GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Valamar Riviera: Prihodi potonuli 81%

Valamar Riviera: Prihodi potonuli 81%
POTONUĆE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.07.2020 / 19:21
Autor: SEEbiz
POREČ - Iz Valamar Riviere u petak su izvijestili a su u prvih šest ovogodišnjih mjeseci ostvarili 134 milijuna kuna ukupnih prihoda što je 81 posto manje nego lani, a posljedica je zatvaranja turističkih objekata od ožujka do kraja svibnja i značajnih poremećaja turističkih tokova zbog globalne pandemije, koji su nastavili negativno utjecati na volumen poslovanja i u lipnju.

Stoga je EBITDA bila negativna 107,9 milijuna kuna, nasuprot dobiti lani od 84,7 milijuna kuna.

U prvoj polovici ove godine Valamar je aktivno upravljao krizom i na vrijeme pokrenuo akcijske planove za stabilizaciju poslovanja. Uspješno je „pauzirano“ poslovanje 15. ožujka, očuvana su sva radna mjesta te je Valamar spremno dočekao otvaranje sezone tijekom lipnja s modificiranim proizvodima i uslugama koje su povećale sigurnost gostiju i kvalitetu usluga.

Osigurana je potrebna likvidnost do 2021. godine kroz planove operativnih ušteda, ušteda na investicijama, odgode plaćanja te dogovora s investitorima. Operativni troškovi smanjeni su za 61% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a mjere Vlade RH pomogle su da se očuvaju sva radna mjesta za vrijeme zatvorenosti objekata. Usprkos krizi, Valamar Riviera je i ove godine potvrdila status najboljeg poslodavca u turizmu te zauzela visoko 6. mjesto na ljestvici najboljih poslodavaca u Hrvatskoj.

Očuvana sva radna mjesta

Od 1. travnja Valamar uz podršku socijalnih partnera provodi program Pauza, Restart u okviru kojeg je svim zaposlenicima koji ne rade osigurana naknada plaće za čekanje za posao u iznosu od minimalno 60% redovne plaće, ali ne manje od 4.250 kuna neto. U periodu od ožujka do lipnja preko 90% zaposlenika u Valamaru bilo je na Pauzi za što su trošak zajednički snosili dioničari i država koja subvencionira naknadu za čekanje na posao. Nakon uspješnog otvaranja većine objekata i pokretanja sezone, danas u Valamaru radi više od 4.000 zaposlenika, dok je 1% zaposlenih i nadalje na Pauzi. Valamar će program Pauza, Restart nastaviti tijekom jeseni i zime u svrhu očuvanja radnih mjesta do proljeća 2021. godine kada se očekuje normalizacija poslovanja.

Održana je financijska stabilnost za nastavak razvoja

Uz očuvanje radnih mjesta, prioritet Valamara bio je osigurati dovoljno likvidnosti za amortizaciju krize i nastavak razvoja u 2021. godini. U ožujku je opozvana odluka o isplati dividende za 2019. godinu, članovi Nadzornog odbora odrekli su se svojih naknada, a menadžmentu je smanjena plaća do 30%. Također, uvedene su politike i mehanizmi sporazumne odgode plaćanja na 6 do 12 mjeseci prema ostalim dionicima, uključujući partnere u prodaji, dobavljače, izvođače radova, banke i ostale, s ciljem uravnoteženog pristupa upravljanju krizom i postizanja održivosti poslovanja u kriznom periodu.

Valamar je u dogovoru s bankama odgodio otplatu kredita u 2020. godini te se ovih dana očekuje finalizacija novog plana srednjoročne likvidnosti. Postignuta financijska stabilnost i vlasničko-operativni model upravljanja omogućit će puno pokretanje poslovanja i nastavak razvoja već u 2021. godini.

Tagovi: Valamar Riviera, poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
Anglo American odbio ponudu BHP-a tešku 39 milijardi dolara
PODCJENJIVANJE
Anglo American odbio ponudu BHP-a tešku 39 milijardi dolara
LONDON - Rudarski div Anglo American u petak je odbio ponudu za preuzimanje konkurentske BHP grupe, rekavši da ponuda "značajno podcjenjuje" tvrtku i njezine buduće izglede.
Continental pristao platiti 100 milijuna eura u skandalu s dizel motorima
KAZNA
Continental pristao platiti 100 milijuna eura u skandalu s dizel motorima
BERLIN - Tužitelji u Njemačkoj nametnuli su kaznu od 100 milijuna eura (107 milijuna dolara) dobavljaču automobila Continentalu u vezi s velikim skandalom manipulacije emisijama dizelskih motora koji je potresao njemačku automobilsku industriju.
Ivo Usmiani: Treba imati viziju, sanjati velike snove i sustavno raditi na njima
PODUZETNIŠTVO
Ivo Usmiani: Treba imati viziju, sanjati velike snove i sustavno raditi na njima
ZAGREB – U sklopu panel rasprave „Forward thinking: The new capabilities for leaders and entrepreneurs“, održanoj na Veleučilištu Edward Bernays, osnivač i predsjednik Uprave JGL-a Ivo Usmiani te Berislav Horvat, Country Managing Partner i voditelj Odjela revizije u EY Hrvatska s okupljenima su podijelili tajne poduzetničkog uspjeha i efektivnog vodstva.
airBaltic povezao Ljubljanu i Rigu
LETOVI
airBaltic povezao Ljubljanu i Rigu
LJUBLJANA - U Zračnoj luci Jožeta Pučnika u Ljubljani juler je obilježena uspostava nove zračne veze s glavnim gradom Latvije Rigom koju je uspostavio zračni prijevoznik airBaltic.
BHP Billiton ponudio 39 milijardi dolara za preuzimanje Anglo Americana
MEGA DEAL
BHP Billiton ponudio 39 milijardi dolara za preuzimanje Anglo Americana
LONDON - Anglo American, koji posjeduje većinski udio u svjetski poznatoj dijamantskoj tvrtki De Beers, rekao je da njegov odbor preispituje pristup BHP-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE