GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

PwC: Obiteljska poduzeća imaju najbrži rast u posljednjih 15 godina

PwC: Obiteljska poduzeća imaju najbrži rast u posljednjih 15 godina
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.03.2023 / 12:39
Autor: SEEbiz
LONDON - Obiteljska poduzeća diljem svijeta bilježe najbrži rast u posljednjih 15 godina, pokazuje najnovije istraživanje PwC-a. U prošloj fiskalnoj godini njih 71 posto zabilježilo je rast prihoda, a među njima 43 posto dvoznamenkasti rast.

Gotovo tri četvrtine obiteljskih tvrtki koje bilježe dvoznamenkasti rast u posljednjoj fiskalnoj godini su one s jasnim i čvrstim obiteljskim vrijednostima i uspostavljenom strategijom tvrtke, pokazalo je globalno istraživanje PricewaterhouseCoopersa. Također su otkrili rastući trend udjela obiteljskih tvrtki voljnih preuzeti vodstvo u održivim poslovnim praksama.

Obiteljske tvrtke čija je svrha odn misija vezana uz ciljeve održivog razvoja, sudeći prema istraživanju, uspješniji su od ostalih tvrtki. Održivi razvoj stoga nije trošak, već put do većeg rasta prihoda, istaknuli su iz tvrtke.

Budući da izazovni makroekonomski uvjeti utječu na poslovanje diljem svijeta, čak su i obiteljska poduzeća 2023. uvelike usredotočena na zaštitu svoje osnovne djelatnosti, pokrivanje troškova i preživljavanje. To je u anketi istaknulo 37 posto više ispitanika nego lani, dok su digitalna transformacija i uvođenje novih proizvoda i usluga pomalo u drugom planu.

Iako velika većina voditelja obiteljskih tvrtki priznaje da su zaposlenici bitni za poslovni uspjeh, nešto više od trećine (36 posto) kaže da su usredotočeni na privlačenje i zadržavanje talenta koji im je ključan.

Prema 59 posto ispitanika, ključ uspješnog suočavanja s izazovima s kojima se čak i obiteljske tvrtke suočavaju u ovim nepredvidivim vremenima je visoka razina povjerenja između članova obitelji.

"Obiteljske tvrtke mogu rasti u tako izazovnom okruženju prihvaćanjem promjena i izgradnjom povjerenja u društvu uz naprednu digitalnu komunikaciju i raznolike i inkluzivne uprave. U budućnosti će se morati ponovno usredotočiti i usredotočiti na pružanje vrijednosti ne samo kupcima, već i društvu “, objasnio je tijekom ankete PwC-ov globalni voditelj obiteljskih tvrtki Peter Englisch.

Gotovo 10 posto više obiteljskih tvrtki koje imaju jake digitalne mogućnosti doživjelo je dvoznamenkasti rast u prošloj godini. Prema PwC-u, napredne digitalne mogućnosti stoga su ključne za podršku strukturama upravljanja.

One obiteljske tvrtke koje lakše i sveobuhvatnije implementiraju napredne digitalne operacije obično imaju raznolikije upravne odbore (49 posto). Obiteljske tvrtke s dvoznamenkastim rastom prihoda obično imaju upravne odbore s najmanje dva člana koji nisu članovi obitelji, dodali su.

Nasljeđe i pitanje sukcesije i ove su godine jedna od glavnih tema u obiteljskim tvrtkama, a često se spominju mlađe generacije i vanjski akteri kao zagovornici ili donositelji promjena i napretka, napisali su u priopćenju.

PwC je proveo 11. globalno istraživanje o obiteljskim poduzećima među glavnim donositeljima odluka u obiteljskim poduzećima između 20. listopada prošle i 22. siječnja ove godine u 82 zemlje, uključujući i Sloveniju. Obavili su 2.043 intervjua.

Tagovi: obiteljska poduzeća, PricewaterhouseCoopers
PROČITAJ I OVO
Wizz Air i Ryanair smanjuju broj letova iz Banje Luke
LETOVI
Wizz Air i Ryanair smanjuju broj letova iz Banje Luke
BANJA LUKA - Aerodrom Banja Luka reagirao je na informacije objavljene na pojedinim portalima o tome da kompanije Wizz Air i Ryanair smanjuju broj linija, odnosno letova iz ovog grada.
U Dijamantu najveća pojedinačna investicija Fortenova grupe
INVESTICIJE
U Dijamantu najveća pojedinačna investicija Fortenova grupe
ZRENJANIN - U kompaniji Dijamant, članici Fortenova grupe, predstoji investicioni ciklus u vrijednosti od 32,6 miliona eura, što predstavlja i najveću pojedinačnu investiciju Fortenova grupe.
Croatia Airlines uvodi novu liniju za Dubrovnik
LINIJE
Croatia Airlines uvodi novu liniju za Dubrovnik
ZAGREB - Croatia Airlines otvorila je letove između Dubrovnika i Praga tijekom prošlog tjedna i sada leti u glavni grad Češke iz dva grada, spajajući Split.
Poletio prvi putnički avion kineske proizvodnje
USPJESI
Poletio prvi putnički avion kineske proizvodnje

PEKING - Prvi kineski putnički avion domaće proizvodnje obavio je danas prvi komercijalni let, što je prekretnica u višedeetljetnim naporima ove zemlje da se natječe sa zapadnim rivalima u zraku.

Rezolucija Zemlja, projekt Večernjeg lista, osvojio medijskog Oscara u New Yorku
USPJESI
Rezolucija Zemlja, projekt Večernjeg lista, osvojio medijskog Oscara u New Yorku
NEW YORK - Rezolucija Zemlja, projekt Večernjeg lista koji je zaživio početkom prošle godine i ubrzo postao najvećim ekološkim projektom u povijesti Hrvatske, dobio je ogromno, možemo reći i najveće moguće međunarodno priznanje nakon što je u petak navečer u prestižnom Harvard Klubu u New Yorku osvojio tzv. medijskog Oscara poznatog pod nazivom INMA Global Media Awards.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE