GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U komparativnoj studiji četiriju cjepiva Pfizerovo stvorilo najviše antitijela

U komparativnoj studiji četiriju cjepiva Pfizerovo stvorilo najviše antitijela
CJEPIVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.11.2021 / 11:34
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Cjepivo tvrtke Pfizer Inc./BioNTech stvorilo je najsnažniji imunosni odgovor organizma na covid-19 od četiriju cjepiva testiranih u sklopu studije koja je pokazala da su osobe cijepljene Sinopharmom možda najpodložnije infekciji, pokazali su rezultati istraživanja objavljeni u časopisu Cell Host and Microbe.

Znanstvenici su usporedili imunosni odgovor organizma u osoba cijepljenih cjepivom Pfizera, Sinopharma, AstraZenece i Sputnjikom V, a studija je provedena u srpnju na 196 u potpunosti cijepljenih osoba u Mongoliji, gdje su korištena sve četiri vrste cjepiva, što je rijetkost, piše Bloomberg.

Razine neutralizirajućih antitijela na SARS-CoV-2 uvelike su varirale u svakoj od četiri grupe cijepljenih.

“Relativno niskom” koncentracijom antitijela rezultiralo je cijepljenje Sinopharmom i Sputnjikom V, srednja razina koncentracije antitijela razvila se u cijepljenih AstraZenecom, a najveći broj antitijela nastao je nakon ubrizgavanja cjepiva Pfizer-BioNTecha, pokazala je studija.

Razlozi nastalih razlika u imunosnoj reakciji organizma nakon cijepljenja spomenutim četirima cjepivima sada su predmet intenzivnog istraživanja stručnjaka.

Ono će vjerojatno uključivati čimbenike poput količine aktivnog sastojka u svakoj dozi cjepiva, kao i interval između davanja prve i druge doze, napisali su autori studije u kojoj su sudjelovali znanstvenici sa Sveučilišta Stanford, iz Zaklade Onom i Nacionalnog centra za zoonotske bolesti u Ulan Batoru. Rezultati studije objavljeni su u četvrtak.

I varijacije u načinu na koji su cjepiva davana mogle su imati određenu ulogu u dobivenim rezultatima.

No Ruski fond za izravna ulaganja (RDIF), koji je sudjelovao u razvoju ruskoga cjepiva i zadužen je za njegovu međunarodnu distribuciju, tvrdi da su usporedbe učinka cjepiva manjkave s obzirom na to da je između primjene doze Sputnjika V i mjerenja količine antitijela prošlo više vremena nego kod drugih cjepiva.

RDIF ističe i da su osobe koje su cijepljene Sputnjikom bile u prosjeku 10 godina starije od onih koje su primile ostala cjepiva.

Rezultati su pokazali da su ljudi cijepljeni Sinopharmovim cjepivom, koji su u vrijeme istraživanja činili 89,2 posto odraslih cijepljenih osoba u Mongoliji, kao i manji broj osoba cijepljenih Sputnjikom V ili AstraZenecom, mogli biti podložniji koronavirusu zbog već postojećih bolesti, rekli su autori.

Istaknuli su da će u daljnjoj kontroli širenja pandemije covida u Mongoliji i u svijetu biti potrebne dodatne javnozdravstvene intervencije, poput 'booster' doza cjepiva, ali i potencijalno 'jače' i učinkovitije vrste cjepiva.

Tagovi: Pfizer, Moderna, Sinopharm, AstraZeneca, BioNTech, cjepivo protiv koronavirusa, delta soj koronavirusa
PROČITAJ I OVO
Ivo Usmiani: Treba imati viziju, sanjati velike snove i sustavno raditi na njima
PODUZETNIŠTVO
Ivo Usmiani: Treba imati viziju, sanjati velike snove i sustavno raditi na njima
ZAGREB – U sklopu panel rasprave „Forward thinking: The new capabilities for leaders and entrepreneurs“, održanoj na Veleučilištu Edward Bernays, osnivač i predsjednik Uprave JGL-a Ivo Usmiani te Berislav Horvat, Country Managing Partner i voditelj Odjela revizije u EY Hrvatska s okupljenima su podijelili tajne poduzetničkog uspjeha i efektivnog vodstva.
airBaltic povezao Ljubljanu i Rigu
LETOVI
airBaltic povezao Ljubljanu i Rigu
LJUBLJANA - U Zračnoj luci Jožeta Pučnika u Ljubljani juler je obilježena uspostava nove zračne veze s glavnim gradom Latvije Rigom koju je uspostavio zračni prijevoznik airBaltic.
BHP Billiton ponudio 39 milijardi dolara za preuzimanje Anglo Americana
MEGA DEAL
BHP Billiton ponudio 39 milijardi dolara za preuzimanje Anglo Americana
LONDON - Anglo American, koji posjeduje većinski udio u svjetski poznatoj dijamantskoj tvrtki De Beers, rekao je da njegov odbor preispituje pristup BHP-a.
GlaxoSmithKline tuži Pfizer i BioNTech za krađu mRNK tehnologije
TUŽBA
GlaxoSmithKline tuži Pfizer i BioNTech za krađu mRNK tehnologije
LONDON - Britanska farmacetska tvrtka GlaxoSmithKline (GSK) podnijela je u četvrtak saveznom sudu u Delawareu tužbu protiv američkog Pfizera i njemačkog BioNTecha, tvrdeći da su u cjepivima protiv covida 19 prekršili njezine patente na tehnologiju glasničke RNK (mRNA)
Jadran hoteli Rijeka potpisali ugovor s Marriottom za prvi Tribute Portfolio brand u Hrvatskoj
HOTELI
Jadran hoteli Rijeka potpisali ugovor s Marriottom za prvi Tribute Portfolio brand u Hrvatskoj
RIJEKA - Jadran hoteli Rijeka potpisali su ugovor s Marriott Internationalom za otvaranje prvog Tribute Portfolio hotela u Rijeci, obilježavajući značajnu prekretnicu u hotelijerstvu u ovom dijelu zemlje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE