GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EBRD ulaže milijarde u rute koje će zaobići Rusiju

EBRD ulaže milijarde u rute koje će zaobići Rusiju
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.11.2022 / 21:00
Autor: SEEbiz
LONDON - EBRD je spremna uložiti milijarde eura u razvoj teretnih ruta između Europe i Azije koje zaobilaze Rusiju, izjavila je danas predsjednica banke Odile Renaud Basso.

Lavovski dio željezničkog prometa između Kine i Europe odvija se takozvanom sjevernom rutom preko Rusije, a zapadne sankcije protiv Moskve zbog invazije na Ukrajinu tjeraju tvrtke da traže alternativne rute.

EBRD je glavni financijer Srednjeg koridora koji prolazi kroz Kazahstan, Kaspijsko jezero, Azerbajdžan, Gruziju i Tursku. Srednji koridor je sporiji i skuplji od sjevernog pravca, a što je još važnije, nema kapacitet za velike količine tereta.

"Trenutno Srednji koridor, koji se naziva i Transkaspijska ruta, može pokriti samo 5,0 posto željezničkog tranzitnog kontejnerskog prometa između EU i Kine", rekla je Renault Basso na konferenciji u uzbekistanskom gradu Samarkandu, prenosi Reuters.

Prema njezinim riječima, posljednja događanja u svijetu povećala su interes za Srednji koridor. "Već smo primijetili da sve više kupaca i operatera istražuje diverzifikaciju ruta", rekla je.

Renaud Basso istaknula je da je EBRD spreman podržati velike projekte u bivšoj sovjetskoj regiji središnje Azije kako bi se uklonila postojeća uska grla, olakšao teretni promet na Srednjem koridoru i istražila izvedivost drugih ruta.

"Prepoznajemo stratešku važnost (drugih ruta) i potencijalne koristi s logističkog gledišta. Ali također ćemo analizirati političke, komercijalne i fiskalne rizike uključene u razvoj ovih novih prometnih koridora. Važno je uzeti u obzir takve rizike pri određivanju prioriteta i pokretanju potencijalnih ulaganja vrijednih više milijardi eura", rekao je čelnik EBRD-a.

EBRD već ulaže i radi s Kazahstanom na jačanju kapaciteta njegovih željeznica i luke Aktau te Kaspijske flote, koji su ključni dijelovi Srednjeg koridora.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borell, koji je također govorio na ovoj konferenciji, izjavio je da Bruxelles promiče veze sa srednjom Azijom "ne na uštrb drugih ruta".

"Poštujemo i podržavamo želju srednjoazijskih partnera da uklone ovisnost o bilo kojem pojedinačnom međunarodnom partneru bez obzira na povijesne i geografske uvjete"

Tagovi: EBRD, cargo, brodari, Odile Renaud Basso
PROČITAJ I OVO
Banke u Hrvatskoj lani povećale dobit čak 91,2%
SNAŽAN RAST
Banke u Hrvatskoj lani povećale dobit čak 91,2%
ZAGREB - Banke u Hrvatskoj u prošloj su godini poslovale s dobiti od 1,36 milijardi eura, što je za 647,2 milijuna eura ili 91,2 posto više nego godinu ranije, pokazuju privremeni nerevidirani podaci o poslovanju kreditnih institucija koje je u četvrtak objavila Hrvatska narodna banka (HNB).
Erste: Vrlo dobri rezultati u prošloj godini
DOBRE BROJKE
Erste: Vrlo dobri rezultati u prošloj godini
BEČ - Potaknut dobrim operativnim rezultatima i povoljnim kamatnim okruženjem, Erste Group Bank AG ostvario je operativni rezultat od 5,5 milijardi eura u 2023. godini, što predstavlja rast od 38% u usporedbi s prethodnom godinom.
Rekordna dobit Hrvatske poštanske banke
REKORDI
Rekordna dobit Hrvatske poštanske banke
ZAGREB - Hrvatska poštanska banka (HPB) u 2023. godini ostvarila je neto dobit od 84.2 milijuna eura, što je za oko 42.4 milijuna eura manje no 2022. godine, kada je ostvarena jednokratna dobit od povoljne kupnje Nove hrvatske banke (NHB).
Zagrebačka banka najavljuje isplatu dividende
DIVIDENDA
Zagrebačka banka najavljuje isplatu dividende
ZAGREB - Zagrebačka banka objavljuje da Uprava i Nadzorni odbor Banke predlažu Glavnoj skupštini, za koju se planira da će biti održana 10. travnja 2024. donošenje odluke o isplati dividende imateljima redovnih dionica oznake ZABA-R-A u iznosu od 1,40 eura po dionici, koja bi se isplatila iz neto dobiti ostvarene u 2023. godini.
Kreditiranje kućanstava u eurozoni gotovo stagniralo na početku godine
STAGNACIJA
Kreditiranje kućanstava u eurozoni gotovo stagniralo na početku godine
FRANKFURT - Bankovni krediti kućanstvima u eurozoni gotovo su stagnirali u siječnju, uz najnižu stopu rasta u gotovo devet godina, pokazuju podaci Europske središnje banke (ECB).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE