GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dionice europskih banaka tonu nakon najava iz Italije

Dionice europskih banaka tonu nakon najava iz Italije
RASPRODAJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.08.2023 / 16:37
Autor: Marko Majić

KOLUMNA - Niz nepovoljnih vijesti zatekao je investitore na zapadnim tržištima kapitala.

U Europi je negativno odjeknula najava poreza na višak profita talijanskih banaka, u SAD-u upozorenje agencije Moody's da bi moglo doći do sniženja rejtinga šest američkih banaka.

Talijanska vlada neočekivano je uvela porez od 40 posto na višak profita prošlogodišnjih i ovogodišnjih banaka nastao zbog viših kamata ECB-a, a porez neće premašiti 0,1 posto imovine svake banke. Prikupljenim porezom želi rasteretiti stanovništvo koje se našlo pod pritiskom visoke inflacije i kamata. Nije tajna da su europske banke lako zaradile na temelju znatno veće kamatne marže, nakon što od ECB-a dobivaju sve veće kamate za višak likvidnosti (sada već 3,75 posto), a stanovništvu isplaćuju uglavnom bagatelu na depozite. i nagrada za oročene depozite.

Središnji indeks burze u Milanu u utorak je skliznuo dva posto, a najveći su gubitnici naravno dionice banaka. Dionica UniCredita, koja ove godine lijepo raste, pala je za šest posto, Intesa Sanpaolo za više od 8 posto. Bankarski sektor drugdje u Europi također je pogođen, dionice Commerzbank pale su za 3,2 posto. Naravno, nije isključeno da će još neka europska država slijediti talijanski primjer. Na Wall Streetu su bankarske dionice također značajno pale u utorak, ali iz drugog razloga. Dapače, Moody's je najavio da će pomno ispitati kreditnu sposobnost šest velikih banaka (Bank of New York Mellon, State Street, Northern Trust...) i možda im smanjiti rejting.

Znamo što se proljetos dogodilo s bankama srednje veličine (tri su propale: Silicon Valley Bank, Signature Bank i First Republic), pa je Moody's poslao popriličan strah ulagačima. Niži kreditni rejting dodatno bi otežao bankama pristup izvorima financiranja. Dionički indeks banaka (KBW Bank Index) izgubio je 1,2 posto i povukao cijelo tržište prema dolje. Svaka dodatna neizvjesnost povezana s bankama je naravno nepoželjna. Najveće gubitke u utorak je imao tehnološki indeks Nasdaq (-0,8 posto), dok su Dow Jones i S&P 500 pali za manje od pola posto. Sljedeći važan test dolazi u četvrtak, kada će biti objavljeno kolika je srpanjska inflacija u SAD-u.

Neki su stratezi sve oprezniji. U Credit Suisseu sve se negativnije gleda na vlasnička ulaganja, i zato što je recesija sljedeće godine vrlo vjerojatna. Iz Bank of America stižu upozorenja da se već događa ono što nazivaju taktičkom korekcijom. Marko Kolanović iz JPMorgana preporuča ulagačima da se manje izlažu dioničkim ulaganjima, ističući da su ulagači vjerojatno previše optimistični u pogledu stanja američkog gospodarstva. U međuvremenu, u SAD-u polako završava sezona tromjesečnih dobiti, čak četiri petine kompanija iz indeksa S&P 500 nadmašilo je očekivanja, a unatoč svemu dobit će opet biti niža (nego u usporedivoj razdoblju prije godinu dana), odnosno za oko četiri posto.

Tagovi: talijanske banke, UniCredit, Intesa Sanpaolo, kamatne stope, Wall Street, inflacija
PROČITAJ I OVO
Investitori strahuju da je vrhunac kamatnih stopa još daleko
STRAHOVANJA
Investitori strahuju da je vrhunac kamatnih stopa još daleko
KOLUMNA - Dow Jones je u utorak pao najviše od ožujka, a Nasdaq se u rujnu suočava s najvećim ovogodišnjim mjesečnim gubitkom. No, ne pada samo vrijednost rizičnih ulaganja, nego gube i obveznice. Što uopće može biti sigurna luka?
Tradicionalni jesenski pesimizam među investitorima
SIVI OBLACI
Tradicionalni jesenski pesimizam među investitorima
KOLUMNA - Više nepovoljnih faktora uzrokovalo je prošli tjedan pad burzovnih indeksa, najveći u posljednjih šest mjeseci. Ističe se Fedova “poruka” da će kamatne stope ostati na visokim razinama dulje od očekivanog.
Kamatne stope još će neko vrijeme ostati visoke
MONETARNA POLITIKA
Kamatne stope još će neko vrijeme ostati visoke
AANALIZA - Fed čvrsto stoji pri svom stavu da će kamatne stope još dugo ostati visoke.
Barel nafte do kraja godine iznad 100 dolara
ANALITIČARI
Barel nafte do kraja godine iznad 100 dolara
KOLUMNA - Financijska tržišta s priličnom neizvjesnošću očekuju današnji ishod sastanka Feda, odnosno nagovještaje guvernera Jeromea Powella kako bi najvažnija središnja banka trebala voditi monetarnu politiku u budućnosti.
Rekordni negativni niz eura
TRŽIŠNI SIGNALI
Rekordni negativni niz eura
KOLUMNA - Najava ECB-a da vjerojatno prekida ciklus stezanja kamatnih stopa izazvala je novi pad eura, ali i značajan rast cijena europskih dionica. U SAD-u je odjeknuo početak izlaska na berzu proizvođača čipova Arma, čija je tržišna vrijednost nakratko premašila 70 milijardi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE