GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Barel nafte do kraja godine iznad 100 dolara

Barel nafte do kraja godine iznad 100 dolara
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.09.2023 / 20:41
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Financijska tržišta s priličnom neizvjesnošću očekuju današnji ishod sastanka Feda, odnosno nagovještaje guvernera Jeromea Powella kako bi najvažnija središnja banka trebala voditi monetarnu politiku u budućnosti.

Cijene nafte dosegnule su novu najvišu razinu od studenog, pri čemu se u utorak barel Brenta od 159 litara trgovao za gotovo 96 dolara nakon što je Azerbajdžan pokrenuo vojnu operaciju u Nagorno-Karabahu. Sve je više analitičara koji smatraju da će se nafta ove godine morati platiti 100 dolara. Opskrba je ograničena, a dvije najvažnije članice kartela Opec+, Saudijska Arabija i Rusija, odlučne su zadržati smanjene proizvodne kvote za ukupno 1,3 milijuna barela dnevno do kraja godine. Slijedom toga, upozorava Međunarodna agencija za energiju, pad opskrbe treba očekivati iu posljednjem kvartalu ove godine.

Analitičari Bank of America vjeruju da bi se Brent mogao probiti iznad 100 dolara prije kraja godine, ističući da zabrinutost zbog usporavanja gospodarskog rasta Kine ne igra nikakvu ulogu. Ako bi nafta doista otišla iznad 100 dolara, to bi povećalo inflatorne pritiske, držeći kamatne stope na visokim razinama duže od očekivanog. To bi negativno utjecalo na gospodarski rast, a time i na potražnju za naftom, pa se prema Bank of America ne očekuje da će se cijene dugo zadržati iznad sto dolara.

U Sloveniji se u utorak ponovno očekuju poskupljenja goriva i lož ulja. Glavni ekonomist OECD-a upozorava da su rizici u Europi zbog ponovnih visokih cijena nafte (od svibnja su porasle 25 posto) mnogo veći nego u SAD-u, jer je Europa veliki uvoznik energenata. OECD je stoga povisio prognozu rasta gospodarstva SAD-a i snizio prognozu rasta eurozone. Neznatno su povećali procjenu rasta globalnog BDP-a za ovu godinu (s 2,7 na 3,0 posto), ali su je smanjili za 2024., točnije s 2,9 na 2,7 posto. Prošle godine globalni gospodarski rast iznosio je 3,3 posto.



Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Proljetna neizvjesnost na svjetskim tržištima
KAKO DALJE?
Proljetna neizvjesnost na svjetskim tržištima
KOLUMNA - Na razvijenim burzama zavladala je neizvjesnost nakon ohrabrujućeg prvog tromjesečja u travnju.
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
TEHNOLOŠKI SEKTOR U FOKUSU
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
KOLUMNA - Dan nakon razočaranja Mete, unatoč iznimnoj dobiti, Microsoft i Alphabet samo su uvjerili ulagače da su velika očekivanja vezana uz umjetnu inteligenciju opravdana. NASDAQ indeks zabilježio je najveći tjedni rast ove godine.
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOREKCIJA
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOLUMNA - U ožujku su se pojavili prvi znakovi da inflacija u SAD-u ne pada tako brzo kao prije te da je čak ojačala u travnju, što je dovelo do ovogodišnje travanjske korekcije financijskih tržišta.
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE