GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

UGP osuđuje HZZ jer od poduzetnika traži da vrate novac

UGP osuđuje HZZ jer od poduzetnika traži da vrate novac
OSUDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.03.2022 / 16:29
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Udruga Glas poduzetnika u četvrtak je oštro osudila zahtjeve Hrvatskog zavoda za zapošljavanje koji, kako kaže, od nekih poduzetnika traži da vrate novac dobiven kroz mjere za očuvanje radnih mjesta.

Naime, kako pišu u priopćenju, pojedini članovi udruge Glas poduzetnika primili su obavijest o “negativnoj ocjeni zahtjeva” za očuvanje radnih mjesta za određeno razdoblje, odnosno zahtjev za povratom isplaćenih potpora.

"U potpunosti je nekorektno postupanje HZZ-a koji, nakon što je odobrio zahtjeve za očuvanje radnih mjesta, naknadno traži povrat sredstava. Ovaj potez je naprosto neprihvatljive prirode jer mnogi poduzetnici su se tek nedavno uspjeli vratiti na svoje noge, a sada se od njih očekuje da vrate novac koji im je bio isplaćen", piše u priopćenju Udruge Glas poduzetnika.

Ističe se i kako mnogi poduzetnici tvrde da su kriteriji po kojima su bili odobreni zahtjevi bili zadovoljeni u vrijeme podnošenja zahtjeva, ali naknadno su im odbijeni. Za potpore za očuvanje radnih mjesta za mikro poduzetnike navode da je jedan od kriterija da mikro poduzeća imaju do 10 zaposlenih, što u nekim slučajevima znači devet, a u nekima 10, pa u Udruzi procjenjuju kako svaki referent slobodno procjenjuje, što je neprofesionalno.

"Problem je što se nakon određenog razdoblja HZZ sjetio uvesti kriterije za potpore očuvanje radnih mjesta. Primjerice, u uvjetima se ne spominje nužnost sekundarne djelatnosti, koji nisu bili navedeni u vrijeme kada se podnosio zahtjev i zbog njihove greške pojedini poduzetnici sada moraju vratiti određeni dio novca koji su već rasporedili i utrošili", ističu iz UGP-a.

Udruga Glas poduzetnika smatra da je veoma bezobrazno od HZZ-a očekivati da drugi, a u ovom slučaju ponovo mikro, mali i srednji poduzetnici, plaćaju njihove greške, te kako je ovo još samo jedan način da se puni državna blagajna. Problem je, navodi se i što sada postoji mogućnost da HZZ naknadno javi svim onima koji su podnijeli zahtjev za očuvanje radnih mjesta da njihov zahtjev nije valjan za određeno razdoblje i da moraju vratiti već dodijeljena sredstva.

Članica Nadzornog odbora udruge Glas poduzetnika Kristina Ercegović ističe da su joj se brojni mikro i mali poduzetnici požalili da su dobili zahtjeve za povratom, najčešće od 16.000 do 120.000 kuna.

"Sad je najapsurdnije to što ispada da je bolje da su svojevremeno otpuštali radnike, a ne ih svim silama nastojali zadržati. Čak se nekima ne uzima u obzir i boravak radnika na porodiljnom/roditeljskom dopustu", istaknula je Ercegović.

Tagovi: Glas poduzetnika, Hrvatski zavod za zapošljavanje
PROČITAJ I OVO
Ivo Usmiani: Treba imati viziju, sanjati velike snove i sustavno raditi na njima
PODUZETNIŠTVO
Ivo Usmiani: Treba imati viziju, sanjati velike snove i sustavno raditi na njima
ZAGREB – U sklopu panel rasprave „Forward thinking: The new capabilities for leaders and entrepreneurs“, održanoj na Veleučilištu Edward Bernays, osnivač i predsjednik Uprave JGL-a Ivo Usmiani te Berislav Horvat, Country Managing Partner i voditelj Odjela revizije u EY Hrvatska s okupljenima su podijelili tajne poduzetničkog uspjeha i efektivnog vodstva.
airBaltic povezao Ljubljanu i Rigu
LETOVI
airBaltic povezao Ljubljanu i Rigu
LJUBLJANA - U Zračnoj luci Jožeta Pučnika u Ljubljani juler je obilježena uspostava nove zračne veze s glavnim gradom Latvije Rigom koju je uspostavio zračni prijevoznik airBaltic.
BHP Billiton ponudio 39 milijardi dolara za preuzimanje Anglo Americana
MEGA DEAL
BHP Billiton ponudio 39 milijardi dolara za preuzimanje Anglo Americana
LONDON - Anglo American, koji posjeduje većinski udio u svjetski poznatoj dijamantskoj tvrtki De Beers, rekao je da njegov odbor preispituje pristup BHP-a.
GlaxoSmithKline tuži Pfizer i BioNTech za krađu mRNK tehnologije
TUŽBA
GlaxoSmithKline tuži Pfizer i BioNTech za krađu mRNK tehnologije
LONDON - Britanska farmacetska tvrtka GlaxoSmithKline (GSK) podnijela je u četvrtak saveznom sudu u Delawareu tužbu protiv američkog Pfizera i njemačkog BioNTecha, tvrdeći da su u cjepivima protiv covida 19 prekršili njezine patente na tehnologiju glasničke RNK (mRNA)
Jadran hoteli Rijeka potpisali ugovor s Marriottom za prvi Tribute Portfolio brand u Hrvatskoj
HOTELI
Jadran hoteli Rijeka potpisali ugovor s Marriottom za prvi Tribute Portfolio brand u Hrvatskoj
RIJEKA - Jadran hoteli Rijeka potpisali su ugovor s Marriott Internationalom za otvaranje prvog Tribute Portfolio hotela u Rijeci, obilježavajući značajnu prekretnicu u hotelijerstvu u ovom dijelu zemlje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE