GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EBRD ulaže milijarde u rute koje će zaobići Rusiju

EBRD ulaže milijarde u rute koje će zaobići Rusiju
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.11.2022 / 21:00
Autor: SEEbiz
LONDON - EBRD je spremna uložiti milijarde eura u razvoj teretnih ruta između Europe i Azije koje zaobilaze Rusiju, izjavila je danas predsjednica banke Odile Renaud Basso.

Lavovski dio željezničkog prometa između Kine i Europe odvija se takozvanom sjevernom rutom preko Rusije, a zapadne sankcije protiv Moskve zbog invazije na Ukrajinu tjeraju tvrtke da traže alternativne rute.

EBRD je glavni financijer Srednjeg koridora koji prolazi kroz Kazahstan, Kaspijsko jezero, Azerbajdžan, Gruziju i Tursku. Srednji koridor je sporiji i skuplji od sjevernog pravca, a što je još važnije, nema kapacitet za velike količine tereta.

"Trenutno Srednji koridor, koji se naziva i Transkaspijska ruta, može pokriti samo 5,0 posto željezničkog tranzitnog kontejnerskog prometa između EU i Kine", rekla je Renault Basso na konferenciji u uzbekistanskom gradu Samarkandu, prenosi Reuters.

Prema njezinim riječima, posljednja događanja u svijetu povećala su interes za Srednji koridor. "Već smo primijetili da sve više kupaca i operatera istražuje diverzifikaciju ruta", rekla je.

Renaud Basso istaknula je da je EBRD spreman podržati velike projekte u bivšoj sovjetskoj regiji središnje Azije kako bi se uklonila postojeća uska grla, olakšao teretni promet na Srednjem koridoru i istražila izvedivost drugih ruta.

"Prepoznajemo stratešku važnost (drugih ruta) i potencijalne koristi s logističkog gledišta. Ali također ćemo analizirati političke, komercijalne i fiskalne rizike uključene u razvoj ovih novih prometnih koridora. Važno je uzeti u obzir takve rizike pri određivanju prioriteta i pokretanju potencijalnih ulaganja vrijednih više milijardi eura", rekao je čelnik EBRD-a.

EBRD već ulaže i radi s Kazahstanom na jačanju kapaciteta njegovih željeznica i luke Aktau te Kaspijske flote, koji su ključni dijelovi Srednjeg koridora.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borell, koji je također govorio na ovoj konferenciji, izjavio je da Bruxelles promiče veze sa srednjom Azijom "ne na uštrb drugih ruta".

"Poštujemo i podržavamo želju srednjoazijskih partnera da uklone ovisnost o bilo kojem pojedinačnom međunarodnom partneru bez obzira na povijesne i geografske uvjete"

Tagovi: EBRD, cargo, brodari, Odile Renaud Basso
PROČITAJ I OVO
NLB Grupa u prvom kvartalu povećala neto dobit 17%
DOBRE BROJKE
NLB Grupa u prvom kvartalu povećala neto dobit 17%
LJUBLJANA - NLB Grupa je u prvom kvartalu povećala neto dobit za 17 posto na 140 milijuna eura.
Raiffeisen odustao od kupnje Deripaskinog udjela u Strabagu
NAKON PRITISKA
Raiffeisen odustao od kupnje Deripaskinog udjela u Strabagu
BEČ - Austrijski Raiffeisen Bank International (RBI) objavio je u srijedu da odustaje od kupnje udjela u austrijskoj građevinskoj tvrtki Strabag od ruskog holdinga, dokončavši višemjesečnu neizvjesnost i razgovore s europskim i američkim vlastima
EBRD planira dopuniti strategiju za Sloveniju
PLANOVI
EBRD planira dopuniti strategiju za Sloveniju
LJUBLJANA - Predstavnici Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) predstavili su danas u Ministarstvu financija nacrt nove strategije za Sloveniju, čije se usvajanje na upravnom odboru očekuje u srpnju.
Zagrebačka banka prva u Hrvatskoj uvodi provjeru kreditne sposobnosti putem mobilnog bankarstva
POTEZI
Zagrebačka banka prva u Hrvatskoj uvodi provjeru kreditne sposobnosti putem mobilnog bankarstva
ZAGREB – Zagrebačka banka, vodeća banka u Hrvatskoj, prva na domaćem tržištu uvodi provjeru kreditne sposobnosti putem on-line bankarstva (m-zabe). 
UniCredit poslovao iznad očekivanja u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
UniCredit poslovao iznad očekivanja u prvom kvartalu
MILANO - UniCredit je povisio svoje smjernice za nagradu ulagačima za ovu godinu nakon što je u utorak objavio tromjesečni neto prihod puno veći od očekivanog i dodatno povećao razinu kapitala.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE