GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Američkoj ekonomiji očito ne štete visoke kamatne stope

Američkoj ekonomiji očito ne štete visoke kamatne stope
KAMATE I EKONOMIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.04.2024 / 09:01
Autor: Siniša Malus
KOLUMNA - Američka ekonomija nastavlja snažno rasti, što znači da je početak Fedovog smanjenja kamatnih stopa sve udaljeniji.

Burzovni indeksi spustili su se s najviših razina prošlog tjedna, zlato postavlja rekorde, a bitcoin se oporavio od pada u utorak.

Na početku tjedna, vijest da je nakon šesnaest uzastopnih mjeseci pada (najduži takav niz u više od dva desetljeća) proizvodnja u SAD-u ojačala, pri čemu je indeks menadžera nabave dosegnuo 50,3 u ožujku (50 je granica između kontrakcija i rasta sektora), koji predstavlja više od 10 posto BDP-a u SAD-u. Nakon petka uslijedila je objava podataka o tržištu rada u ožujku.

Američko gospodarstvo ponovno je otvorilo više radnih mjesta od prognoze, točnije 303 tisuće (prognoza: 200 tisuća). Za siječanj i veljaču su korigirali podatke, dapače, otvoreno je 22 tisuće radnih mjesta više od prvih procjena. Stopa nezaposlenosti u ožujku je skliznula na 3,8 posto, a prosječna plaća po satu porasla je 4,1 posto na godišnjoj razini, što je bolje nego u veljači, kada je godišnji rast iznosio 4,3 posto.

Budući da nema naznaka nadolazeće recesije, američka središnja banka naravno neće žuriti sa snižavanjem kamata. Dodatne informacije bit će u srijedu objavom ožujske inflacije (CPI indeks). Sve veći broj insajdera tvrdi da Fed ove godine neće smanjiti kamatne stope tri puta, kako su Fedovi dužnosnici nedavno nagovijestili, već najviše dva puta. Ovom mišljenju pridružuju se i u obvezničkom fondu PIMCO, gdje ističu da ekonomiji očito ne štete visoke kamate (visoke u kontekstu onoga što se događalo u zadnjih desetljeće i pol). U međuvremenu, izgledi da će Fed smanjiti kamatne stope na sastanku u lipnju pali su na 51 posto. U četvrtak je još uvijek iznosio 59 posto. Ukratko, trenutno se čini da još ne postoje pravi uvjeti za zaokret u monetarnoj politici (Fed pivot) i snižavanje kamatnih stopa.

Budući da nema naznaka nadolazeće recesije, američka središnja banka naravno neće žuriti sa snižavanjem kamata. Dodatne informacije bit će u srijedu objavom ožujske inflacije (CPI indeks). Sve veći broj insajdera tvrdi da Fed ove godine neće smanjiti kamatne stope tri puta, kako su Fedovi dužnosnici nedavno nagovijestili, već najviše dva puta.

Ovom mišljenju pridružuju se i u obvezničkom fondu PIMCO, gdje ističu da ekonomiji očito ne štete visoke kamate (visoke u kontekstu onoga što se događalo u zadnjih desetljeće i pol). U međuvremenu, izgledi da će Fed smanjiti kamatne stope na sastanku u lipnju pali su na 51 posto. U četvrtak je još uvijek iznosio 59 posto. Ukratko, trenutno se čini da još ne postoje pravi uvjeti za zaokret u monetarnoj politici (Fed pivot) i snižavanje kamatnih stopa.

Tagovi: američka ekonomija, kamate, kamatne stope, fed, dionice, pimco
PROČITAJ I OVO
Sve oči uprte u rezultate Nvidije
TRŽIŠNI OPTIMIZAM
Sve oči uprte u rezultate Nvidije
KOLUMNA - Iako su se očekivanja o Fedovom smanjenju kamata značajno promijenila od početka godine (ove godine neće biti šest ili sedam smanjenja kamata, nego najviše dva), burzovni indeksi nižu nove rekorde.
Slovenija je jedna od pet članica EU-a koje od kolovoza 2022. nisu smanjile potrošnju plina za 15 posto
PLIN
Slovenija je jedna od pet članica EU-a koje od kolovoza 2022. nisu smanjile potrošnju plina za 15 posto
LJUBLJANA - Slovenija se i dalje oslanja na ruski plin koji se uvozi preko Austrije. Osim toga, jedna je od samo pet članica koje od kolovoza 2022. nisu smanjile potrošnju plina za 15 posto, kako je dogovoreno na razini EU.
Je li organizacijski dizajn važan i za vaše poduzeće?
KLJUČNA KOMPONENTA USPJEHA
Je li organizacijski dizajn važan i za vaše poduzeće?
KOLUMNA - Organizacijski dizajn nije samo za velike međunarodne korporacije.
Potiče li pozitivna i snažna organizacijska kultura vaš uspjeh?
KAKO DO USPJEHA?
Potiče li pozitivna i snažna organizacijska kultura vaš uspjeh?
Organizacijska kultura je nematerijalna imovina poduzeća i igra značajnu ulogu u uspjehu poduzeća, posebno za mala poduzeća gdje je doprinos svakog pojedinca ključan.
Meme dionice ponovo izazivaju pomutnju na tržištu
POMUTNJA
Meme dionice ponovo izazivaju pomutnju na tržištu
KOLUMNA - Keith Patrick Gill, zvani Roaring Kitty, ponovno se pojavio na društvenim mrežama, a s njim su dionice koje su prije tri godine luđački porasle (i zatim se srušile) bez pravog temelja, dobile novi poticaj. Prije svega GameStop i AMC Entertainment.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE