GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Big Tech nerealno raste, inflacija će još neko vrijeme ostati visoka

Big Tech nerealno raste, inflacija će još neko vrijeme ostati visoka
VALUACIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.07.2023 / 09:07
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Entuzijazam za velike tehnološke tvrtke brzo se vratio na Wall Street, iako mnogi istaknuti analitičari upozoravaju na njihovu precijenjenost. Fed će se oglasiti u srijedu, a dan kasnije i ECB, dok se šestomjesečni Euribor približava četiri posto.

Goldman Sachs također je upozorio da bi se brzo mogao dogoditi preokret. Cijene dionica "Big Tech" rastu zbog sve izraženijeg kratkog pritiska koji je u posljednjem razdoblju čak i veći nego godinu prije za "meme" dionice. Investitori koji su vjerovali u pad dionica (i otvorili kratke pozicije (short squeeze) sada žure zatvoriti svoje pozicije kako gubici ne bi bili još veći. To, naravno, gura cijene dionica u nerealne visine, a tu su i (možda pretjerano) optimistična očekivanja o utjecaju umjetne inteligencije na profite tehnoloških korporacija.

Ima još nešto: prošlogodišnji padovi u tehnološkom sektoru bili su prilično brutalni (Nasdaq indeks izgubio je više od 30 posto, a ove je godine, u uvjerenju da će Fed uskoro prekinuti zaoštravanje monetarne politike, došlo do oštrog preokreta - u prvoj polovici ove godine Nasdaq je skočio za 32 posto, bilježeći najbolju izvedbu u prvom polugodištu u 40 godina. Veliki igrači (upravitelji fondova) također su iskoristili priliku, a srpanjsko istraživanje Bank of America navodi najpopularniju trgovinu vezano uz kupnju dionica "Big Tech", na drugom mjestu, ali tu su bile japanske dionice (usput: tokijski Nikkei je 25 posto iznad razine ove godine).

Ovog mjeseca vidljivo je da dionice iz ostalih sektora sustižu korak, au utorak je elitni Dow Jones indeks porastao dvanaesti dan zaredom. Dionice General Electrica porasle su 6 posto jer je tvrtka povećala procjenu dobiti za cijelu godinu zbog povoljnih uvjeta u zrakoplovnoj industriji (GE proizvodi motore i za Boeing i za Airbus) i uvjerila da više kamate nisu nimalo naštetile poslovanju. Kontinuirani rast povjerenja američkih potrošača, prema mjerenjima Conference Boarda, također je ohrabrujući. Indeks povjerenja porastao je s lipanjskih 110,1 bodova na 117 bodova, što je najviše u posljednje dvije godine, a optimizam se osjeća u svim dobnim skupinama.

Ovaj tjedan donosi i sastanke najvećih središnjih banaka, američkih i europskih. Fed će danas u 20 sati (CET) objaviti odluku o ponovnom podizanju kamatnih stopa (većina vjeruje da hoće), nakon čega će uslijediti vrlo važna press konferencija i prilično oštroumni tonovi guvernera Powella, na koje je tržište već naviklo. U četvrtak će na potezu biti Europska središnja banka, koja će također vjerojatno ponovno podići kamate (deveti put zaredom), kao i Fed, čiji se rast očekuje za 0,25 postotnih bodova, iako je Sve se češće spominje mogućnost recesije krajem godine, a iako je gospodarska aktivnost u eurozoni u srpnju, zbog usporavanja industrijske proizvodnje, najniža u posljednjih osam mjeseci. Jasno je da je glavni problem inflacija.

Inflacija je izvan kontrole. Temeljna inflacija, koja isključuje cijene hrane i energije, ostaje na rekordno visokim razinama, što ukazuje na to da je inflacija još uvijek vrlo prisutna i da će vjerojatno ostati tvrdoglavo jaka još neko vrijeme. Eventualno pogoršanje gospodarskih prilika bio bi snažan signal za promjenu monetarne politike, ali se ne očekuje veći pad gospodarske aktivnosti jer je nezaposlenost niska, a kamatne stope zaostaju za temeljnom inflacijom koja iznosi 5,5 posto (referentna kamata). stopa je 3,5 posto), ali još uvijek znatna.

Kamatne stope bi neko vrijeme morale biti iznad razine temeljne inflacije da bi se moglo govoriti o restriktivnoj monetarnoj politici. No jedno je sigurno: tempo povećanja kamata iznenadio je sve, a vjerojatno i šokirao one koji imaju kredit s promjenjivom kamatom. Šestomjesečni EURIBOR u utorak je bio 3,972 posto, pa je samo pitanje vremena kada će prijeći četiri posto

Tagovi: tržište kapitala, Wall Street, Dow Jones, Goldman Sachs, zlato, inflacijay, Nasdaq
PROČITAJ I OVO
Ove godine rekordan otkup dionica na Wall Streetu
OTKUP
Ove godine rekordan otkup dionica na Wall Streetu
KOLUMNA - Nakon travanjske nervoze, financijska tržišta ponovno su u znaku umjerenog optimizma. Tržište rada ohladilo se u SAD-u, s rastom plaća ispod 4% po prvi put u gotovo tri godine, povećavajući mogućnost da će Fed uskoro započeti ciklus smanjenja stopa.
Budućnost kohezijske politike Europske unije: Što nas čeka nakon 2027. godine?
SOLIDARNOST
Budućnost kohezijske politike Europske unije: Što nas čeka nakon 2027. godine?
ANALIZA - Kohezijska politika najbolje utjelovljuje načelo solidarnosti među državama članicama EU-a.
Ublažavanje monetarne politike na vidiku
KAMATNE STOPE
Ublažavanje monetarne politike na vidiku
KOLUMNA - Analiza monetarne politike pokazuje da bi imalo smisla da europska i britanska središnja banka razmotre snižavanje kamatnih stopa prije središnje banke SAD-a.
Proljetna neizvjesnost na svjetskim tržištima
KAKO DALJE?
Proljetna neizvjesnost na svjetskim tržištima
KOLUMNA - Na razvijenim burzama zavladala je neizvjesnost nakon ohrabrujućeg prvog tromjesečja u travnju.
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
TEHNOLOŠKI SEKTOR U FOKUSU
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
KOLUMNA - Dan nakon razočaranja Mete, unatoč iznimnoj dobiti, Microsoft i Alphabet samo su uvjerili ulagače da su velika očekivanja vezana uz umjetnu inteligenciju opravdana. NASDAQ indeks zabilježio je najveći tjedni rast ove godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE