GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

PwC: Obiteljska poduzeća imaju najbrži rast u posljednjih 15 godina

PwC: Obiteljska poduzeća imaju najbrži rast u posljednjih 15 godina
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.03.2023 / 12:39
Autor: SEEbiz
LONDON - Obiteljska poduzeća diljem svijeta bilježe najbrži rast u posljednjih 15 godina, pokazuje najnovije istraživanje PwC-a. U prošloj fiskalnoj godini njih 71 posto zabilježilo je rast prihoda, a među njima 43 posto dvoznamenkasti rast.

Gotovo tri četvrtine obiteljskih tvrtki koje bilježe dvoznamenkasti rast u posljednjoj fiskalnoj godini su one s jasnim i čvrstim obiteljskim vrijednostima i uspostavljenom strategijom tvrtke, pokazalo je globalno istraživanje PricewaterhouseCoopersa. Također su otkrili rastući trend udjela obiteljskih tvrtki voljnih preuzeti vodstvo u održivim poslovnim praksama.

Obiteljske tvrtke čija je svrha odn misija vezana uz ciljeve održivog razvoja, sudeći prema istraživanju, uspješniji su od ostalih tvrtki. Održivi razvoj stoga nije trošak, već put do većeg rasta prihoda, istaknuli su iz tvrtke.

Budući da izazovni makroekonomski uvjeti utječu na poslovanje diljem svijeta, čak su i obiteljska poduzeća 2023. uvelike usredotočena na zaštitu svoje osnovne djelatnosti, pokrivanje troškova i preživljavanje. To je u anketi istaknulo 37 posto više ispitanika nego lani, dok su digitalna transformacija i uvođenje novih proizvoda i usluga pomalo u drugom planu.

Iako velika većina voditelja obiteljskih tvrtki priznaje da su zaposlenici bitni za poslovni uspjeh, nešto više od trećine (36 posto) kaže da su usredotočeni na privlačenje i zadržavanje talenta koji im je ključan.

Prema 59 posto ispitanika, ključ uspješnog suočavanja s izazovima s kojima se čak i obiteljske tvrtke suočavaju u ovim nepredvidivim vremenima je visoka razina povjerenja između članova obitelji.

"Obiteljske tvrtke mogu rasti u tako izazovnom okruženju prihvaćanjem promjena i izgradnjom povjerenja u društvu uz naprednu digitalnu komunikaciju i raznolike i inkluzivne uprave. U budućnosti će se morati ponovno usredotočiti i usredotočiti na pružanje vrijednosti ne samo kupcima, već i društvu “, objasnio je tijekom ankete PwC-ov globalni voditelj obiteljskih tvrtki Peter Englisch.

Gotovo 10 posto više obiteljskih tvrtki koje imaju jake digitalne mogućnosti doživjelo je dvoznamenkasti rast u prošloj godini. Prema PwC-u, napredne digitalne mogućnosti stoga su ključne za podršku strukturama upravljanja.

One obiteljske tvrtke koje lakše i sveobuhvatnije implementiraju napredne digitalne operacije obično imaju raznolikije upravne odbore (49 posto). Obiteljske tvrtke s dvoznamenkastim rastom prihoda obično imaju upravne odbore s najmanje dva člana koji nisu članovi obitelji, dodali su.

Nasljeđe i pitanje sukcesije i ove su godine jedna od glavnih tema u obiteljskim tvrtkama, a često se spominju mlađe generacije i vanjski akteri kao zagovornici ili donositelji promjena i napretka, napisali su u priopćenju.

PwC je proveo 11. globalno istraživanje o obiteljskim poduzećima među glavnim donositeljima odluka u obiteljskim poduzećima između 20. listopada prošle i 22. siječnja ove godine u 82 zemlje, uključujući i Sloveniju. Obavili su 2.043 intervjua.

Tagovi: obiteljska poduzeća, PricewaterhouseCoopers
PROČITAJ I OVO
Anglo American odbio ponudu BHP-a tešku 39 milijardi dolara
PODCJENJIVANJE
Anglo American odbio ponudu BHP-a tešku 39 milijardi dolara
LONDON - Rudarski div Anglo American u petak je odbio ponudu za preuzimanje konkurentske BHP grupe, rekavši da ponuda "značajno podcjenjuje" tvrtku i njezine buduće izglede.
Continental pristao platiti 100 milijuna eura u skandalu s dizel motorima
KAZNA
Continental pristao platiti 100 milijuna eura u skandalu s dizel motorima
BERLIN - Tužitelji u Njemačkoj nametnuli su kaznu od 100 milijuna eura (107 milijuna dolara) dobavljaču automobila Continentalu u vezi s velikim skandalom manipulacije emisijama dizelskih motora koji je potresao njemačku automobilsku industriju.
Ivo Usmiani: Treba imati viziju, sanjati velike snove i sustavno raditi na njima
PODUZETNIŠTVO
Ivo Usmiani: Treba imati viziju, sanjati velike snove i sustavno raditi na njima
ZAGREB – U sklopu panel rasprave „Forward thinking: The new capabilities for leaders and entrepreneurs“, održanoj na Veleučilištu Edward Bernays, osnivač i predsjednik Uprave JGL-a Ivo Usmiani te Berislav Horvat, Country Managing Partner i voditelj Odjela revizije u EY Hrvatska s okupljenima su podijelili tajne poduzetničkog uspjeha i efektivnog vodstva.
airBaltic povezao Ljubljanu i Rigu
LETOVI
airBaltic povezao Ljubljanu i Rigu
LJUBLJANA - U Zračnoj luci Jožeta Pučnika u Ljubljani juler je obilježena uspostava nove zračne veze s glavnim gradom Latvije Rigom koju je uspostavio zračni prijevoznik airBaltic.
BHP Billiton ponudio 39 milijardi dolara za preuzimanje Anglo Americana
MEGA DEAL
BHP Billiton ponudio 39 milijardi dolara za preuzimanje Anglo Americana
LONDON - Anglo American, koji posjeduje većinski udio u svjetski poznatoj dijamantskoj tvrtki De Beers, rekao je da njegov odbor preispituje pristup BHP-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE