GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Trgovci zasad jedini profitirali od krize

Trgovci zasad jedini profitirali od krize
PSIHOLOGIJA KUPNJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.03.2020 / 12:04
Autor: SEEbiz / Glas Istre
PULA - Dok je s jedne strane u potpunosti zaustavila ugostiteljstvo, promet i turizam, te donijela hrpu problema industrijskoj proizvodnji aktualna situacija s koronavirusom s druge je strane poslužila kao turbo pogonsko gorivo za streloviti rast promet u svim trgovinama prehranom, apotekama i drogerijama.

Zabrinjavajuće vijesti iz susjedstva i raznih drugih dijelova svijeta, te poduzete mjere i svakodnevna upozorenja iz brojnih domaćih izvora nagnale su mnoge da osiguraju na vrijeme u svojim domovima manje ili veće zalihe raznih prehrambenih namirnica i osnovnih kućnih potrepština.

Već danima kupci do blagajni dolaze gotovo isključivo s punim kolicima, a prema neslužbenim informacijama promet kojeg dnevno ostvaruju trgovački lanci na razini je onoga kojeg obično ostvaruju u lipnju i visokoj predsezoni kad svoje godišnje odmore na Poluotoku već provode tisuće i tisuće turista.

Profit se i u velikim i u malim trgovinama prehranom svakodnevno ostvaruje i s te strane razloga za zadovoljstvo kod trgovaca očito ne bi smjelo nedostajati. No kao i često u sličnim situacijama uz povećanu potražnju zna se probuditi i pohlepa, pa i realna mogućnost da neki tu strahom potaknutu navalu na trgovine pokušaju iskoristiti za podizanje cijena određenih traženijih artikala, odnosno za svojevrstan "lov u mutnom". Čitatelji su nas putem društvenih mreža upozorili na nekoliko sumnjivih situacija na koje su sami naišli.

Tako primjerice jedan trgovački lanac u svom katalogu za ovaj mjesec koji je bio važeći od 4. do 27. ožujka među ostalim oglašava i akcijsku cijenu za mlijeko od 46,95 kuna za 12 litara, a ista je cijena kaže naša čitateljica Glasa Istre i na polici gdje se to mlijeko nalazi. Međutim račun koji joj je izdan i koji nam je poslala pokazuje da je za 24 litre takva mlijeka umjesto 93,90 kuna platila 131,76 kuna odnosno da je umjesto oglašenih 3,91 kunu, za litru platila 5,49 kuna, sveukupno gotovo 40 kuna više.

Tagovi: trgovina, maloprodaja, trgovci, maloprodajni lanci, rast maloprodaje, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Institut IGH: Uzletjela EBITDA, neto gubitak 3,4 milijuna kuna
PRVI KVARTAL
Institut IGH: Uzletjela EBITDA, neto gubitak 3,4 milijuna kuna
ZAGREB - Institut IGH u prvom je kvartalu ostavrio poslovne prihode od 50,9 milijuna kuna.
Jadroplov: Otpis duga prema bankama povećao prihode
BRODARI
Jadroplov: Otpis duga prema bankama povećao prihode
SPLIT - Jadroplov je u prvom kvartalu ostvario ukupni prihod u iznosu od 219.712.737 kuna, što je za 170.35.563 kuna više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.
Enver Moralić novi predsjednik uprave Kutjeva
PROMJENE
Enver Moralić novi predsjednik uprave Kutjeva
KUTJEVO - Kutjevo je objavilo da je predsjednik Uprave Zlatko Romić podnio ostavku iz osobnih razloga, a za novog predsjednika Uprave imenovan je Enver Moralić, dosadašnji predsjednik Nadzornog odbora.
Metalac nije smanjio dividendu
DIVIDENDA
Metalac nije smanjio dividendu
GORNJI MILANOVAC - Nadzorni odbor gornjomilanovačkog Metalca (MTLC) sazvao je redovnu skupštinu akcionara za 26. jun, a na dnevnom redu je usvajanje finansijskih izveštaja za 2019. godinu kao i donošenje odluke o raspodeli dobiti.
RegioJet planira izravno povezati Prag s Rijekom
ŽELJEZNICA
RegioJet planira izravno povezati Prag s Rijekom
PRAG - Češka prijevoznička tvrtka RegioJet planira izravno povezati glavni grad Češke, Prag, s hrvatskim lučkim gradom Rijekom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE