GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ECB zasad neče spuštati kamate, kineske vlasti oprezno u stimulanse

ECB zasad neče spuštati kamate, kineske vlasti oprezno u stimulanse
SREDIŠNJE BANKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.01.2024 / 08:13
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Možda je upravo pad hongkonškog središnjeg burzovnog indeksa blizu 20-godišnjeg minimuma potaknuo kineske vlasti da objave mjere za oživljavanje tržišta i izazvao značajan oporavak prekjučer nakon što su kineske dionice izgubile 6 trilijuna dolara u tri godine.

Iako je već cijela prošla godina bila značajno pozitivna na Wall Streetu (rast je u prosjeku bio veći od 20%, doduše uglavnom na štetu najvećih tehnoloških kompanija), za neke je tek novi rekord S&P indeksa definitivan potvrda da je tržište u bikovskom trendu. Na ovaj rekord trebalo je čekati dvije godine - od 3. siječnja 2022. Koliko će potrajati optimistično raspoloženje uvelike će ovisiti o inflaciji. U petak će biti važna objava indeksa izdataka za osobnu potrošnju (PCE), koji je za američku središnju banku najvažnije mjerilo inflacije. Sljedeći tjedan sastat će se Fed, a sutra prvi ovogodišnji sastanak Europske središnje banke. Ne očekuju se promjene u kamatnoj politici, pa će biti važnije uhvatiti nagovještaje kada bi mogao započeti ciklus snižavanja eurskih kamata, u lipnju ili čak i ranije.

Indeks kineskih poduzeća HSCE Hang Seng pao je u ponedjeljak 2,4 posto jer je središnja banka ostavila nepromijenjene kamatne stope na razočaranje tržišnih sudionika, svojim popustom na indeks CSI 300, ključni pokazatelj zdravlja kineskih dioničkih tržišta (u Šangaju ili Shenzhen), dosegnuo 36 posto, što je najviše od 2009. Naravno, ni indeks CSI 300 ne blista (lani više od deset posto pada), ali pravi mrak tržišta ili problemi kineskog gospodarstva su bolje odražava HSCE, budući da je na burzi u Hong Kongu manja regulativa, kupnja na kratko je također dopuštena. kratko spajanje. Strani ulagači masovno su prodali svoje pozicije tijekom prošle godine, premještajući novac u Tokio i druga azijska tržišta. Okupili su ga, naime, svi kineski divovi, pa tako i proizvođač električnih vozila BYD koji hrabro osvaja inozemna tržišta, no udjeli su trenutačno 33 posto manji nego prije godinu dana.

Kina ima mnogo problema: gospodarski rast je nizak za njezine standarde, opterećena je krizom u sektoru nekretnina, padom povjerenja potrošača, visokom nezaposlenošću među mladima, au posljednje vrijeme i deflacijskim pritiscima, a kineske vlasti ne žele potrošiti cijeli put u US stilu i tiskati novac do iznemoglosti. Ako su SAD prošle krize rješavale bazukom, Kinezi su to radili više vodenim pištoljem. Ipak, prognoza Međunarodnog monetarnog fonda kaže da će Kina iu narednim godinama ostati motor globalnog gospodarskog rasta. Za strpljive ulagače postoje dobre prilike, svakako bolje nego u SAD-u, gdje su procjene već vrlo visoke, posebice u tehnološkom sektoru. Za ilustraciju: ukupna tržišna vrijednost Applea i Microsofta otprilike je jednaka cjelokupnoj tržišnoj kapitalizaciji Tokijske burze, koja je po veličini druga iza njujorške NYSE i Nasdaqa, a svaka tvrtka sama po sebi vrijedi više od svih njemačkih dionička društva zajedno!

Od veljače 2021. kineske burze (iu kontinentalnoj Kini i u Hong Kongu) izgubile su ukupno 6 trilijuna dolara tržišne kapitalizacije. Jučer je, dakle, došlo samo do odskoka, u Hong Kongu se indeks HSCE pomaknuo gotovo tri posto u odnosu na vrijednost u ponedjeljak, što je samo jedan posto iznad 19-godišnjeg minimuma. Ključna je bila vijest da kineske vlasti razmatraju paket poticaja vrijedan oko 278 milijardi dolara za stabilizaciju domaćih burzi. Kina je tako zbog svog visokog rasta ponovno bila u središtu pozornosti barem na jedan dan. U ostalim svjetskim financijskim središtima (Tokio, London, New York) jučer nije bilo većih kretanja. Dow Jones, koji je u ponedjeljak prvi put premašio 38.000, blago je skliznuo zbog 12-postotnog pada dionica 3M (njegove prognoze za ovogodišnje poslovanje su neuvjerljive), a indeks S&P 500 nakon petkovog rekorda ( prvi u dvije godine) i u ponedjeljak i u utorak pomaknuo je povijesnu prekretnicu malo dalje.

Tagovi: kina, evb, kamate, inflacija, wall street, nasdaq
PROČITAJ I OVO
Proljetna neizvjesnost na svjetskim tržištima
KAKO DALJE?
Proljetna neizvjesnost na svjetskim tržištima
KOLUMNA - Na razvijenim burzama zavladala je neizvjesnost nakon ohrabrujućeg prvog tromjesečja u travnju.
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
TEHNOLOŠKI SEKTOR U FOKUSU
Zuckerberg nije naišao na razumijevanje investitora
KOLUMNA - Dan nakon razočaranja Mete, unatoč iznimnoj dobiti, Microsoft i Alphabet samo su uvjerili ulagače da su velika očekivanja vezana uz umjetnu inteligenciju opravdana. NASDAQ indeks zabilježio je najveći tjedni rast ove godine.
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOREKCIJA
Što je uzrok travanjske korekcije na tržištima kapitala?
KOLUMNA - U ožujku su se pojavili prvi znakovi da inflacija u SAD-u ne pada tako brzo kao prije te da je čak ojačala u travnju, što je dovelo do ovogodišnje travanjske korekcije financijskih tržišta.
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE