao bi uslijediti drugi formalni korak, a to je objava poziva za dostavu ponuda za kupnju 88,27 posto dionica "3. maja", koje su sada dio stečajne mase Uljanika.

Teško je očekivati da će ovo ljetno ispipavanje pulsa uroditi ičim konkretnijim jer financijska krvna slika riječkog brodogradilišta, s kojom su izašli iz lošeg braka s Puljanima, nije nimalo sjajna. Kumulirani gubici iz tih godina učinili su da je, prema posljednjem objavljenom financijskom izvješću, gubitak iznad temeljnog kapitala "3. maja" probio granicu od pola milijarde kuna i iznosi 502 milijuna. Svakako da prije bilo kakve prodaje treba imati odgovor može li, tko i na koji način taj financijski ponor sanirati, jer je iluzorno uopće očekivati da će netko ozbiljnije trznuti, a da se ta pitanja nisu riješila.

Kao što je poznato, "3. maj" od ljeta 2019. godine posluje pod posebnom skrbi države, po modelu da se državnim jamstvima u stopostotnom iznosu pokrivaju krediti s kojima se završavaju još dva od ukupno tri započeta broda. Za takav potez hrvatska Vlada dobila je zeleno svjetlo Bruxellesa s argumentom da će završetak i prodaja tri zatečena, a nedovršena broda smanjiti štetu državnom proračunu. Trećemajci su uspješno završili i kupcu, kanadskoj Algomi, isporučili prvi brod.

Od primopredajne rate vratio se kredit, državi jamstva, a ostalo je nešto i da se zatvori jedan mali dio prvog kredita od ukupno 150 milijuna kuna, koliko je "3. maj" dobio za pokretanje proizvodnje i deblokiranje računa. Trenutno se radi na završetku drugog broda, tankera "Santiago", koji je isto ugovoren s originalnim naručiteljem, kompanijom Marflet, a nedavno je, koncem travnja, potpisan ugovor i za završetak novogradnje 514, broda za prijevoz automobila koji bi u tom paketu trebao biti financijski najizdašniji posao.

Vlada je, osim državnim jamstvima, učinila i korak dalje, kada je poduprla projekt izgradnje luksuznih polarnih kruzera australske grupe Scenic. Taj je brodovlasnik, podsjetimo, već izgradio jedan takav brod, vrijedan više od 160 milijuna eura, u pulskom škveru. Nakon što je ta novogradnja skliznula s pulskih navoza, potrefilo se da je Uljanik već grcao pod ogromnim problemima, pa je cijeli taj projekt i završno opremanje "Scenic Eclipsea" vlasnik Scenica Glen Moroney završio u vlastitom aranžmanu. Taj se model pokazao kao rješenje i za najavljenu gradnju serije luksuznih kruzera u "3. maju", od kojih se prvi počeo graditi i položena je kobilica prije petnaestak dana.

Dogovoreni aranžman odgovara objema stranama. S jedne strane, poslovna je politika Moroneyja da želi imati kontrolu nad gradnjom svojih brodova, a "3. maj" ni ne može ući u ovu priču na bilo koji drugi način osim kao podizvođač. S gubitkom iznad temeljnog kapitala riječki škver ne može ugovoriti gradnju novog broda jer samostalno ne može osigurati niti doći do bilo kakvog kredita, osim uz stopostotno "pokrivanje" države što je, opet, strogo limitirano samo za program završetka već spomenuta tri broda. Scenicova hrvatska tvrtka MKM Yachts dobila je manji dio prostora riječkog škvera u potkoncesiju i ta je tvrtka formalni brodograditelj polarnih kruzera u "3. maju", kao i korisnik kredita od 100 milijuna eura za izgradnju prvog iz te najavljene serije, "Eclipse II". Hrvatska Vlada je pak, u skladu s pravilima koja vrijede na razini Europske unije, izdala jamstva za 80 posto iznosa tog kredita. Treći maj je ovim aranžmanom dobio posao na izgradnji djelomično opremljenog trupa buduće megajahte za polarna krstarenja, uz mogućnost naknadnog angažmana trećemajskih kapaciteta kod završnog opremanja kruzera.

Tagovi: Uljanik, 3. maj, brodogradnja, Marija Ružić, Scenic Eclipse, Glen Moroney
PROČITAJ I OVO
Anglo American odbio ponudu BHP-a tešku 39 milijardi dolara
PODCJENJIVANJE
Anglo American odbio ponudu BHP-a tešku 39 milijardi dolara
LONDON - Rudarski div Anglo American u petak je odbio ponudu za preuzimanje konkurentske BHP grupe, rekavši da ponuda "značajno podcjenjuje" tvrtku i njezine buduće izglede.
Continental pristao platiti 100 milijuna eura u skandalu s dizel motorima
KAZNA
Continental pristao platiti 100 milijuna eura u skandalu s dizel motorima
BERLIN - Tužitelji u Njemačkoj nametnuli su kaznu od 100 milijuna eura (107 milijuna dolara) dobavljaču automobila Continentalu u vezi s velikim skandalom manipulacije emisijama dizelskih motora koji je potresao njemačku automobilsku industriju.
Ivo Usmiani: Treba imati viziju, sanjati velike snove i sustavno raditi na njima
PODUZETNIŠTVO
Ivo Usmiani: Treba imati viziju, sanjati velike snove i sustavno raditi na njima
ZAGREB – U sklopu panel rasprave „Forward thinking: The new capabilities for leaders and entrepreneurs“, održanoj na Veleučilištu Edward Bernays, osnivač i predsjednik Uprave JGL-a Ivo Usmiani te Berislav Horvat, Country Managing Partner i voditelj Odjela revizije u EY Hrvatska s okupljenima su podijelili tajne poduzetničkog uspjeha i efektivnog vodstva.
airBaltic povezao Ljubljanu i Rigu
LETOVI
airBaltic povezao Ljubljanu i Rigu
LJUBLJANA - U Zračnoj luci Jožeta Pučnika u Ljubljani juler je obilježena uspostava nove zračne veze s glavnim gradom Latvije Rigom koju je uspostavio zračni prijevoznik airBaltic.
BHP Billiton ponudio 39 milijardi dolara za preuzimanje Anglo Americana
MEGA DEAL
BHP Billiton ponudio 39 milijardi dolara za preuzimanje Anglo Americana
LONDON - Anglo American, koji posjeduje većinski udio u svjetski poznatoj dijamantskoj tvrtki De Beers, rekao je da njegov odbor preispituje pristup BHP-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE