GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dolar već devet godina nije bio u ovako pozitivnom nizu

Dolar već devet godina nije bio u ovako pozitivnom nizu
TRŽIŠNI SIGNALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.09.2023 / 09:24
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Nevjerojatno brzi rast kamatnih stopa nije prouzročio veću štetu američkom gospodarstvu, a i dolar se značajno oporavlja nakon što je pao na najnižu razinu u 15 mjeseci, te je od sredine srpnja ojačao 5,5 posto u odnosu na košaricu valuta.

Već se neko vrijeme na deviznim tržištima sve vrti oko dolara. Indeks dolara zabilježio je u petak osmi uzastopni tjedni rast, što se nije dogodilo devet godina. Sa 105,1 bodom njegova je vrijednost najveća u posljednjih šest mjeseci. Špekulanti su u odnosu na kraj srpnja prepolovili svoje kratke pozicije preko kojih su kladili na pad dolara. Strategija se trenutno ne isplati, a obnovljena snaga američke valute zatekla je mnoge ljude nespremne.

Što je i razumljivo. Proljetos je euro bio u pozitivnom trendu, čak su i europski dionički indeksi bili znatno viši u odnosu na Dow Jones (u odnosu na početak godine). Sve je ukazivalo na to da će Fed prekinuti zaoštravanje monetarne politike, dok se za Europsku središnju banku to nije moglo predvidjeti. U međuvremenu se situacija promijenila, američka ekonomija uživa u mekom prizemljenju (Goldman Sachs je smanjio vjerojatnost recesije za još pet postotnih bodova, na 15 posto), a crni oblaci skupljaju se nad europskim (ali i kineskim) gospodarstvom.

U eurozoni je rast BDP-a u drugom tromjesečju (u odnosu na prvo) iznosio samo 0,1%. Razlike u kamatnim stopama tako će ostati visoke u korist SAD-a. To je ključni razlog jačanja dolara, iako i dalje ne manjka "povika" da bi dolar trebao polako gubiti status rezervne valute, budući da se SAD sve više zadužuje i gubi svoj najbolji kreditni rejting, na s druge strane, sve je izraženija tendencija "oporbe", posebice skupine BRICS.

Jači dolar ide na ruku i američkoj središnjoj banci koja pokušava inflaciju približiti ciljanim dva posto. U srijedu će biti objavljeno kolika je bila potrošačka inflacija (CPI indeks) u SAD-u u kolovozu. Sljedećeg tjedna u prvom planu bit će sastanak Europske središnje banke u četvrtak na kojem možda nećemo vidjeti novo povećanje kamata. U posljednje vrijeme događanja na europskim burzovnim parketima prilično su neizvjesna, paneuropski indeks Stoxx 600 u četvrtak je oslabio sedmi dan zaredom, što se nije dogodilo od veljače 2018. No, tjedni gubitak indeksa Stoxx 600 nije jako visoka - jedan posto. Wall Street je također imao približno iste gubitke u prošlom tjednu.

Tagovi: tržište kapitala, Federalne rezerve, inflacija, NATO, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija, dolar
PROČITAJ I OVO
Proljetna neizvjesnost na svjetskim tržištima
KAKO DALJE?
Proljetna neizvjesnost na svjetskim tržištima
KOLUMNA - Na razvijenim burzama zavladala je neizvjesnost nakon ohrabrujućeg prvog tromjesečja u travnju.
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
TEHNOLOŠKI SEKTOR U FOKUSU
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
KOLUMNA - Dan nakon razočaranja Mete, unatoč iznimnoj dobiti, Microsoft i Alphabet samo su uvjerili ulagače da su velika očekivanja vezana uz umjetnu inteligenciju opravdana. NASDAQ indeks zabilježio je najveći tjedni rast ove godine.
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOREKCIJA
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOLUMNA - U ožujku su se pojavili prvi znakovi da inflacija u SAD-u ne pada tako brzo kao prije te da je čak ojačala u travnju, što je dovelo do ovogodišnje travanjske korekcije financijskih tržišta.
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE