GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tko je Zvonko Kotarac?

Tko je Zvonko Kotarac?
LIK I DJELO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.07.2021 / 07:47
Autor: SEEbiz
SPLIT - U akciji policije i USKOK-a uhićen je Zvonko Kotarac, poznati splitski poduzetnik.

Slobodna Dalmacija objavila je njegov poslovni profil.

Ovo je, izgleda, jako dobra priča, zadovoljno je konstatirao Zvonko Kotarac gledajući podatke o prodaji kapaciteta svog tada još nedovršenog hotela Amfora. Najvećeg hotela u Splitu.

Vrijednog preko 26 milijuna eura. Glavni objekt projektirao je Emil Šverko, rezidencijalni dio Neno Kezić.

Šverko i Kezić su također obuhvaćeni današnjom akcijom.

Zvonko Kotarac tu svoju najveću investiciju, kao privatni ulagač, realizirao je skoro 20 godina nakon kupnje zemljišta. Bila je to cijena, tvrdio je, njegova tretmana u gradskoj upravi.

Za ulagačku klimu u Splitu jetko bi primijetio da se stvari ipak mijenjaju, ali na – gore. Baš nekako u to vrijeme dobio je jedan dugi, metiljavi sudski spor s Gradom vrijedan 49 milijuna kuna. Isplaćen je nakon nagodbe u nešto manjem iznosu.

Kao investitor nije mirovao. Uz gradnju reprezentativnog hotela, za tri objekta s ukupno 70 stanova čekao je uporabnu dozvolu, za još dva objekta je bio u procesu ishođenja građevinske dozvole a četiri investicije je imao u pripremi.

Zvonko Kotarac je jako dugo bio neupitan na tronu građevinskog poduzetništva u Splitu i Dalmaciji. Njegova tvrtke "Dal-koning", koju je 1993. osnovao s Marinom Walner, nakon što je dugo radio u Dalmastroju i godinama kao asistent predavao mehaniku na FESB-u. 'Dal-koning'', bavila se čistim inženjeringom, a to je značilo sljedeće: kupi zemljište, ishoduj građevinske dozvole i angažiraj izvođače. Godinama je bio među tri najsupješije tvrtke u Dalmnaciji.

Njegovi 'Žnjanski blizanci’ izabrani su među tri najbolje stambene građevine u Republici Hrvatskoj za 2006. a godinu kasnije sagradio je kompleks Brodaricu (proglašena za najbolju stambenu izgradnju u RH 2007.). Gradio je i cijela nova splitska naselja, Pazigrad, Radoševac, Trstenik.

Može se reći da smo nakon Dioklecijana, mi u Dalkoningu sagradili najviše stambenih i poslovnih kvadrata u Splitu, znao bi se pohvaliti Kotarac.

Dal-Koningova najdraža investicija bila je novo stambeno naselje Pazdigrad, u koje je zajedno s cjelokupnom pratećom infrastrukturom sagrađeno 500 stanova. Gradio je cijle komplekse i u Zagrebu, imao velike projekte na Hvaru a osim u Hrvatskoj, okušao se gradeći u Srbiji, Crnoj Gori i BiH.

Višak kapitala nastao u graditeljstvu prenio je u novu tvrtku Safir. Iskoristio sam svoje znanje, dobar odnos s bankama i poznavanje tržišta nekretnina u Splitu, objašnjavao je. Postao je vlasnikom četiriju robnih kuća u Splitu koje su preuređene i opremljene, te su Prima Grad, Maja, Prima 3 i robna kuća na Morpurgovoj poljani postale izvor dodatne enormne zarade od najmova.

U tvrtku ‘Plavi safir’ izdvojio je hotelijerski dio posla. Uz novosagrađenu Amforu vlasnik je prvog splitskog hotela s pet zvjezdica Atrium.

Vlasničke pozicije ponešto je mijenjao nakon razvoda braka koji je bio diskretan i civiliziran. Snježana Kotarac je, kažu, dobila sve što je tražila, a riječ je, navodno, o imovini koja doseže 200 milijuna kuna.

Diskretni bogataš Zvonko Kotarac, 'vlaj' iz Aržana kod Imotskog, poznat je i kao veliki zaljubljenik mora. Jahte ga ne zanimaju, pasionirani je jedriličar i podvodni ribolovac. Dičio se Shipman 50 Carbon Yacht, vrijednom preko 700.000 eura, po mišljenju stručnjaka, najelegantnijom i najljepšom jedrilicom na Jadranu.

Rado igra tenis, skija i roni, sudjelovao je u nekim pravim jedriličarskim podvizima, a san mu je prejedriti Atlantik.

Fotografija: Vanja Zubčić, Pixsell

Tagovi: Zvonko Kotarac, Emil Šverko, Neno Kezić, hotel Amfora
PROČITAJ I OVO
Ogroman rast gubitka Barske plovidbe
SVE GORE
Ogroman rast gubitka Barske plovidbe
BAR - Barska plovidba je za šest mjeseci ove godine ostvarila gubitak u poslovanju od 1,6 miliona eura, što je značajno lošiji rezultat u odnosu na isti period prošle godine kada je minus iznosio 125 hiljada eura.
Veliki povratak British Airwaysa u Hrvatsku
LETOVI
Veliki povratak British Airwaysa u Hrvatsku
ZAGREB - British Airways dugo je čekao na povratak u hrvatske zračne luke u ovoj ljetnoj sezoni. Kompanija nije htjela riskirati, čekala je ukidanje mjera a međunarodna putovanja u Velikoj Britaniji, a odmah nakon najave da će se to i dogoditi, obnovila je većinu svojih linija prema hrvatskim zračnim lukama.
Ljetni uzlet Ubera u Hrvatskoj, pogotovo u jednom gradu na obali
SNAŽAN RAST
Ljetni uzlet Ubera u Hrvatskoj, pogotovo u jednom gradu na obali
ZAGREB - I ovoga ljeta Uber je jedno od najčešće korištenih opcija prijevoza, posebice u gradovima diljem jadranske obale.
Fina: U 21 milijardu kuna neto dobiti poduzetnika udio velikih i srednjih 64 posto
STATISTIKA
Fina: U 21 milijardu kuna neto dobiti poduzetnika udio velikih i srednjih 64 posto
ZAGREB - Hrvatski su poduzetnici u prošloj godini ostvarili ukupnu konsolidiranu dobit od gotovo 21 milijardu kuna, pri čemu je udio srednjih i velikih poduzetnika u ukupno ostvarenoj neto dobiti 64 posto, podatci su Fine iz analize o financijskom rezultatu poduzetnika prema njihovoj veličini.
Mattel kreirao Barbie po uzoru na znanstvenicu zaslužnu za cjepivo AstraZenece
ZNANSTVENICA
Mattel kreirao Barbie po uzoru na znanstvenicu zaslužnu za cjepivo AstraZenece
LONDON - Proizvođač Barbie lutkica Mattel kreirao je lutku po uzoru na znanstvenicu koja je bila koautor u razvoju cjepiva protiv koronavirusa Sveučilišta Oxford, profesoricu Sarah Gilbert.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE